Първа английска победи сборен тим бежанци с 5:3

Първа английска победи сборен тим бежанци с 5:3 | StandartNews.com

Носителят на купа „Манченко" по минифутбол отборът на Първа английска гимназия победи на стадион "Българска армия" с 5:3 /3-0/ сборен тим от лагерите за бежанци в „Овча купел" и „Военна рампа" и получи красива купа и възпоменателни медали. Мачът бе част от спортен празник, който завърши с победата на 35 СОУ във втория дамски турнир по баскет 3х3 за купата „Васил Манченко", организиран от семейството на изтъкнатия състезател от близкото минало и спортен журналист в партньорство със Столична община.

Бежанците останаха много доволни заради осигурените от семейство Манченко: медали, пликове с вафли, но най-вече заради вучерите – по 50 лв, с които от стадион „Българска армия" тръгнаха директно към известна верига спортни магазини , за да ги осребрят. Част от тях се хванаха и на хорото, което друснаха всички участници заедно с ансамбъла при студентския дом– с ръководител доайена на фолклористиката ни Иван Тодоров по време на откриването.

„Това е една прекрасна инициатива" – заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанци Кирчо Киров. Агенцията е партньор на кампанията, която журналистът Методи Манченко и режисьорът Жоро Торнев лансират под името „СПОРТолеранс" – за равен достъп на бежанците до спорт, спортна среда и култура. Пръв ръка на инициативата подаде националната комисия за ЮНЕСКО.

Главният секретар на комисията Мария Донска поздрави всички участници на откриването и от името на Регионалния център за опазване на нематериалното наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Турнирът популяризира мисията му, включително и 4-те български елемента в представителния списък на ЮНЕСКО за цялото човечество - Бистришките баби, Нестинарството, Чипровските килими и народния празник „Сурова" в Пернишко . Това бе написано на всички грамоти на победители, участници и доброволци, които организаторите раздадоха.

Константин Папазов се съгласи да стане лице на проявата и кампанията „СПОРТолеранс", като първо даде пресконференция за да обясни идеята, че спортът е несъвместим с прояви на расизъм и дискриманция, а после се снима преди първия сигнал заедно с двата футболни отбора. Много доволен от мача остана треньорът на тима на бежанците Османи Сураката от Замбия. Той бе събрал от лагера в „Овча купел" играчи от Мали, Кот Д Ивоар, Гана, Мали и Мавритания, отделно от това петима иракчани дойдоха от „Военна рампа". Над всички блестеше с много технични отигравания, един гол и асистенция Сисоко Пина /Мали/.
„Той заслужава да играе в ЦСКА" – обясни легендата на „червените" Ангел Рагелов, трикратен шампион с ЦСКА, който се похвали на иракчаните, че е играл в Багдад. И от това, както и от факта, че е е побеждавал „Нотингам Форест" бежанците особено се впечатлиха.

Българска асоциация по мини футбол беше основен партньор на организаторите на мача - донесе екипи, медали и купа за да се включи в благородната инициатива, която цели да създаде приятелски чувства между децата с различни съдби, толерантност и условия за бежанците за достъп до игрища, стадиони и екипировка.

Главен рефер на мача беше изтъкнатият съдия на БАМФ Янчо Янчев, който по-късно и награди всички призьори.
MVP стана Божидар Стоянов от победителите, който наниза 2 попадения.

Легендата на ЦСКА Ангел Рангелов също награди участниците в последвалата след мача церемония в баскетболната зала на стадиона, където те се строиха до 7 отбора девойки за началото на турнира по баскетбол 3х3 за купа Манченко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай