Атака срещу карикатуристи на Мохамед в Тексас

Атака срещу карикатуристи на Мохамед в Тексас | StandartNews.com

Най-малко двама души бяха убити от полицията при престрелка пред сграда, където се провеждаше конкурс на карикатури на пророка Мохамед, съобщи Си Ен Ен. Инцидентът станал в Гарланд, щата Тексас. Властите не разкриват самоличността на убитите и причините за стрелбата.
Съобщава се за ранен охранител в частното училище, в което се е провело събитието. Конкурсът, по същество антиислямски, бил охраняван от 40 тежковъоръжени полицаи. Спецчастите са евакуирали десетки хора.
Базираната в Ню Йорк организация "Американска инициатива в защита на свободата" е домакин на провокативния конкурс. Тя планирала да връчи награда от $10 000 за най-добрата карикатура, изобразяваща пророка Мохамед. Гост на проявата бил крайнодесният холандски политик Герт Вилдерс. "Шокиран съм. Тъкмо говорих половин час за карикатурите, исляма и свободата на словото, и бях напуснал помещенията", разказа той. По думите му стрелбата е нападение срещу "свободите". Памела Гелър, президент на "Американска инициатива за защита на свободата", заяви, че конкурсът е организиран в защита на свободата на словото. Отговорност за атаката е поела "Ислямска държава", предаде АФП. Джихадистите от групировката приветстваха нападението в интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай