Търси се най-коравият атлет под тепетата

Новата спортна мания, която вече владее младите хора в Америка, съчетава дисциплини от щангите, гимнастиката и атлетиката

Търси се най-коравият атлет под тепетата | StandartNews.com

Новата спортна мания на младите хора от Америка и Западна Европа вече е в Пловдив. Следващия уикенд край Гребната база зрителите ще станат свидетели на уникална надпревара в първото по рода си състезание „Plovdiv Throwdown". В продължение на два дни - 28 и 29 октомври, участниците ще излъчат най-коравия сред тях - този, който притежава перфектната комбинация между сила, издръжливост и бързина. Битката в отделните дисциплини е изключително атрактивна, а претендентите за приза са наистина здрави и много добре подготвени мъже и жени. Всички тренират по популярната на Запад методология „кросфит". Тя е различна от всички познати до момента стратегии за спортна подготовка. Целта е да подготви изкушените за всички физически предизвикателства, които могат да срещнат в живота.

Следващия уикенд ще станем свидетели на третото подобно състезание в национален мащаб и първото по рода си в Пловдив.
„Кросфитът е натурален фитнес и не трябва да се бърка с бодибилдинг, който познаваме от залите", разказват Момчил Лупов и Виктор Колев. Те са основатели на школата "Move Team", която организира състезанието в Пловдив. Момчил уточнява, че надпреварата в кросфит тества подготовката на тялото, а не размерите на мускулите. Идеята ни е да намерим перфектната комбинация между петте основни физически качества на човека -

бързина, сила, издръжливост, гъвкавост и ловкост

И в нашата надпревара търсим най-комплексно подготвения състезател. Именно той ще е и победителят, добави Виктор Колев.
В „Plovdiv Throwdown" ще участват 56 финалисти, които вече са преминали специални онлайн квалификации през август. По време на предварителния етап всеки от атлетите е трябвало да заснеме клипове с изпълнение на 3 трудоемки фитнес теста и да ги изпрати до организаторите. След това екипът от съдии е прегледал внимателно видеата, като е следил основно за правилното изпълнение на задачите. Най-добрите са били подредени в специална ранглиста и ще мерят сили в Пловдив идния уикенд.


В състезанието няма категории - силните атлети са добри на силовите дисциплини, по-леките - на дисциплините за издръжливост. Победителят се излъчва на принцип, подобен от модерния петобой и лекоатлетическия десетобой - за постижението във всеки отделен тест се дават точки, а шампион ще е онзи, който постигне най-висок сбор. За да е отворена за по-широк кръг участници, надпреварата все пак ще бъде организирана в 4 дивизии: „любители" - мъже и жени, и „професионалисти" при двата пола. „Идеята на „кросфит" е да включи упражнения, които имат голяма функционалност и атакуват едновременно развитието и поддържането на много мускулни групи, за да може да се повиши интензитетът на трениране и за кратко време да се постигне максимален ефект върху физиката", казаха Момчил Лупов и Виктор Колев, които са и треньори в „Move Team".


Състезанието ще бъде официално открито на 27 октомври, петък, от 16 ч., на паркинга до кулата на Гребната база. Там ще бъде изградена и специална арена с необходимото оборудване, тъй като надпреварата ще е по предварително определени стандарти.
В 16.30 ч. ще се проведе техническа конференция. Едва на нея участниците ще научат

какви тестове ще бъдат включени в състезателните комплекси

Упражненията ще бъдат демонстрирани пред финалистите, като ще бъдат уточнени всички стандарти за изпълнението им. Отделните дисциплини ще включват комбинации от спортовете вдигане на тежести, гимнастика, лека атлетика, гребане, упражнения с медицински топки и др.

Комплексите са програмирани така, че да тестват всички качества - и физически, и умствени, и психически. „Всичко зависи от това дали имаш волята да продължиш напред в надпреварата, или ще се предадеш пред умората и ще спреш. При нас шанс има за всички изкушени - силовите атлети ще са първи на силовите дисциплини, по-леките ще имат предимство в други комплекси, но само един ще бъде победител", казват треньорите от MoVe Team.
Участниците ще се състезават във всяка дисциплина. Ще бъдат разпределени в групи по 6-7 души, които ще мерят сили в специални коридори, за да може публиката да следи кой как се движи. По този начин може да се види кой е сред фаворитите и кой остава.

Любителите ще се борят на 4 състезателни комплекса, разпределени по 2 на ден. Профитата ще завъртят 7 комплекса - 4 в събота и 3 в неделя. Те ще включват упражнения за време, в които атлетите ще трябва да направят максимален брой повторения на група от упражнения за определен тайминг. Ще има силови дисциплини като еднократно вдигане на максимална тежест, както и комплекси, в които участниците ще трябва да покриват норматив, отново за определено време.
Спортистите ще бъдат оценявани от експертен съдийски екип, съставен от водещи треньори по „кросфит" в България. Участниците са 56, а хората, ангажирани с провеждането на надпреварата, над 70.

Всеки атлет ще си има личен съдия, който ще наблюдава как се извършват упражненията. Четирима главни рефери ще следят целия процес и ще гарантират равнопоставеност между участниците.
Успееш ли да завършиш всички дисциплини, вече си победител. Шампионът в надпреварата, естествено, ще е само един, но всички, които стигнат до края, наистина ще заслужат овациите ни, защото битката наистина ще е тежка, обещават Момчил и Виктор от „MoVe Team". И канят пловдивчани на невиждана до момента в Пловдив спортна атракция - следващия уикенд край Гребната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай