Звездно шоу събира пари за "децата на Бербатов"

Звездно шоу събира пари за "децата на Бербатов" | StandartNews.com

Димитър Бербатов и Луиш Фиго ще се изправят един срещу друг в дългоочакваното шоу на стадион „Васил Левски" на 14 юни. Това няма да е първата им среща на терена, но мачът, който предстои, ще бъде благотворителен. Спонсор на събитието, което по мнение на феновете ще бъде мачът на годината, е Fibank (Първа инвестиционна банка). И двамата футболисти, поели сърдечната кауза за благотворителния мач, споделят, че ще се хвърлят в игра с необходимата спортна злоба, но който и да победи – най-големият печеливш ще бъдат децата от Фондация „Димитър Бербатов", заради които се организира срещата. Талантливите младежи ще получат подкрепа за развитие на дарбите си с помощта на приходите от зрелищното шоу.

Предходната съперническа среща на терен между Бербатов и Фиго бе през 2002 г. Тогава българинът и португалецът се изправят в спор не за какво да е, а за трофея от Шампионската лига – най-ценното клубно отличие в Европа. В онзи момент Фиго е звезда на „Реал" (Мадрид), където Флорентино Перес хвърля огромни суми за скъпо платени звезди, трупа дългове, но клуба е далеч от фалит заради успехите в спортен и маркетингов аспект, а Бербо играе за немския „Байер" (Леверкузен). Митко влиза на терена в 39-та минута, а Фиго е титуляр за „Белия балет" и играе до 61-ата минута. В крайна сметка „Реал" печели битката с 2:1 след феноменателен победен гол на настоящия си треньор Зинедин Зидан и испанците печелят деветия си трофей от турнира. Разочарованието е за Митко и „Байер", но мнението на специалистите е, че достигането на немския тим до финала, е успех. Освен срещу Фиго, тогава Бербатов играе срещу още един от участниците в шоуто на 14 юни – бразилеца Роберто Карлош.

Петнайсет години по-късно Бербо има възможност за реванш срещу Фиго, отбелязват феновете. „Искам да спечеля на 14-и", споделя самият той.

Българският футболист признава, че един от футболистите, срещу когото му е било най-трудно в кариерата му е сърбинът Неманя Видич. Добрата новина е, на 14-и няма да има проблеми с него, тъй като двамата са в един отбор.

С голям интерес се очаква и срещата на две легенди – Христо Стоичков и Райън Гигс. Двамата ще бъдат съотборници на терена на 14 юни, но не така беше в края на 1994 г. и началото на 1995 г., когато България и Уелс се срещнаха в квалификационни мачове за Евро 1996, а двамата водиха битка на терена. Спомените на Гигс от тогава хич не са добри, защото българите, водени от действащия тогава носител на „Златната топка", размазват съперника си с катастрофалните 3:0 и 3:1 в двата сблъсъка. Голът на покойния Трифон Иванов в Кардиф пък остава в историята като едно от най-ефектните и красиви попадения по мнение на специалистите. Освен Стоичков и Гигс тогава на терена е и Краси Балъков. Сега тримата ще играят рамо до рамо, отново на „Васил Левски", както и през 1995 г. Този път обаче Гигс няма от какво да се притеснява – Стоичков ще е до него, а не срещу него и няма опасност от проблеми и възраждане на фатални спомени.

Всъщност Краси Балъков ще има по-особена роля на игрището на празника на 14-и, чийто спонсор е Първа инвестиционна банка. Новината е, че той е поканен в отбора на Митко, но Фиго също е изразил желание да го има в тима си и вероятно бившият халф ще играе по едно полувреме за двамата. Португалецът и Краси се засичат в „Спортинг", чийто юноша е Фиго, а Балъков прави страхотни мачове за гранда от Лисабон в периода 1991 – 1995.

Фиго се засича и с Христо Стоичков – по време на втория период на Камата в „Барселона", но след това на няколко пъти е критикуван от българина заради избора си, който открито изразява мнението си против решението му да облече екипа на кръвния враг на каталунците „Реал" (Мадрид). Тогава Фиго е изправен пред същински срив заради предаденото доверие към феновете. Според различни мнения, запалянковците са предпочитали футболистът да фалира и изобщо да не играе пред това да продължава да рита с тениската на конкурент номер 1. Неслучайно и сега Стоичков твърдо ще е в отбора на Бербатов и ще се опита да надвие бившия си съотборник в „Барса".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай