Спортните чудеса, с които се гордеем

Спортните чудеса, с които се гордеем | StandartNews.com

20 г. след американското лято на Пеневата чета "Лудогорец" накара България да ликува

Вече четвърта година вестник "Стандарт" организира кампанията "Чудесата на България".

В нея милиони българи гласуват за съкровища, крепости и храмове, за природни феномени, които са ги впечатлили най-много. Но освен с древна култура и история България отдавна е прочута със своите спортни постижения.

Нашите шампиони и техните победи са запазена марка по целия свят.

В далечната 1900 г. Никола Петров официално е признат за най-силен мъж в света, след като тръшва един след друг всички съперници на тепиха във Виена пред очите на кайзер Франц Йосиф. 24 години по-късно Дан Колов ще сломи непобедимия Джики Удушвача в Япония. Традицията в борбата ще продължат колоси като Никола Станчев, Боян Радев и Валентин Йорданов. Вдигането на тежести и боксът също носят много титли и слава. Сега цяла България

стиска палци за Кубрат Пулев

който ще се бие за световната титла за професионалисти.

В един от най-аристократичните спортове - тениса, вече говорят с респект за родината ни. След фурора на сестрите Малееви дойде ред на Цветана Пиронкова. А на Григор Димитров всички предричат, че е бъдещият крал на корта.

Макар и далеч по-малко, футболните ни победи също са хвърляли в екстаз нацията. 20 години след американското лято на Стоичков и компания спомените за четвъртото място в света още са живи. А еуфорията, която заля България тогава, едва ли ще се повтори. Последният футболен подвиг

го сътвори чудото от Разград

"Лудогорец" стана вторият роден тим след "Левски", който влиза в групите на Шампионската лига.

Спортът е феномен, който може да вдигне до небесата смачканото самочувствие на нацията.

Победите и шампионите могат да сплотят българите като нищо друго. Кумирите в спорта пък могат да бъдат добрият пример за децата.

Това са мотивите, заради които "Стандарт" реши да организира кампанията "Спортните чудеса на България". След като се допитахме до Обществения съвет към спортното министерство, подбрахме топ 50 на най-знаменитите спортни събития и личности. Искаме да потърсим мнението на българите за спортистите, които най-много са ги възхитили. За победите, които са ги накарали да се чувстват

горди и щастливи като никога

Разбира се, всеки има лични пристрастия. Но по-важното е с кампанията "Спортните чудеса на България" да запалим децата и младежите. За да дойдат на стадиона и в спортните зали, малчуганите имат нужда от примера на шампионите. А България ги има в изобилие, просто трябва да си спомним за тях. Спортните ни легенди са вдъхновявали цели поколения, така както сега го правят Григор Димитров, Димитър Бербатов и юнаците от "Лудогорец".

Гласуването за топ 50 на най-значимите събития и личности в родния спорт ще започне през септември в www.standartnews.com и www.bgchudesa.com. Вотът ще продължи до ноември, когато на тържествена церемония ще бъдат определени победителите в двете категории.

Днес предлагаме номинациите за топ 50 на най-значимите спортни събития. Предстои да представим и предложенията за най-видните спортисти в родната история.

Йордан Йовчев влезе в историята с 6 участия на олимпийски игри

Григор Димитров стигна полуфинал на "Уимбълдън", а сега стартира с победа в US Open

Кубрат Пулев се готви за боя с шампиона Кличко

"Лудогорец" изхвърли "Стяуа" и чака грандовете в Шампионската лига

"Левски" направи паметен европоход и влезе в Шампионската лига

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай