Огромен интерес към дебютния Зимен семеен празник на Витоша

Огромен интерес към дебютния Зимен семеен празник на Витоша | StandartNews.com

Колоритен снежен фестивал зарадва над 700 деца и техните родители

Огромен интерес предизвика първият в историята Зимен семеен празник на Витоша. Организаторите от „София – Европейска столица на спорта" и „Мачирски спорт" зарадваха над 700 деца и техните родители с много фамилни надпревари, забавни игри, конкурси и викторини. В местността Офелиите слънчевото и тихо време спомогна за хубавото настроение и стотиците засмени лица.

Най-много бяха желаещите да се включат в състезанието с детски шейни. Наложите се групирането в няколко категории на старта в зависимост от вида на шейните и възрастовите групи. Шампион в групата „Чук и Гек" стана отборът „Илиян и Огнян", а при останалите шейни най-бърз на финала бе тимът „Виктор и Станислав". Трасето бе идеално подготвено, а в много от квалификациите се наложи „фотофиниш" да определи победителите.

Участниците в паралелния щафетен семеен ски-слалом пък заложиха на качеството. Двойките демонстрираха отлична техника по 100-метровата писта. И тук бе много оспорвано, в крайна сметка с малка преднина шампион стана тандемът Георги и Георги Торневи. Имаше и една специална награда за многобройно ски-семейство, който бе спечелена отборно от Ася, Андрей и Петко. Всичко по слаломното трасе си бе като за световно – отлично подбраният профил, майсторски наредените паралелно врати, стартерите и финалните рефери. Всички деца от ски-училищата в района не издържаха на предизвикателството и също направиха по няколко спускания.

Най-весело бе в зоната за направа на фигури. В конкурсът за снежен човек се включиха близо 20 фамилни отбора, тричленното жури бе силно затруднено в избора си за победител. Раздадени бяха десет утешителни награди за най-атрактивни и добре изваяни фигури, но големия приз за „Най-красив снежен човек" заслужи детският отбор „Моника, Вероника, Виктор и Калоян". Сред участниците в празника бяха и няколко незрящи малчугани, каращи в момента обучение по ски на Офелиите по проект „Parakids" от инициатива „Промяната".

Програмата за Феста предложи на жадните за чист въздух и повече спорт деца и родители още много и различни състезания, забавни игри и викторини. Най-голям интерес предизвикаха въпросите за София – Европейска столица на спорта и за Витоша. На голямата поляна се организираха още конкурси за най-добре украсена шейна, за най-атрактивно претъркаляне по пистата, битка със снежни топки, теглене на въже и др. Най-добрите получиха предметни награди, флаери и плакати за Витоща, а най-атрактивните и интересни участници бяха отличени с грамоти за спомен. В крайна сметка всяко от участвалите деца си тръгна с подарък и със спомена от един прекрасно изживян ден сред природата и планината.

„Искам да поздравя всички вас като участници в първия Зимен семеен празник и да благодаря за това, че заедно с вас направихме нещо добро и полезно за децата. Чудесно е да бъдем с тях тук, в сърцето на Витоша, сред чистия въздух и красотите на планината. София – Европейска столица на спорта планира още много подобни прояви, чрез които столичани и гостите на града да имат повече възможности за спорт и активен начин на живот," заяви при закриването на празника Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018. След това Илиев връчи специален приз на Аспарух Мачирски от „Мачирски спорт" с благодарност за отличните условия и помощта, оказана при подготовката и организацията на Фестивала.

Зимен семеен празник е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, като се наслаждават на емоциите, които предоставя природата, допълнени с удоволствието от игрите и спортуването на снега. Целта е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления – един от приоритетите на инициатива „София – Европейска столица на спорта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай