Кралев откри световното по батут

Кралев откри световното по батут  | StandartNews.com

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри 32-то Световно първенство по батут за мъже и жени, което се провежда в Арена Армеец в София между 9 и 12 ноември.

„Благодаря на Българска федерация скокове батут за усилията, които е положила за организирането на това първенство и за развитието на този атрактивен спорт. Успешното провеждане на шампионата ще издигне авторитета на българската федерация на световно ниво", заяви Красен Кралев.

В официалната церемония по откриване на първенството участваха и председателят на БФ Батут Стоян Димитров и членът на Изпълнителното бюро на Световната федерация по гимнастика (FIG) Мартин Робин. Бяха издигнати знамената на 35-те държави участнички в първенството.

Официални гости на първия ден от Световното първенство по батут за мъже и жени бяха и четирикратният олимпийски медалист Йордан Йовчев, председателят на Българска федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев, зам.-кметът на София Тодор Чобанов, заместник-посланикът на Австралия в Гърция, който отговаря и за нашата страна Андреа Карло Биги и почетният консул на Австралия Индиана Трифонова.

В надпреварата между 9 и 12 ноември отличия ще си оспорват състезатели от 35 държави в три дисциплини: голям батут (олимпийска), двоен минибатут и скокове на пътека. Голямата звезда на първенството е носителят на 3 олимпийски титли и 14 златни медала от световни първенства Донг Донг от Китай. За Световното първенство по батут в България ще пристигне и президентът на FIG Моринари Ватанабе, който в понеделник – 13 ноември ще бъде удостоен със званието „Почетен професор" на Национална спортна академия „Васил Левски". Моринари Ватанабе ще проведе и среща с министър Красен Кралев в събота.

През следващата седмица в София ще се проведе и Световно първенство за младежи, юноши и девойки. В него България участва с 14 състезатели на олимпийската дисциплина – голям батут. Имаме шансове за влизане сред първите 8 и евентуално за медали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай