Григор Димитров загуби полуфинала на Уимбълдън от Джокович

Григор Димитров загуби полуфинала на Уимбълдън от Джокович | StandartNews.com

Лондон. Григор Димитров загуби с 4:6, 6:3, 6:7(2), 6:7(7) от Новак Джокович първия полуфинален мач от програмата на тенис турнира Уимбълдън след малко повече от 3 часа игра.

Двубоят при мъжете бе първи от програмата за днес и се на Централен корт в "Ол Ингланд Клъб" в Лондон.

Веднага след неговия край започва и другият полуфинал, в който ще се изправят един срещу друг носителят на 7 титли от изданието Роджър Федерер (Швейцария) и Милош Раонич (Канада).

Прогнозите на експертите бяха в полза на Джокович, което е закономерно, след като Григор е 13-и (но в понеделник ще бъде минимум 9-и), докато Джокович е 2-и в света, а в срещите помежду им досега сърбинът води с 3:1 победи.

Българинът стигна до единствената си победа миналата година, когато отстрани Джокович в третия кръг на турнира от сериите Мастърс в Мадрид след 7:6(6), 6:7(8), 6:3.

"Григор ще излезе на корта, очаквайки да спечели мача. Аз също във всеки мач очаквам той да е победител, иначе няма никакъв смисъл да се занимаваме с тенис. Трябва да си настроен по този начин. Най-добрите тенисисти в света разсъждават така и очакват да спечелят във всеки мач", заяви треньорът на Григор Роджър Рашийд преди мача.

Следете мача на живо тук:

Григор започна мача със самочувствие, сервира отлично и взе първия гейм - 1:0.

Джокович взе следващия гейм за 1:1. , но българинът продължи със силните си сервизи и взе второто си подаване на 0, с което поведе с 2:1 в първия сет на мача.

Григор бе колеблив в следващите геймове, което доведе до 3:2 за Джокович. С три аса в четвъртия гейм Ноле изравни резултата за 2:2.

След пробива Джокович поведе с 4:2. Той не направи нито една грешка на начален удар - 15 от 15 успешни, като увеличи асовете си на пет.

Григор върна един гейм за 4:3 с добри начални удари и атаки на мрежата.

Джокович сбърка първия си сервис едва след 19-ото изпълнение, но нямаше проблем и спечели за 5:3. След това два аса на Димитров доведоха до 5:4.

Джокович нямаше проблеми в следващия гейм, за да спечели първия сет с 6:4.

Димитров спечели първия гейм във втория сет, но Джокович взе втория за 1:1. След двойна грешка при авантаж на Димитров, резултатът стана 2:1 за сърбина.

Димитров стигна до първата си точка за пробив в следващия гейм, но не успя да се възползва и Джокович поведе с 3:1.

Въпреки двойната си грешка в гейма, българинът продължи да играе със самочувствие и взе подаването си за 3:2 , а след това изравни геймовете до 3:3. Григор получи две точки за пробив, не успя да реализира първата, но при втората Джокович изпрати топката в мрежата.

Димитров не сбърка при сервис гейма си и затвърди пробива си за 4:3.

"Няколко непредизвикани грешки се появиха в играта на Новак. Той спря да играе перфектния тенис и Димитров се възползва", коментира Мартина Навратилова пред Би Би Си.

"Новак се опитва да запази самообладание в тези горещи условия, но той е изключително разстроен със себе си, че допусна този пробив", смята тенис легендата Джон Макенроу.

Димитров прави два поредни пробива за 5:3. Концентрираната му игра от последните минути му дава огромно предимство.

Димитров изравни сетовете за 1:1, като спечели втория с 6:3. При 17:40 Джокович реши, че удар на Димитров е излязъл в аут и спря да играе, но системата "ястребово око" потвърди правилността на решението на съдиите.

"Джокович просто искашe да завърша този сет и да си почине. Аз все още мисля, че в крайна сметка Джокович ще спечели, но той е по-концентриран и сега имаме един добър мач пред нас", коментира Горан Иванишевич.

Джокович успя да спечели своето подаване за 1:0. Двамата започват на чисто с по сет в актива и преминават във формат два от три сета.

След продължителни разигравания двамата си размениха по един гейм за 2:1 за Джокович. Джокович вече започна да излиза по-често на мрежата.

Григор взе второто си подаване в третия сет за 2:2.

Джокович започва да възвръща играта си от първия сет и сравнително лесно поведе с 3:2. Все пак играта е сравнително равностойна и няма пробиви.

Григор изравни за 3:3, но не успя да се възползва от точка за пробив в следващия гейм и сърбинът отново поведе с 4:3.

Димитров обърна от 15:30, за да вземе осмия гейм.

"И двамата са поизнервени. Който вземе третия сет ще има огромно предимство, но това е добър измъкване на Димитров от трудна ситуация", смята Мартина Навратилова.

Джокович беше безпощаден от началния си удар и не остави никакъв шанс за Григор, достигайки 5:4. Българинът сервира, за да остане в сета.

Димитров достига и до равенство е резултата, след като взе подаването си за 5:5, като в последната точка демонстрира и гъвкавост при една доста трудна топка. След това Джокович направи убедителен сервис гейм и сетът върви към тайбрек при 6:5 за Джокович.

Димитров взе следващия гейм за 6:6 и сетът се решава с тайбрек.

Джокович спечели тайбрека с 4:2 и така повежда в мача с 2:1 сета.

В тайбрека Джокович натрупа бързо няколко поредни точки, а Димитров допусна четвъртата си двойна грешка в мача - Ноле се възползва и спечели третата част - 7:6.

Григор бързо се върна в играта и взе първия гейм в четвъртия сет. Джокович взе лесно втория за 1:1, въпреки допуснатата двойна грешка в началото.

Три двойни грешки на Димитров доведоха до пробив за Джокович за 2:1.

"Аз не мога да си спомня последния път, когато видях някой да удари три двойни грешки подред. Той просто се предаде. Новак имаше няколко добри удара", коментира Мартина Навратилова.

Григор игра разконцентрирано и доста нервно, но успя да изравни до 2:2 след пробив. Пропусна една точка за пробив, но след това при втората възможност се справи и върна пробива.

Димитров обърна следващия гейм от 15:40 и повежда с 3:2, затвърждавайки пробива си.

"Остава да се види дали сме свидетели на смяната на караула, но това, което виждате, обаче, е много подобрена версия на Димитров. Той е психически много по-силен, за да бъде в състояние да се върне след три последователни двойни грешки, това е впечатляващо. Сигурно се е чувствал, че играе чисто гол след това", коментира Джон Макенроу.

Димитров беше водещият играч в шестия гейм, въпреки че сервираше Джокович. Той получи три възможности за пробив, а сърбинът три пъти изравняваше резултата. Накрая Джокович вкара в употреба началния си удар и максимално затрудни Григор за 3:3 гейма.

Изнервената игра на Джокович не му помогна в седмия гейм и Димитров сравнително лесно обърна за 4:3. Сърбинът бързо се възстанови и успя да вземе последвалия сервиз гейм само за 1 минута - 4:4. Григор върна жеста и поведе с 5:4, а Новак сервира за оставането си в сета.

Джокович успя да обърне гейма и изравни за 5:5 след два пробива. Класата на сърбина не му помогна в последвалия гейм и Димитров с отлична игра на сервис поведе с 6:5. Не даде никакъв шанс на сърбина да играе в този гейм. Сега обаче има последна възможност да пробие и да не минава през втори тайбрек.

Със сигурна игра Джокович изравни геймовете 6:6 и така и този сет ще се реши с тайбрек.

Джокович реализира втория си мачбол и взе и четвъртия сет, печелейки мача с 3:1.

Григор направи минипробив за 2:1, но Джокович изравни нещата при 3:2. Все пак смяната стана при 4:2 и това подплъти самочувствието на българина до края на тайбрека. При 6:3 двамата направиха много зрелищно разиграване, гарнирано с няколко слайс удара, но в крайна сметка Димитров не успя да го спечели. На всичкото отгоре при 6:5 Джокович успя да вземе инициативата и да завърши с воле на мрежата. При 7:6 Джокович получи шанс да спечели мача, но реши да играе сервис воле и стана жертва на играта на Григор от крайната линия. Все пак Джокович спечели тайбрека с 9:7.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай