С невероятен характер България би Холандия

С невероятен характер България би Холандия | StandartNews.com

В истинска драма България победи с 3:2 (29:27, 20:25, 28:26, 23:25, 17:15) гейма Холандия и спечели група "А" на Европейското първенство по волейбол. Пред пълните трибуни на "Арена Армеец" "лъвовете" показаха изключителен характер, за да се класират директно за четвъртфиналите в турнира.

Родните национални трябваше да се справят с контузията на Теодор Салпаров, който напусна играта в средата на втория гейм, а появата в игра на Владислав Иванов бе съпътствана и с голяма доза провокации от страна на холандците. Номерата на "лалетата" продължиха през целия двубой и за известно време дадоха резултат. Нашите загубиха концентрацията, с която започнаха срещата, но в крайна сметка показаха железни нерви и спечелиха мача. Иванов се включи отлично в двубоя, а много силно се представи и Владо Николов.

Селекционерът Пламен Константинов направи една промяна в титулярния състав - именно Николов, получил почивка в мача с Чехия, замени Ниолай Учиков.

Първият гейм вървеше точка за точка от началото до края, но нашите го взеха с 29:27.

В средата на втория гейм при резултат 16:13 в полза на нашите, Владислав Иванов се наложи да влезе на мястото Теодор Салпаров, който получи травма. Играта бе временно прекъсната заради претенции на от страна на Хидо Фермюлен. Проблем се оказа, че като второ либеро в състава ни бе записан Андрей Жеков, който обаче бе получил почивка от Константинов заради травма. В крайна сметка Владислав Иванов заигра като либеро, като облече сигнален потник. След близо 20 минутното прекъсване холандците излязоха по-концентрирани и спечелиха шест поредни точки. Окрилените "лалета" в крайна сметка спечелиха гейма с 25:20.

Третият гейм започна така, както свърши вторият и холандците успяха да натрупат известна преднина. Нашите обаче постепенно се съвзеха и успяха да обърнат до 23:22, и с много мъжка игра и железни нерви спечелиха гейма с 28:26.

Четвъртият гейм вървеше точка за точка с лека преднина за холандците. Въпреки че дадоха всичко от себе си, този път нашите не успяха да стигнат до обрат и "лалетата" спечелиха с 25:23.

Картината не се промени и в тайбрека. Отново точка за точка. При 14:13 и мачбол за нас, холандците успяха да изравнят. От третия опит "лъвовете" взеха своето и спечелиха тайбрека и мача със 17:15.

Така, след три победи в три мача България спечели потока си и си спести един мач, за да се класира директно за четвъртфиналите на Европейското първенство. Следващият двубой на нашите е в сряда с победителя от срещата между Белгия и Германия. 

БЪЛГАРИЯ:

Георги Братоев, Владимир Николов, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Николай Пенчев и Теодор Салпаров - либеро (Мирослав Градинаров, Владислав Иванов, Станислав Петков)

Старши-треньор: Пламен Константинов

ХОЛАНДИЯ:

Нимир Абдел-Азиз, Кай Ван Дайк, Дик Коой, Яспер Дифенбах, Йерун Раувердинк, Роб Бонте - Хайс Йорна-либеро

Старши-треньор: Хидо Фермюлен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай