Блокираха кредитната карта на Барак Обама

Блокираха кредитната карта на Барак Обама | StandartNews.com

US президентът не могъл да плати в луксозен ресторант в Ню Йорк, жена му оправила сметката

Луксозен ресторант в Ню Йорк не е приел кредитната карта на американския президент Барак Обама, поставяйки го в неудобно положение и се наложило съпругата му Мишел, която поканил на вечеря, да оправи сметката. Новината бе разкрита от самия Обама по време на церемония по подписването на указ за мерки по засилване на сигурността при използването на пластиките, съобщи телевизия Ен Би Си. Инцидентът е станал миналия месец по време на Общото събрание на ООН.

Обама не разкри името на заведението. Не е ясна и коя е банката издател. Той дори се зачудил дали не е станал жертва на кражба на самоличност. Според него той не използвал често кредитната карта и банката я блокирала, след като системата отчела, че тя се използва за плащане на сметка в шикозен ресторант. Изглежда са помислили, че в момента се прави опит за измама, коментира Обама.

"Опитах да докажа на сервитьора, че моята карта е истинска и не става дума за мошеничество", вметна държавният глава. За щастие първата дама Мишел Обама спасила положението и платила сметката със своята кредитна карта.

Кражбата на самоличност е голям проблем в САЩ. Около 100 млн. души са били засегнати от "източването на карти". В. "Вашингтон таймс" закачливо отбелязва, че ако до Барак Обама не е била Мишел, то на президента би му се наложило да измие чинии, за да си плати сметката.

Пластики познават по отпечатък

Компаниите MasterCard и Zwipe обявиха, че пускат първите в света безконтактни карти за плащане, в които е вграден датчик за разпознаване на собственика им по негов пръстов отпечатък, предаде Би Би Си. Пускането на тази новост беше предшествано от успешните изпитания, проведени в норвежката банка Sparebanken DIN. Картите с биометрични данни в тях са оценявани като едно от най-сигурните средства. При тях данните от отпечатъка на притежателя се съхранява в самата карта, а не във външна база данни. Той заменя въвеждането на ПИН код. Компанията Zwipe е разработила следващо поколение карти, които ще имат размери като досегашните и ще могат да бъдат използвани при всички терминали. Тези карти ще се появят през 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай