11:15 ч.

11.09.16

4 мин.

0

4

0

15 години от кървавите атентати на 11 септември

от Стандарт |

15 години от кървавите атентати на 11 септември
Снимка: БНТ

Изминаха 15 години от трагедията на 11 септември 2001-а година. Тогава при четири съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ в Ню Йорк и Вашингтон бяха убити 2 974 души.


Президентът Барак Обама ще отбележи годишнината с минута мълчание в Белия Дом. По-късно той ще произнесе реч в Пентагона по време мемориална служба.


В други части на Америка също ще има възпоменателни събития. Група от осем бегачи се очаква да приключи тридневния си маратон от Пентагона до Ню Йорк. Сред участниците, решили да пробягат около 400 километра, са пожарникари, полицаи и служители от спешна помощ, помогнали на пострадали при атаките, съобщава БНТ. 


Покрита от главата до петите в прах и пепел жена, която се взира ужасено в камерата. Преди 15 г. тази снимка обиколи света и стана един от символите на трагедията от атентатите на 11 септември 2001 г. Днес Америка и светът ще си спомнят за ужасяващите атаки, променили завинаги историята. Още по-тъжното е, че дори 15 години по-късно случилото се продължава да взима жертви - чрез болести, вследствие на праха и погълнатите вредни частици и психическите разстройства.


През 2015 г., дни преди да се навършат 14 г.  от терора, почина 42-годишната Марси Бордърс, чиято снимка й донесе прозвището "Прашната лейди". Тя оцелява при атентатите, но съдбата й е трагична и минава през депресии, алкохолизъм, наркозависимости и завършва с рак на стомаха. През август Марси загуби битката с рака, който според близките й е


причинен от вдишването на прах


по време на терористичните атаки. Нейната смърт повдигна отново въпроса за въздействието на трагичните събития от 11 септември върху оцелели дори 15 години по-късно. Преждевременната й смърт отново разгневи множеството спасители, местни жители и офис работници, които са успели да оцелеят при атаките в Световния търговски център, като голяма част от тях също твърдят, че са се отровили от въздуха, който са вдишали. След възвръщането на нормалния живот на хората след трагедията, хиляди от тях бяха диагностицирани с рак въпреки че някои медицински служители все още отказват да потвърдят връзката между болестта и атентатите.


Не само ракът обаче се оказва тежка последица от преживяното. Много от спасилите се, сред които и Марси Бордърс, страдат от посттравматично стресово разстройство. Самата "Прашна лейди" се превръща в параноичен отшелник, отказва да напусне апартамента си и дори се страхува, че заради разпространената нейна снимка в интернет може да се превърне в мишена на терористите. Други оцелели пък разказват, че са се паникьосвали всеки път, когато видят самолет или човек над някоя сграда, смятайки, че той ще ги застреля.


Така 15 години по-късно налице е притеснението, че 2 606 души, които загинаха в кулите-близнаци, всъщност не са единствените жертви на атентатите. Експерти твърдят, че малки, остри като бръснач частици могат лесно да пробият лигавицата на стомаха, ако бъдат погълнати, което вероятно води и до рак на стомаха. Учени и експерти по замърсяване на въздуха пък определят праха от сриването на кулите като "изключително токсичен", съставен от повече от 2500 частици, сред които стъкло, олово и живак. През 2014 г. трима пожарникари от Ню Йорк, които са работили на мястото на атентатите,


починаха от рак в един и същи ден


което предизвика отново спорове дали те са се разболели от вдишването на силно отровния въздух.През 2011 г. американският президент Барак Обама създаде фонд от 1,77 млрд., за компенсация на оцелелите и спасителите, развили здравословни проблеми вследствие на атентатите. Ракът на стомаха също е сред заболяванията, финансирани от фонда. Той е кръстен на името на Джеймс Задрога - полицай от Ню Йорк, който през 2006 г. почина от белодробна болест, която се смята, че е предизвикана след като той прекарва 450 работни часа в развалините на Световния търговски център.


Общо 9000 пожарникари, които са работили в кулите-близнаци, са изложени на по-голям риск от рак, отколкото колегите им, които не са участвали в спасителните операции, сочи информация на здравното министерство на САЩ. Друго проучване показва, че сред 21 000 работници и спасители рискът за рак на простата на щитовидната жлеза е значително по-голям.


Въпреки това заключението на здравните власти е, че все още е твърде рано да се пресметнат до точност такива последици, тъй като развитието на някои видове рак отнемат повече време. Същевременно Здравният регистър на Ню Йорк представи изследване, което показва, че най-разпространеното заболяване си остава посттравматичното стресово разстройство. Изследването сочи, че около една пета от хората, които са се спасили или са помагали при атаката, днес проявяват симптомите на това заболяване.


Здравословните проблеми и трагичната съдба на хиляди 15 години по-късно днес се оказват смразяващо напомняне, че терористите от "Ал Кайда" и тяхната ужасяваща жестокост все още взимат жертви.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:58 · 12.09.2016
Шибанячетата тогава се заиграха с не когото трябва!Да се закачаш толкова нагло със САЩ или Русия не е било много здравословно!
Мен · 17:06 · 11.09.2016
Не мога да разбера защо всички медии използват терминът атентат, като всички по света знаят за какво става дума..
Потребител · 21:21 · 11.09.2016
@Мен За какво става дума?
ГОГО · 13:51 · 11.09.2016
СИГУРНО НЯКОЙ БЕЗДОМНИК ГИ Е ЗАПАЛИЛ ТЕ ОБВИНИХА АЛ-КАЙДА,ДА БЯХА ПИТАЛИ КМЕТА НА ПЛОВДИВ ДА ИМ КАЖЕ ,ЧЕ ТАКИВА ПОЖАРИ САМО БЕЗДОМНИК МОЖЕ ДА СЪТВОРИ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент