Министър Кралев се срещна с българските олимпийци в ПьонгЧанг

Министър Кралев се срещна с българските олимпийци в ПьонгЧанг | StandartNews.com

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна днес с българските спортисти, които участват на 23-ите олимпийски игри в ПьонгЧанг. В олимпийското село той бе посрещнат лично от Белчо Горанов - зам.-ръководител на българската делегация и генерален секретар на БОК и Румяна Динева – шеф на мисия. Присъстваха част от български спортисти в ПьонгЧанг, заедно с техните треньори, които в този момент не бяха по спортните комплекси на подготовка.

В разговора си със спортистите Министър Кралев ги окуражи и им пожела успех в предстоящите стартове.
„Представянето ни досега на Олимпиадата е много добро. Видяхте колко блестящо се справи Сани Жекова, Владимир Зографски се класира сред най-добрите 15 в световния елит на ски-скока, което също е много добре, а Алберт Попов влезе в топ 30 на гигантския слалом, където конкуренцията е огромна. Това са добри новини за българския спорт. Надяваме се Радослав Янков също да ни зарадва и очакваме с нетърпение неговия старт. Разбира се, в биатлона можехме малко повече, но те имат още състезания до края. Искам отново да подчертая, че е нужно да се влагат повече средства в спортната инфраструктура у нас. Без база и нормални условия е много трудно и успехите няма да са устойчиви, трайни" заяви министър Кралев пред олимпийците ни в ПьонгЧанг.

Той похвали организацията на домакините, които се справят отлично до момента. "Българската делегация разполага с доброволци, които са завършили българска филология и са част програмата за обмен на младежки групи между ММС и корейското министерство на младежта. Това показва на какво ниво се стараят да бъдат домакините на олимпиадата", подчерта министър Кралев.

„До този момент като организация домакините се справят според очакванията. Същото бих казал и за представянето на българите, дори част от тях надхвърлиха прогнозите и очакванията," заяви по време на срещата Белчо Горанов.

„Приятни емоции ни доставиха Владимир Зографски и Алберт Попов – това са млади състезатели, а вече са в световния елит. Александра Жекова отново е на финал, поздравления за това, което направи на четвъртата си олимпиада. Веселин Цинзов също заслужава адмирации с класирането си в ски-бягането, където конкуренцията е жестока. Нещата около нашата делегация са спокойни, вярвам ще се запазят така до края на Игрите," каза Белчо Горанов.

След това министър Кралев се запозна с условията при които живеят спортистите в олимпийското село. В олимпийското село Кралев се срещна с Принцеса Нора от Лихтенщайн, член на МОК.

След това Красен Кралев имаше делова среща с вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиян Щрахе, който отговаря за спорта. Програмата му до края на Олимпиадата включва и други срещи с важни особи в международното спортно и олимпийско движение.

По-рано през деня, в края на церемонията по връчване призовете на AIPS (Световната асоциация на спортните журналисти), генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди лауреатите в III издание на Фотосалон „Старт Фото". Руснакът Андрей Голованов бе отличен като най-добре представител се автор с 11 фотографии, а неговият сънародник Сергей Киврин получи сребърен медал в тема „Спорт" на Международната асоциация на фотографите.
На същата церемония колегата Георги Банов от вестник "24 часа" получи поредния приз от AIPS. С него се удостояват представители на медиите, отразявали шест и повече зимни олимпийски игри. Наградата бе връчена от принцеса Нора на Лихтенщайн, член на МОК и представлява миниатюрна ювелирно изработена химикалка - реплика на олимпийския факел. Това е трето отличие за присъствалия на 7 бели олимпиади Банов след една възпоменателна чиния в Сочи и реплика на олимпийски факел за Игрите в Рио.

Рано тази сутрин от ПьонгЧанг отпътува и олимпийското аташе Екатерина Дафовска. Олимпийската шампионка в биатлона от Нагано 1998 ще се прибере с полет през Москва, самолетът й трябва да кацне днес на летище София Терминал 2 в 22.30 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай