"София 2018" зарадва децата на Коледен спортен празник

"София 2018" зарадва децата на Коледен спортен празник | StandartNews.com

Близо 600 деца получиха награди и отличия по време на Коледния спортен празник „Да подкрепим колективните спортове", състоял се в зала Арена Армеец. Организаторите на събитието от Фондация „София – Европейска столица на спорта" и Столична община бяха осигурили тениски, сувенири и други предметни награди, като всеки малчуган си тръгна с подарък в навечерието на Новогодишните и Коледни празници. Турнирът се провежда за четвърта поредна година и отговаря на нарасналия интерес на децата на София към колективните спортове, за които работят няколко специализирани школи.

В състезанията участваха младежи от 8 училища и няколко спортни клуба. Събитието включваше демонстрации и двубои по едни от най-популярните и обичани от младите хора спортове: волейбол, футбол, баскетбол и др. Победител във футбола (родени 2004 г.) бе отборът на Левски (Чепинци) надделял с дузпи над Надежда (Доброславци), след като редовното време завърши 2:2. При баскетболистите (родени 1999-2000 г.) шампиони са играчите на „Спортни таланти" победили в решителната среща тима на Славия с 6 т. разлика. В останалите спортове водещи бяха демонстрациите, а празникът завърши със спиращите дъха изпълнения на младите таекуондисти от националния отбор. Те представиха част от шоуто, пленило наскоро публиката по време на Световното първенство в Южна Корея, където България заслужи бронз.

Децата бяха поздравени от генералния секретар на БОК Белчо Горанов и от Анатоли Илиев – организационен секретар на "София – Европейска столица на спорта" и член на Управителния борд на ACES EUROPE. „Столична община се стреми да предостави повече условия и възможности за спорт на всеки жител и гост на града. Името на този празник е свързано желанието да подкрепим колективните спортове, които стават все по-популярни в градска среда. Обичайте спорта, следващата година отново ще сме заедно със София2018 и с още много надпревари, турнири и фестивали," каза Илиев, като пожела на децата и техните близки весели Коледни празници, много здраве, щастие и победи през новата година.

От миналата година Столична община стартира програма, с която подпомага финансово софийските клубове с директно финансиране от 400 000 лв. За следващата 2018 тази сума се удвоява по предложение на кмета Йорданка Фандъкова. Тези средства ще бъдат предоставени предимно за детските школи в най-популярните спортове на столичните клубове. От тях 70 % бяха за подпомагане на колективни спортове при максимален грант 40 000 лв.

Празникът в зала Арена Армеец бе част от програмата на "София – Европейска столица на спорта" и бе последен от календара за 2017 г.

Следващото голямо събитие от инициативата е „Световен ден на снега – Витоша зимен фест", с които на 13 януари ще стартира поредицата от над 90 активности, предвидени в програмата на „София – Европейска столица на спорта" за 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай