Аржентина във фалит заради $200 млрд. дълг

Аржентина във фалит заради $200 млрд. дълг | StandartNews.com

"Фондове лешояди" ни изнудват, смята финансовият министър Кисилов

Международната рейтингова агенция Standard & PoorТs обяви Аржентина във фалит, след като правителството пропусна крайния срок за плащането на лихви по емисия преструктурирани облигации за 13 млрд. долара. Южноамериканската държава не успя да направи плащането на стойност 539 милиона долара на собствениците на облигации. Това се случи, след като щатски съд реши, че парите не могат да бъдат платени, освен ако Аржентина не плати и на група хеджфондове, които също притежават аржентински дълг. Аржентина и чуждестранните кредитори не успяха да се договорят как да се регулира дълга на страната. "Това обаче не означава, че ще обявим дефолт (банкрут). Вече направихме плащания по дълга и продължаваме да обслужваме дълговете си", заяви министърът на икономиката на Аржентина Аксел Кисилоф в Ню Йорк, където се проведоха трудните и неуспешни преговорите с кредиторите.
Аржентина, която изпада в дефолт за втори път през последните 13 години, има около 200 млрд. долара дълг в чуждестранна валута, включително преструктурирани облигации за 30 млрд. долара, според S&P.

След неуспешните преговори между Аржентина и хеджфондовете, водени от Elliott Management Corp., аржентинският финансов министър на Алекс Кисилоф нарече групата кредитори "фондове лешояди". Той заяви, че страната му няма да бъде "изнудена" да подпише споразумение. Кисилоф каза още, че Аржентина не може да плати дължимите 1,5 млрд. долара на фондовете, защото това би активирало клаузи, според които страната трябва да предложи подобни условия и на други облигационери. Министърът критикува съдията по делото и рейтинговите агенции. По повод понижаването на оценката на Стандард енд Пуърс за Аржентина Кисилоф каза: "Кой вярва на рейтинговите агенции? Кой мисли, че те са безпристрастни рефери на финансовата система".

Малко преди изтичането на крайния срок и преди Аржентина да изпадне в дефолт аржентинският в. "Амбито финансиеро" написа, че аржентински частни банки са предложили на хедж фондовете да изкупят на 100 процента спорните облигации за 1,6 милиарда долара и хедж фондовете били приели. По-късно обаче Ройтерс съобщи с позоваване на финансови източници, че този план се е провалил.

Президентът Кристина Кирхнер каза преди дни, че Аржентина няма да изпадне в дефолт, ако крайният срок е минал. Защото правителството й вече е превело 539-те млн. долара в попечителска банка, преди те да бъдат блокирани от съда. "Не може да има дефолт, след като сме депозирали средствата. Ще продължим да обслужваме задълженията си.", заяви Кирхнер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай