Награда за журналистика за Петела от БНТ

Награда за журналистика за Петела от БНТ | StandartNews.com

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградите за спортна журналистика на името на Людмил Неделчев и Николай Колев - „Люпи и Мичмана". Приз за работата си през 2017 г. получи журналистът от „България днес" и боксов коментатор Огнян Георгиев, а за цялостен принос бе отличен дългогодишният спортен коментатор и журналист от БНТ Петър Василев.

Василев нашумя още през ноември 1993 г. със споделената реплика "Господ е българин" по повод на победата на българските футболисти на "Парк де пренс", произнесена с десетни от секундата след покойния Николай Колев-Мичмана. Самият Петел, както го наричат приятелите му, е откритие и кадър на спортния журналист от близкото минало Ганчо Гатев, а след това и на самия Мичман. Василев е всепризнат специалист по бокс, колоездене, мотоциклетизъм, ски-скокове и бобслей, както и по хандбал.

Призовете за спортна журналистика „Люпи и Мичмана" се присъждат от Българската асоциация на спортните журналисти. Церемонията по връчването на деветите годишни награди се състоя в Музея на спорта на националния стадион „Васил Левски" в присъствието на ректора на НСА „Васил Левски" проф. Пенчо Гешев, спортни величия и спортни журналисти.

„За мен е огромна чест и привилегия за поредна година да участвам във връчването на наградите на името на две от легендите в българската журналистика Людмил Неделчев и Николай Колев. Всички носители на наградата до момента са изключително достойни хора, притежаващи най-високите стандарти за морал в българската спортна журналистика. Петър Василев отдавна се е превърнал в легенда и образец на чистата телевизионна журналистика. Впечатлен съм от разработките на Огнян Георгиев за ситуацията в световния бокс. Изключително интересни материали, които разтърсиха из основи Международната федерация и помогнаха този така обичан от българите спорт да бъде изчистен от управлението, което нанесе много сериозни щети върху неговия имидж", заяви Кралев.

По време на церемонията по награждаването с минута мълчание бяха почетени напусналите този свят футболисти Павел Панов, Георги Марков и Цветан Веселинов–Меци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай