Аржентина на крачка от фалит

Аржентина на крачка от фалит | StandartNews.com

Кредитори си искат парите, Буенос Айрес се бори за компромис

Аржентинската държава днес бе на крачка от фалит, след като до последно не успяваше да постигне споразумение със свои кредитори, настояващи да им бъдат изплатени парите по притежаваните държавни облигации. Въпросните кредитори си искат 1,3 милиарда долара. Държавата обаче, от една страна, не може да ги изплати, а от друга - дори да ги плати, това може да повлече по-голяма вълна от други кредитори, настояващи за същото.

Кризата възникна, след като американски съд отсъди, че дължимите суми трябва да бъдат изплатени до сряда вечерта, ако не бъде постигнато споразумение между правителството и кредиторите. Такова обаче при предишните преговори нямаше. Очакваше се снощи икономическият министър на страната Аксел Кисильов да се върне на масата на преговори в последен опит за компромис.

Часове преди преговорите обаче в Буенос Айрес бяха скептични за изхода им, съобщи Би Би Си. Аржентинското правителство смята, че тези кредитори са американски хедж фондове, които са купили дълга евтино по време на най-тъмните времена за Аржентина и никога не са се съгласили на преструктуриране. Президентката Кристина Кирхнер ги обвинява, че се възползват от проблемите на страната, за да извлекат голяма печалба. Още по-лошото за страната е, че ако тези кредитори постигнат успех и получат обратно пълните си инвестиции, други притежатели на облигации, които по-рано са се съгласили да преструктурират дълга си и да понесат загуби, също може да си поискат пълни плащания, обяснява Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай