Дигитализират древни ръкописи от Синайската обител

Дигитализират древни ръкописи от Синайската обител | StandartNews.com

Библиотеката при Калифорнийския университет в Лос Анджелис е получила огромна субсидия за проекта, който обхваща 1,100 редки, древни и единствени по рода си сирийски и арабски документи

Библиотеката при Калифорнийския университет в Лос Анджелис е получила огромна субсидия, която смята да използва за дигитализиране на около 1,100 редки, древни и единствени по рода си сирийски и арабски ръкописи, датиращи от V до XVII век. Това съобщава dobrotoliubie.com. Три годишният проект е предприет от отците в Синайската обител. 

Манастирът „Св. Екатерина" се намира на планината Синай, Египет. В него се намира най-древната, все още действаща библиотека в света, в която могат да се открият много старинни и средновековни ръкописи.

Тези възхитителни ръкописи, в които се съдържат сведения по история, философия, медицина и религия, никога не са била лесно достъпни за учените, най-вече поради местоположението на манастира. Днес обаче, достъпът до тези ръкописи става все по- проблематичен, поради случващото се в Близкия изток.

Измежду един от най-ценните ръкописи, намиращи се в библиотеката могат да се видят преписи, датиращи от V век, на Евангелието на древносирийски език (литературен език, който произлиза от източен арамейски диалект); ръкопис на древносирийски език на Жития на светици, датиращ от 779г.; древносирийската версия на „Апологията на Аристид", гръцкия оригинал, на която е изгубен. Също така и други арабски ръкописи от IX и X век, когато средновековните християни започнали да използват арабския език като литературен.

„Ръкописите, намиращи се в „Св. Екатерина" са „критични" за нашето разбиране за историята на Близкия изток и трябва да бъдат положени всички усилия за дигитализирането и съхраняването на тези ръкописи, в тези несигурни времена." Казва библиотекарката на Калифорнийския университет в Лос Анджелес, Джини Стийл. 

„Манастирът „Св. Екатерина ни предложи програма за дигитализацията на несравнима колекция ръкописи и бе събран екип за подпомагането на дигитализацията и съхранение на тези старинни ръкописи", казва Майкъл Фелпс, директор в EMEL (Електронна библиотека по дигитализиране и съхраняване на старинни и древни книжа и ръкописи).

EMEL е в сътрудничество с манастира и библиотеката на Калифорнийския университет в Лос Анджелис ще възпроизвежда дигиталните версии на ръкописите от името на манастира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай