Олимпийски сайт: Стефка вдига летвата в БОК

„Българската икона от Пловдив притежава вече 30 години световния рекорд", напомня AROUND THE RINGS

Олимпийски сайт: Стефка вдига летвата в БОК | StandartNews.com

Под заглавие „Костадинова вдига летвата в БОК", AROUND THE RINGS - един от най-популярните сайтове на олимпийска тематика, публикува пространно интервю с председателя на Българския олимпийски комитет.

„Получавайки ново доверие и започвайки поредния си мандат, Стефка Костадинова си поставя за цел да запази обединено българското олимпийско семейство, да съхрани репутацията на БОК пред МОК и останалите световни спортни структури, да продължи нулевата толерантност срещу употребата на допинг и да спомогне за възвръщане позициите на България в олимпийските и европейски състезания", твърди авторът на интервюто Брайън Пинели.

„Олимпийските успехи на България намаляват след онези 41 медала в Москва 1980 и 35 отличия от Сеул 1988 г. Балканската държава взе само три медала в Рио миналото лято, колкото и в Лондон през 2012 г." напомня авторът (което означава, че брои и отличието в щангите на Милка Манева от английската столица)

„Трудно и некоректно е да се правят сравнения с броя на медалите преди 30 години и сега. Промените в тази част на света със сигурност оказват влияние и в спорта и върху представянето на българските състезатели на олимпийски игри. Смятам, че България ще съумее да възвърне позициите си в елита на част от спортовете, а напоследък правим своите пробиви и в не чак до там традиционни досега за нас дисциплини. Държавата и БОК са амбицирани това са се случи час по-скоро," смята Костадинова в отговор на въпроса за броя на медалите от последните олимпиади.

Председателят на БОК напомня, че България има своите шансове за предстоящите през февруари зимни олимпийски игри в Пьонгчанг2018. Класирани в топ ранглистите на света сноубордисти и биатлонисти биха могли да спечелят медал за първи път след последното отличие за страната от бели олимпиади – на Евгения Раданова в шорттрека от Торино 2006, се казва още в публикацията.

Авторът на интервюто не пропуска да зададе въпрос за последния казус с българските щангисти. „Случаят бе много комплициран и не случайно всички наказания бяха безпрецедентно редуцирани от IWF, а Международният  спортен арбитраж в Лозана на два пъти отмени глобата, наложена от Международната федерация на Българската федерация. Това бяха много ясни знаци от всички международни експерти, че в този случай българските спортисти са станали жертва на небрежност извън тяхната компетенция и отговорност. БОК направи всичко необходимо и използва всички свои възможности за да се установи истината и това да не се повтаря в бъдеще, като продължава политиката на нулева толерантност към употребата на забранени медикаменти в спорта", заявява Стефка Костадинова.

В края на публикацията, авторът напомня, че през август се навършват 30 години от световния рекорд в скока на височина, който все още стои непокътнат срещу името на Стефка Костадинова.

„Това беше незабравимо преживяване. Тези 209 см се превърнаха в нещо като марка в моя живот след това. Не съм очаквала световният рекорд да се задържи толкова дълго и вярвам, че той ще бъде подобрен от българка скоро," казва Стефка Костадинова.

„Българската спортна икона от Пловдив преодоля недостижимите досега 209 см по време на Световното първенство в Рим през 1987 г., а след това спечели олимпийско злато в Атланта1996," припомня в края на интервюто авторът Брайън Пинели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай