Младежите са приоритетът на Кралев за европредседателството

Младежите са приоритетът на Кралев за европредседателството | StandartNews.com

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев представи пред Европейския парламент (ЕП) приоритетите, които Българското председателство си поставя в сферата на младежта и спорта. Кралев подчерта, че бъдещето на Европа и младите хора е един от основните приоритети по време на Председателството ни и Министерството на младежта и спорта (ММС) си поставя за цел постигането на реални резултати за младите хора и за спорта в Европа.

В своята програма за предстоящите шест месеца в сектор „Младеж" ММС поставя акцент върху младежкото развитие и бъдещите младежки политики. Основен приоритет е насърчаването на младите хора като двигатели на промяната в изграждането на фундамента на устойчивото бъдеще за всички европейски страни. „Затова е изключително важно да инвестираме в образованието, обучението и възможностите за заетост на младите хора", обясни Красен Кралев. Българското председателство цели да повиши осведомеността за демографските промени в Европа, които ще окажат въздействие върху нашите социални системи като цяло, но по-специално върху младите хора.

Главното събитие в рамките на структурния диалог по време на Българското председателство ще бъде Конференцията за младежта на ЕС от 16 до 19 април 2018 г. в София, която ще бъде насочена както към предизвикателствата, пред които са изправени младите хора, така и към вслушването в техния глас при изготвянето на конкретни препоръки към следващата Европейска стратегия за младежта.

Министър Кралев заяви категорична подкрепа за „Европейски корпус за солидарност". По думите му, това е инициатива, която е полезна за развитието у младите хора на социални умения и компетентности, което може да има положително въздействие върху тяхното активно гражданство и пригодността им за работа.

Красен Кралев обясни пред ЕП, че Световната антидопингова агенция (WADA) стартира първата фаза от процеса за преразглеждане на Световния антидопингов кодекс с оглед на приемането на нов кодекс през 2021 г. Българското председателство ще изготви отговора на ЕС и неговите държави-членки във връзка с преразглеждането на този кодекс. „Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция аз съм горд, че на България се пада и отговорността да ръководи през първите шест месеца на 2018 г. процеса по изготвянето и съгласуването на единна позиция на ЕС във връзка с прегледа на Световния антидопингов кодекс и ще направя необходимото становищата на ЕС да бъдат изцяло взети предвид в рамките на текущата дейност", каза още министърът на младежта и спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай