Българин разплака турчин за титлата

Българин разплака турчин за титлата | StandartNews.com

България надмина очакванията и завоюва второ място отборно, и първо при децата и кадетите на XVIII балканиада по таекуондо - олимпийска версия WTF. Само 2 медала по-малко ни разделиха от Сърбия и от абсолютния връх на турнира в Дупница, на който „Стандарт" беше медиен партньор. Общо страната ни спечели 20 златни, 18 сребърни и 35 бронзови медала.

Гвоздеят беше двубоят за златото на Теодор Георгиев в кат. 74 кг. – рекламното лице на състезанията и по всяка вероятност единият „кандидат" за двете олимпийски квоти, които президентът на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев обеща за олимпийските игри в Токио през 2020 г. Негов съперник беше Емеш Рамазан Аксакай от Турция, за която всички казват, че на големи турнири не води нито един слаб състезател. Нашият би със 7:2, след което съперникът му се разрева от яд и злоба, отказа да го поздрави и трябваше да бъде отведен зад кулисите от треньора си. Впоследствие Аксакай не се яви и на награждаването, само и само да не се качи до нашия състезател, което остави лошо впечатление. „Лично аз отидох и поздравих неговия треньор и исках и него да поздравя, но той не пожела, коментира Теодор. - Следващата ми цел е медал от световно първенство, какъвто все още не притежаваме, а в перспектива ще се готвя за олимпийските игри." Възловият мач на Балканиадата беше коментиран и от Слави Бинев: „Трябва да се държим над емоциите и да бъдем гостоприемни, но истината е, че турчинът игра със сърце, а Теодор се би с две сърца."

Любопитното е, че преди това на полуфинала Георгиев се наложи над черногореца Милош Радулович в мач, в който при една от схватките двамата така се ожесточиха, че изхвърчаха заедно извън състезателното поле и счупиха камерата на съдиите. Това наложи близо 40-минутно прекъсване на боевете, за да бъде поправена. Решаващ за драматичната му победа с 10:9 се оказа рядко срещания обратен удар по главата „тиолиги".

С една от титлите обаче се размина синът на Слави Бинев – Калоян. На полуфинала в кат. 58 кг боят му продължи едва 20 секунди, след което сърбинът Колич се отказа, но на финала той отстъпи на друг сърбин – Милош Гладович, с 4:7. „На него му липсват още 1-2 години, които ще го направят мъж, коментира баща му. - Трябват му повече опит и агресивност, защото той в началото е твърде благороден и чак когато го ударят, става агресивен. В този спорт благородството върши работа само за спазване на правилата."

С броя на медалите България преизпълни плана, който предвиждаше минимум третото място – най-вече заради присъствието на „великите сили" на Балканите – Турция и Сърбия. По този начин страната ни показа, че напълно заслужено е спечелила домакинството на европейското първенство догодина. То най-вероятно ще се проведе в София, тъй като столицата се очертава като единствения град с подходящи мащаби. За два дни се видя, че Дупница леко се задъхва от прилива на рекордните 623 състезатели. Препоръча го и олимпийската шампионка от 2012 г. Милица Мандич (Сърбия), която беше гост на добра воля на Балканиадата: „Впечатлена съм от турнира, защото се оказа, че има доста добри състезатели, и то във всички категории. Смятам, че с времето ще можете да организирате и световно първенство, но трябва да е в по-голям град. В такива малки градове няма как да стане, защото са нужни много хотели и по-голяма база."

Макар и горд от „преизпълнения план" с медалите, Слави Бинев заяви, че заради предстоящото европейско първенство първо ще се разгледат грешките. „След 3-4 дни има управителен съвет и първо ще обсъдим само проблемите около турнира, заяви той. - Иначе той надмина очакванията ми. Някои от битките бяха над нивото на европейските и световните първенства. В част от тях нашите състезатели победиха сърби и турци. Горд съм с агитката ни в залата и благодаря на всички."

Балканиадата в Дупница, която съвпадна с 20-годишнината от основаването на Балканския таекуондо съюз, беше открита тържествено от президента на БОК Стефка Костадинова, в присъствието на консула на Република Корея г-н Нам и на елита на балканското таекуондо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай