СУПЕРГЕРОИТЕ: Клаебо и Фуркад с по 3 титли от ПьонгЧанг

На снимката: Мартен Фуркад

СУПЕРГЕРОИТЕ: Клаебо и Фуркад с по 3 титли от ПьонгЧанг | StandartNews.com

Норвежецът Йоханес Клаебо и французинът Мартен Фуркад са най-успешните спортисти на завършилите игри. Двамата са единствените състезатели с по три титли от Игрите.

21-годишният ски-бегач Клаебо, с прякор Кометата, взе злато в индивидуалния спринт в класически стил, в отборния спринт в свободен стил и с щафетата на Норвегия на 4 по 10 км.

29-годишният биатлонист Фуркад пък триумфира в преследването на 12,5 км, в масовия старт на 15 км и със смесената щафета на Франция.

Ски-бегачката Марит Бьорген от Норвегия заслужи най-много отличия в Пьончан. Тя се окичи с пет медала - 2 златни (30 км класически стил и щафета), 1 сребърен (скиатлон) и 2 бронзови (10 км свободен стил и отборен спринт).

Естер Ледецка от Чехия пък влезе в историята като единствената спортистка с две златни отличия от два различни спорта на една олимпиада. Тя триумфира в алпийския супергигантски слалом, а след това спечели и титлата в коронната си дисциплина в паралелния гигантски слалом в сноуборда.

Общо 21 спортисти спечелиха по две или повече титли. От състезателите без злато с най-много медали се окичи ски-бегачът Александър Болшунов (Русия) - 3 сребърни (50 км класически стил, щафета на 4 по 10 км и отборен спринт) и 1 бронзов (индивидуален спринт).

Марит Бьорген изравни
по титли Бьорндален

Норвежката ски-бегачка Марит Бьорген спечели златото в маратона на 30 км, който бе последна дисциплина от игрите. Така тя изравни по титли от зимни олимпиади сънародника си Оле Ейнар Бьорндален. Биатлонистът има в кариерата си 8 златни медала. Бьорген също като него е спечелила 8 титли и 4 сребърни медала, но има 3 бронзови, а Бьорндален е с един. С титлата, която 37-годишната Марит спечели в последния ден, тя помогна на Норвегия да изравни Германия по титли от ПьонгЧанг- по 14. Заради повечето сребърни 14/10 и бронзови 11/7 скандинавският тим е номер 1 в класирането по медали от игрите. Немският отбор обаче се прибира вкъщи с рекорд по спечелени отличия от една зимна олимпиада. САЩ този път е извън тройката, след като остана с 9 златни, срещу 11 на Канада.

Руснаците със злато
в хокея след 26 г.

Руските хокеисти спечелиха драматично финала на олимпийските игри срещу Германия с 4:3 след продължения и след 26-годишна пауза отново ликуваха с титлата. Както и в Албертвил 1992 и сега обаче руско знаме не се развя на награждаването. Тогава руснаците се водеха на игрите като сборен отбор и пак бяха под олимпийски флаг. Сега заради нарушенията в допинга участваха като тима на Олимпийските атлети от Русия. Преди финала всички очакваха Червената машина да прегази германците, които сензационно стигнаха до мача за титлата, елиминирайки Швеция и Канада. Тимът на Олег Знарок наистина поведе в края на първата третина чрез Войнов, но германците не се предадоха и чрез Шулц изравниха в средата на втората част чрез Шулц. Драмата настъпи във финалната третина, когато Никита Гусев отново даде аванс на Сборная. Само 10 секунди по-късно обаче Кахун направи 2:2. Три минути и 15 секунди преди финалната сирена Мюлер изведе Германия напред за 3:2.

Виждайки вече първата олимпийска титла в историята си немците сбъркаха 55 секунди преди края и то с човек повече. Оставеният непокрит Гусев протегна стик и след рикошет шайбата спря в немската врата. Развръзката дойде в 9-ата минута на продължението, когато с човек повече руснаците стигнаха до победата с попадение на новия си суперталант Кирил Капризов. 20-годишният нападател на ЦСКА (Москва) се отличи още и с асистенции за трите гола на новите шампиони.

Непосредствено преди началото на финала пък стана ясно, че на сесията на МОК е взето решение Русия да остане извън олимпийското движение докато не започне да спазва допинг правилата. Също така бе забрането на руснаците да излязат със своя флаг на церемонията по закриването по-късно през деня.

В знак на протест цялата зала запя руския химн по време на награждаването на хокеистите.

Бащата на Ледецка
пише рок хит за нея

Рок звездата на Чехия Янек Ледецки обеща да напише хит за своята дъщеря Естер, която спечели две титли от два различни спорта на игрите в Южна Корея. Новата любимка на цяла Чехия стана първа в алпийското спускане и в паралелния слалом на сноуборда. За Естер Ледецка игрите завършиха с 50-минутна пресконференция в неделя.
В нея тя посочи като ключ към своите успехи умението да се забавлява дори по време на най-важните състезания, което според нея ѝ дава предимство пред съперничките. Чехкинята обаче не се възприема като модел за подражание за други състезателки, които биха решили да участват в два различни спорта. "Не съм много добър пример, прекалено луда съм. Но стига да се забавляват с това, което правят, и имат куража да го направя, тогава е възможно."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай