Арестуваха 14 българи в Чикаго за пране на пари

Арестуваха 14 българи в Чикаго за пране на пари  | StandartNews.com

Чикаго. Най-малко 14 българи са арестувани в Чикаго и двама в България при масивна операция на федералните служби в САЩ.

При спецакцията на територията на Чикаго са арестувани общо около 30 души. Засега властите отказват конкретна информация.

В официално изявление на страницата на прокуратурата се съобщава, че на 25 март 2014 г. е проведена координирана операция между Върховна касационна прокуратура, Държавната агенция „Национална сигурност" и Федералното бюро за разследване на територията на България и САЩ, при която са задържани 16 български граждани (14 в Съединените щати и двама у нас), разследвани за скиминг и пране на пари.

Веднага след ареста криминално проявените са се явили пред федерален съдия в Чикаго. Обвиненията са за пране на пари, банкови измами и измами с кредитни карти. Всички задържани са пледирали невинни. 

Обвинените са разделени на две групи. В четвъртък и петък ще се знае дали ще бъдат пуснати под гаранция, властите имат право да ги задържат до 72 часа. Очаква се още информация по случая да бъде съобщена на пресконференция утре.

Оказва се, че федералните власти са следили групата в последните 3-4 години. Има записи на проведени разговори между всички участници в групата. Схемата, по която са действали, е класическа - номерата на кредитни карти от Европа са крадени със скимиращи устройства и след това изпращани до арестуваните в САЩ по електронен път по имейл или Скайп. Получената информация се вкарвала във фалшиви карти. Така са източени хиляди сметки на банки в Европа, като откраднатата сума възлиза на милиони долари.

Българите могат да получат присъди от 10 до 20 години за всяка една транзакция, а по обвинение за банкова измама – до 30 години. Адвокати коментират, че е възможно някои от задържаните да станат свидетели, след сключване на споразумение с прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай