Спортна федерация пази младите от агресията

Спортна федерация пази младите от агресията | StandartNews.com

Инициативата „Заключи гнева в залата" добива все по-голяма популярност в последните дни. Проектът има за цел да мотивира младите хора да тренират бойни спортове като средство за справяне с гнева и агресията, водещи ги към рисково и социално безотговорно поведение. Посредством организирането и провеждането на спортни занимания се цели изграждане на социално отговорно поведение и превенция на агресията, с което да се подобрят качеството на живот и средата, в която живеят и общуват младите хора.

Поредицата от активности се организира от Българската спортна федерация за деца лишени от родителски грижи (БСФДЛРГ) и се финансира по Национална програма за изпълнение на младежки дейности от Закона за хазарта за 2017 г. Освен двудневен маратон „Бойно приключение" програмата предвижда двуседмична кампания за промотиране ползите от събитието, привличане на кандидати, наред със селекция и обучение, както и еднодневни демонстрации и състезания в пет различни бойни спорта – таекуон-до, карате, самбо, таекундо и джудо.

Особено важни са демонстрациите на бойните изкуства и спортове в в Княжеската градина пред монумента на Съветската армия в столицата. В продължение на 4 часа треньори и обучители в петте вида спорт - таекуон-до, карате, самбо, таекуондо и джудо - ще проведат демонстрации, които ще завършат с кратки състезания за децата, занимаващи се с различните бойни изкуства. Особено внимание ще бъде обърнато на специалните умения и прийоми за потискане на агресията и не позволяващи тя да се разпространява извън състезателните зали и терени. Желаещите да научат повече за спортовете ще могат да получат на място и на живо информация от специалисти, елитни състезатели и водещи треньори, които показно ще демонстрират възможностите, определящи спорта като алтернатива на съвременните проблеми на обществото.

Тази своеобразна „Академия за бойни спортове" дава възможност на близо 100 младежи – аматьори и любители – да придобият базови умения за практикуването на няколко вида бойни изкуства. Така участниците ще могат да тестват физическите и психическите си способности в спортни дисциплини, съчетаващи техники и умения, присъщи на бойните спортове, с помощта на професионални състезатели.

Цели се също така да се развият не само познанията и уменията на участниците, но и да се сформират сплотени екипи от непознати до този момент младежи. Те ще се научат как да работят и тренират заедно и най-важното - да си помагат един на друг. Така се подпомога реализацията на личностните качества и социалната интеграция, защото спортът дава възможност за обединяване на младежи от различни възрасти и произход, както им предоставя шанс да се докажат на едно поприще, където е важен всеки индивид.

Идеята е тренингите и демонстрациите да имат последващ и траен ефект - младите хора да се обучат и да предават знанията си на други младежи, да участват и в други инициативи и активности на федерацията. Ще бъдат представени алтернативи за двигателна активност и практики, с които младежите да оползотворяват своето време по най-ефективен начин и да заключат гнева в залата. Приоритетни са основните качества, които да се възпитават и изграждат у младите: респект, почтеност, постоянство, самоконтрол, феърплей, непоколебим дух.

Предвижда се след края на проекта обученията по различните видове бойни изкуства и спортове да продължат с провеждането на инициативи от подобен тип, като регулярно ще се организират Великденски и Коледни турнири съвместно със спортните клубове, създадени на териториален принцип, както и с партньорите на Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай