Мерцедес продължава да доминира във Формула 1

Мерцедес продължава да доминира във Формула 1 | StandartNews.com

Шамхай. Люис Хамилтън записа три поредни победи, след като триумфира в Гран При на Китай, а втори остана неговия съотборник Нико Розберг. Германецът имаше леки проблеми в началото на надпреварата, но в крайна сметка Мерцедес отново остави останалите тимове да се борят за местата от трето надолу.

Фернандо Алонсо извади максимума от своето Ферари и завърши на трето място на 25,765 секунди от победителя, като удържа до последната обиколка натиска на четвъртия Даниел Рикардо. За испанеца това е първо качване на подиума от началото на сезона, а с 15-те точки ще излезе на трето място в генералното класиране с общо 41.

Съотборникът на испанеца - Кими Райконен -  обаче отново имаше труден ден на пистата и проблемите с управлението на болида го оставиха на 8-а позиция.

Световният шампион Себастиан Фетел приключи състезанието на 5-о място, като за втори път през сезона завърши зад своя съотборник Даниел Рикардо. Топ 10 допълниха Нико Хюлкенберг (Форс Индия), Валтери Ботас (Уилямс), като 9-и и 10-и се наредиха съответно Серхио Перес (Форс Индия) и Даниил Квят (Торо Росо). За дебютиращият във Формула 1 руснак това бе трето състезание, в което попада в зоната на точките.

До голяма степен победата на Хамилтън се реши още при старта. Британецът потегли уверено за разлика от своя партньор, който изостана зад Ред Була на Фетел и бе притискан от Алонсо и Рикардо. Фелипе Маса със своя Уилямс пробва да мине агресивно покрай всички, но осъществи контакт с Ферарито на Алонсо. За щастие и двата автомобила успяха да продължат надпреварата.

След като колоната се нареди в следващата обиколка, Розберг започна да си проправя път напред, като задмина Фелипе Маса и Хюлкенберг. Състезанието за бразилеца обаче бе опропастено от неговите механици в 10-ата обиколка, когато той трябваше да прекара повече от минута в бокса, докато отборът се опитваше да постави новата му задна лява гума.

Хамилтън направи първо спиране едва в 17-ата обиколка и систематично трупаше аванс начело. Розберг пък сътвори може би най-красивият момент в състезанието в 22-ата, когато в продължение на 4-5 завоя води люта битка с Фетел за третото място. Накрая световният шампион преклони глава, а след това в 41-ата обиколка за Розберг не бе трудно да мине и пред Алонсо с помощта на DRS-а.

Малко след битката със своя сънародник Фетел получи интересна заповед - да пропусне пред себе си видимо по-бързия Рикардо. За първи път в кариерата си германецът получи такова нареждане, но австралиецът трябваше да се пребори за позицията си.

До края промени не настъпиха, въпреки че в 49-ата обиколка Рикардо сподели със своя състезателен инженер, че може да догони Алонсо.

Следващият старт във Формула 1 е на 11 май за Голямата награда на Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай