Лудогорец: Браво за Чудесата!

Лудогорец: Браво за Чудесата! | StandartNews.com

Абало разпитва за Аладжа манастир и Плиска

Страхотно. Браво за Чудесата. Това възкликна героят на "Лудогорец" Дани Абало, който накара цяла България да се гордее с гола му във вратата на "Ливърпул". Орлите кацнаха на летище Варна час след като "Стандарт" и икономическото министерство откриха там изложба за прелестите на България. Десетте огромни пана с гордостите на страната ни бяха първото нещо, което футболистите видяха, връщайки се у дома. Фотосите представят Аладжа манастир, Царевец, Плиска, Мадарския конник, античния Несебър, Пирин, Рилските езера, солниците в Поморие, остров Св. Анастасия и яхтеното пристанище в Св. Влас

Лично главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова показа на Абало изложбата, разказвайки му любопитни подробности от българската история. Испанецът бе най-много впечатлен от старата столица Плиска.

Градът е построен от обработени каменни блокове във време, когато в Европа градежите са били предимно от дърво, разказа му Славка Бозукова. Дани Абало прояви огромен интерес към мистичния Аладжа манастир. Неговият уредник Валери Кинов е убеден, че ключът към тайната на Свещения граал е в скалната обител, каза му г-жа Бозукова.

Кметът на Варна Иван Портник, зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, шефът на летището Димитър Костадинов, шефът на хотел "Интернационал" на Златните, шестокласниците от ОУ "Стоян Михайловски" и още десетки варненци бяха на летище Варна за откриването на изложбата. Разглеждайки фотосите, те изчакаха и завръщането на българските шампиони, за да ги поздравят след първия им мач в Шампионската лига.

Футболистите бяха посрещнати с бурни аплодисменти, а развълнуваните ученици се надпреварваха да вземат автографи от всички. Шампионите бяха видимо уморени, но учтиво се спираха, за да разговарят с децата и посрещачите, сред които имаше и много чужденци. Те ентусиазирано се включиха в общата емоция, след като разбраха, че кацат шампионите на България и бяха гледали мача с "Ливърпул".

Изложението от 10 пана с размери 2 на 1 на летище Варна е съвместен проект на "Стандарт" и Министерство на икономиката и енергетиката.

10 други пана с фотоси с още знакови природни феномени, крепости и съкровища на родината ни посрещат чужденците на летище София от 5 септември.

"Чудесата на България не са само съкровищата от миналото, те са хората, които не се спират пред никакви препятствия в името на високия спортен и патриотичен дух", каза г-жа Славка Бозукова, откривайки изложбата. Тя обяви, че само преди дни, на 15 септември, "Стандарт" стартира поредната си национална кампания "Спортните чудеса на България". "Надявам се, момчетата от "Лудогорец" да пишат сега със златни букви новата футболна история. А младите хора да вземат пример от тях и да останат в Отечеството", допълни главният редактор на "Стандарт".

На откриването на изложбата присъстваха още водачите на листите на ГЕРБ и БСП Лиляна Павлова и Ангел Найденов, капитан Живко Петров, шеф на Изпълнителна агенция "Морска администрация", представители на туризма, на културата и образованието в града. "Както знаете, няма втора възможност за първо впечатление, а фотосите на изложбата ще са първите, до които ще се докоснат туристите, прекрасните снимки ще създадат първите им впечатления за страната", каза зам.-министър Бранимир Ботев и припомни, че на 27 септември е Световният ден на туризма.

Правим старините достъпни за хората

Иван Портних, кмет на Варна

Туризмът е един от двигателите на икономиката на региона. Изправени сме пред предизвикателствата да развиваме този бранш в една силно конкурентна среда. За това благодаря на инициативата на вестник "Стандарт" и неговия главен редактор Славка Бозукова, благодарение на която преди 5 дни направихме кръгла маса, а сега откриваме тази изложба, която ще посреща и изпраща туристите с тези красиви фотоси на летище Варна. Не по-малко важно е и социализирането на обектите, инфраструктурата, за които община Варна работи приоритетно по проектите с европейско финансиране. Да пожелая успех на изложбата и да посрещаме повече туристи в нашия град.

За нас е чест да сме домакин на изложбата

Димитър Костадинов, изпълнителен директор на летище Варна

За мен е голяма чест да приветствам инициативата за тази изложба. Летището е особено място - както за туристи, така и за отлив на млади хора от страната. Ще искаме отново да се връщат тук. Една такава изложба си е на мястото тук, все едно си е вкъщи. Като домакин искам да благодаря, че избрахте летище Варна да покажем паната на толкова красиви места от страната ни. Винаги сме готови да приемем подобна инициатива и да бъдем домакини.

Туризмът ни носи приходи от 5,5 млрд. лв.

Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката с ресор "Туризъм"

За мен е чест и огромно лично удоволствие да помагам, да съм съпричастен и да бъда част от тази инициатива на вестник "Стандарт". Когато говорим за туризъм, говорим за "Чудесата на България". България има уникалния шанс, ако щете и с подкрепата на Господ, да бъде една от четирите страни в света с петте глобални туристически продукта - море, планини, свръхконцентрация на минерални води, огромно културно-историческо наследство и защитена природа за екотуризъм. Имат ги само Франция, Италия, Испания и затова не можем да не бъдем горди. Освен структуроопределящ отрасъл туризмът генерира 14% от брутния вътрешен продукт.

За миналата година неговият принос в икономиката е 3,2 милиарда лева, а за съпътстващите условия тази цифра става 5,5 милиарда лева. Туризмът е най-добрата витрина на страната и най-добра възможност да се промотират красотите й. Както знаете, няма втора възможност за първо впечатление, затова тези снимки на летището са първото докосване на туристите и първо впечатление, което получават за България. Мисля, че със съзнанието за това какво е туризмът и неговият възходящ тренд политиците са включили в своите платформи създаване на Министерство на туризма. Те осъзнават и социалната роля на отрасъла, а именно създаване на половин милион работни места като временна заетост и 150-200 хиляди като трайна заетост. Туризмът осигурява и поминък в по-голямата част на общините в България. С развитие на инициативата "Чудесата на България" можем да превърнем всяко кътче в една перла на страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай