Наши рефери спечелиха комшийско дерби до Босфора

Български и турски футболни съдии почетоха Стефан Орманджиев и Огуз Угурлу с приятелски мач, третото полувреме завърши на яхта с песни и танци

Наши рефери спечелиха комшийско дерби до Босфора | StandartNews.com

"Завинаги сте с нас". С този надпис, изписан върху бели спортни фланелки с лика на починалия неотдавна легендарен футболен съдия Стефан Орманджиев и турския му колега Огуз Угурлу, излязоха на терена за приятелски мач реферите от националните съдийски отбори на България и Турция. Срещата се състоя на стадиона в района Картал на азиатския бряг на Истанбул. Двубоят бе гвоздеят на съвместната проява на асоциацията на съдиите по футбол от двете страни. Тяхното сътрудничество започва през 2015 г. именно по идея на Орманджиев и също вече покойния дългогодишен председател на турската асоциация на реферите Огуз Угурлу. Тогава се изиграва и първия по рода си приятелски мач на рефери от двете страни, завършил 2:1 за българите. Традицията бе спазена и миналата година, когато двубоят се игра на български терен. Сегашният мач се състоя броени дни след визитата на Бойко Борисов в Турция и може да се приеме като още една крачка в името на добрия комшулук. По време на посещението си настоящият български премиер си спомни как като кмет на София е премерил сили на футболния терен с отбор на настоящия президент на Турция Реджеп Ердоган, който като младеж играе в тим от Касъмпаша и дори получава предложение от гранда „Фенербахче".

"Специално искам да благодаря на Асоциацията за култура и сътрудничество на балканските турци "Балканлълар"с председател Олджай Йозгьон, най-влиятелната организация на нашенци на азиатския бряг на Истанбул, която заедно с турската асоциация на футболните съдии стана съорганизатор на проявата", заяви Красимир Керезов, секретар на нашата асоциация.

"Ако преди 25 години ми бяха казали, че такиви прояви ще бъдат възможни, нямаше да повярвам.Но ето че ние постигнахме и скрепихме сътрудничеството и приятелство, благодарение на двете големи личности Стефан Орманджиев и Огуз Угурлу,вечна им памет. Отсега се подготвяме за следващата обща инициатива, която ще бъде в България. Аз не съм бил досега там, но от българските колеги и приятели знам прекрасни неща за страната и с удоволствие ще я посетя", на свой ред заяви председателят на турската Асоциация на футболните съдии Алпаслан Гюнеш.

Гости на футболния мач бяха посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски,чийто съпруг се появи и на терена, генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, околийският управител на Картал, бизнесмени,общественици, както и много български изселници.

В двубоя българските рефери превъзхождаха домакините и логично стигнаха до победата с 3:1.

Най-много овации от публиката събра Таско Тасев, който беше най-техничен в състава на гостите. Капитан на домакините беше известният рефер Джунейт Чакър, обявен преди време за №1 в Европа. Срещата бе ръководена от българския международен съдия Християна Гутева, която сподели, че е възхитена от приятелската атмосфера. Гостите бяха настанени в приказния морски почивен комплекс на община Картал на Принцовите острови. Вечерта купонът продължи с разходка с яхта по Босфора. Танцьори от български фолклорен ансамбъл изпълниха богата програма,извиха се хора,в които играха заедно и домакини, и гости. "С нашите турски колеги и приятели се договорихме при следващото им гостуване в България да поканим колегите от Румъния и Македония, за да направим футболен турнир на дружбата в Албена или в комплекса "Константин и Елена". Нашето приятелство трябва да продължи, посещението на нашия премиер Бойко Борисов показа,че няма от какво да се страхуваме", заяви Красимир Керезов. Накрая домакини и гости си пожелаха от сърце "Не сбогом, а довиждане до нови срещи".

Надежда Нейнски: Видях
приятели, а не съперници

"Това не беше обикновена футболна среща,това беше среща на приятелството. В политиката и дипломацията нещата се движат от интереси и няма много място за приятелство. Затова този мач, който организираха българската и турската асоциации на съдиите, е един изключителен знак", заяви след мача посланик Надежда Нейнски. Тя коментира и визитата на Бойко Борисов в Турция. "В много голяма степен това посещение беше силен знак за желанието на България да развива приятелски отношения със своите съседи. Срещите на Бойко Борисов преминаха в атмосфера на взаимно доверие, което е залог за добросъседство и успешни инициативи в бъдеще", добави посланик Нейнски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай