Шаолин се пренесе в столична зала

Шаолин се пренесе в столична зала | StandartNews.com

Публиката видя как се бият дракон, тигър, леопард, жерав и змия

Националното първенство по ушу събра майстори от 8 клуба

Сложни бойни техники, свистене на саби и мечове, виртуозни номера с копие. Само че не в поредния филм за подвизите на монасите от прочутия манастир Шаолин, а на живо в София. Това можеше да се види вчера в баскетболната зала "Румен Пейчев" на стадион "Българска армия", която приюти Мr. Bricolage Републиканско първенство по ушу.
В надпреварата се включиха 8 клуба от цялата страна, които показаха умения в 30 дисциплини. Най-общо те се делят на модерно ушу и тай чи.

Организатори на шампионата бяха Българската федерация по ушу и СК "Академик - Златен тигър".
За разлика от холивудските клишета за брутален кьотек първенството по ушу не предлага схватки и спаринги. Всеки от участниците демонстрира "форма" - алгоритъм от защитни и нападателни техники, изпълнявани в строга последователност. Работа на съдиите е да преценят кой се справя най-добре.
Медалите се разиграха в пет възрастови групи.

Най-малките участници бяха до 9 години

а в категорията на най-големите попаднаха всички участници над 35 години.
Въпреки ниските температури в залата участниците вдигнаха градусите на настроението. Облечени в традиционните костюми "ифу" малки и големи демонстрираха различните стилове в ушуто с много хъс и ентусиазъм. Публиката пък бурно аплодираше изпълненията, като най-активни бяха роднини и съотборници.

Присъстващите се насладиха на стилове от популярния Тай-Дзи-Сюан през красивия "танц" със сабя Гуншу до атрактивно шаолинско Кунг-Фу. За първи път прозвуча и химнът на Българската федерация по ушу, композиран от Веселина Данаилова. В състава на съдиите бяха световният шампион в дисциплина "нандао" - Димитър Тодоров, двукратната европейска шампионка Камелия Колева и други доказани родни майстори на китайските бойни изкуства.
Сред най-зрелищните изпълнения бяха тези от стила сянсин цюан, в който техниките представляват

имитация на движенията на пет животни

- дракон, тигър, леопард, жерав и змия.
"Освен много красиво изглежда и лесно, но всъщност заучаването и перфектното изпълнение на всяка от техниките изисква много време и постоянство", обясниха някои от най-опитните участници.

В бойния танц на животните уменията си показаха състезателите на софийските клубове "Пътят на Кунг-Фу" и "Сянката на мъдреците", както и на "Златен Феникс" от Добрич.

"Тренирам кунг-фу от вече 5 години", разказа 14-годишният Георги Лазаров, демонстрирал стила на Дракона. "За да ти бъде позволено изобщо да тръгнеш по Пътя на петте животни, трябва да стигнеш до определено ниво в обучението си. Тези стилове изискват много внимание, дисциплина, концентрация и психическа и физическа издръжливост. Ако не покриеш тези изисквания, ако не си достатъчно силен, то ти

ще се предадеш и няма да извървиш Пътя

обясни вещо Георги.
Хлапетата в публиката пък затаиха дъх, когато дойде ред на майсторите с оръжия. Изпълненията с меч, сабя, копие и тояга, сай /два ножа/ бяха най-бурно аплодирани.

На финала 30 шампиони и техните подгласници получиха златни медали и грамоти.

Като медиен партньор "Стандарт" също се включи в наградите. Книги от любимия вестник получиха участникът с най-атрактивен костюм, както и най-заслужилите треньор и рефер.

Изкуство или оръжие

Буквалният превод на ушу е бойно изкуство. "У" означава боен, "ШУ" - изкуство.
Ушу е общото наименование на китайските бойни изкуства, създадени на базата на традиционното Кунг Фу. Те включват над хиляда стилове, между които традиционния китайски бокс Санда и добре познатото в България Тай Чи. Зародили се в дълбините на историята, те постоянно са се развивали и усъвършенствали. В миналото техниките им са били най-строго пазена тайна и са били предавани от баща на син, от учител на ученик. В онези времена те са били оръжие за оцеляване и затова посветените майстори са били малцина. Чак в края на 19 и началото на 20 в. Ушу започва да получава по-широко разпространение в Китай. В средата на миналия век започва и популяризацията му по целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай