Спорт за децата по пистите иска Кралев

Спорт за децата по пистите иска Кралев | StandartNews.com

Все още няма инвестиционно намерение за втори лифт в Банско, каза Василева

Аз съм лобист за здравето на българските деца, държавата ми плаща заплата за това. Това обясни спортният министър Красен Кралев на кръгла маса за възможностите за развитие на зимния туризъм у нас. Развитието на ски зоните е задължително, за да не плащат спортистите за подготовката си в чужбина, допълни той. Лифтът е най-зеленият вариант за придвижване в планината, коментира туристическият министър Николина Ангелкова. Тя обеща скоро да бъде обновена стратегията за развитие на родния туризъм, както и създаване на карти със зоните за планински туризъм и информационни табели, които да подпомогнат пешеходния и велотуризъм.

Шокирана съм от този цирк пред световните имена на експертите в туризма Лоран Ванад, Андреас Щайбер и Марк Жирардели, коментира Ангелкова протест в залата на зелените организации. Със скандирания и викове те протестираха срещу разширяването на ски зоната в Банско. Стигна се до пререкания с присъстващите хора от институциите и накрая бяха изгонени от охраната на Интер Експо Център. "На цирк като този сме присъствали и друг път през последните 10 години, групата е една и съща", заяви шефът на ски федерацията у нас Цеко Минев. Той бе категоричен, че екологията и ски спортът не трябва да си пречат. "Хората, които живеят в планината, я обичат и ползват. Докато тук става въпрос за мафиотски рекет", каза още Минев. И допълни: "Станахме за смях пред света, че за 7 г. не успяхме да построим ски лифт в Банско. България страда, искаме работни места и икономика". Според експерта Лорен Ванад страната ни има голям капацитет да развива ски туризма и да печели от това.

Не е внасяно в правителството инвестиционно намерение за изграждане на втори лифт в курорта Банско. Стане ли факт, предстоят много процедури за оценка, каза пък в Благоевград екоминистър Ивелина Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай