Жената зад краля

Жената зад краля | StandartNews.com

Кристиано звъни на майка си преди мач и винаги след загуба

Долорес искала да махне Роналдо от утробата, но Господ си казал думата

Датата е 31 декември, наближава 23,00 часа, стотици хора плъзват по улиците на Фуншал облечени с официални или карнавални костюми. Всеки от тях има една цел - да изпревари останалите и да заеме по-стратегическо място на централния площад или пристанището заради по-добра гледка за зарята в чест на новата 2015 година. Долорес Авейро няма такива проблеми. С този час тя духа свещите на тортата на кораба "Лобо Мариньо", където посреща юбилея си. До нея са дъщерите й Елма и Катя, аплодират я 45 избрани гости. Липсва един. Любимият й син. Той не може да се измъкне от тренировките на "Реал". Но не пропуска да се обади точно преди церемонията със свещите. "Нарече ме стара таратайка", избухва в смях Долорес. "Да аз съм на години, 60 не са като 30, но не се чувствам стара. Духът ми е млад. Щастлива съм, че семейството ми е добре и е до мен. Никога не съм вярвала, че ще празнувам юбилея си по такъв начин, за което съм много благодарна", продължава Долорес.

Дори и най-предубеденият наблюдател не може да не отчете, че въпреки цялата помпозност и лукс, Долорес е същата земна и естествена жена като в годините, когато семейството разполага с много малко екстри в живота си. Усмивката й е откровена, няма позиране. Долорес винаги говори със сърцето си. Тортата е разрязана, роднините поднасят букет от червени рози. "В него винаги има една повече, правим го за късмет", разкрива пред присъстващите журналисти един от роднините й. Долорес започва да ги брои внимателно. Тя винаги се съмнява, че бройката е сбъркана, но не. Те са точно 61. Вечерята е царска, нищо не липсва. В съседната зала също цари веселба. Там са 150 от най-отбраните личности от региона - бизнесмени, политици. Те са броили по 260 евро, за да посрещнат Нова година на кораба. Семейството на Долорес е чакало доста, за да може да го дели с тях. И затова винаги спазва традицията на посрещна Нова година на море, откакто може да го позволи. "Фойерверките изглеждат по-красиви от водата. Нищо че според някои се виждат по-добре от долната част на Фуншал", обясняват от родата на Долорес. Първият танц е за нея. Легендарното танго на Карлос Гардел, увековечено във филма "Усещане за жена" от Ал Пачино и Габриел Ануар. Музиката е заглушена от виковете на децата, които тичат из стаята, но всичко им е простено. Долорес строява всички в редица и им

раздава банкноти по 100 и 50 евро

За късмет, нищо хубаво да не ги подмине през 2015 година, а кризата да стои далеч от тях. Часовникът удря полунощ. Долорес и гостите й се отправят на палубата, за да гледат зарята. "Огънят е много красив, корабите все едно горят, тази година ще печелим много битки", казва домакинята на купона. Някъде пред тях, на земята, стотици хора леят шампанско пред една статуя. Тази на най-известното й дете - Кристиано Роналдо. "Хубаво е, че я направиха в знак на почит, но не прилича много на него. Най-вече в тялото", коментира Долорес. Първата битка е спечелена - трета Златна топка ще попълни музея на Кристиано в родния му град. Долорес както винаги е до него на церемонията. Липсва любимата Ирина, което дава повод за доста слухове. За запознатите обаче отсъствието на принцесата не е нищо, след като кралицата е там. На този свят няма друга жена, която да е по-важна от майка му Долорес. Тя наглежда бизнеса му, тя се грижи и за сина му. Долорес е винаги на мястото си. През 2014 година обаче г-жа Авейро разбунва духовете с книгата си "Майчин кураж". В нея хвърля бомбата - Роналдо можело и да го няма. Долорес забременява, но никой не иска детето."Елма бе на 12, Уго на 10. Те не искаха братче, а аз също се притеснявах за здравето си. Отидох при доктора и му казах притесненията си. Той ме успокои. Била съм още млада, детето щяло да ми донесе радост. Но аз не бях уверена. Прибрах се, отидох при съседката. Тя ми каза да пия черна бира и да тичам, за да пометна. Направих го, но то се роди, може би Господ си каза думата. Кристиано бе здраво и едро дете - близо 4 кг. Бързо се превърна в любимец на всички. Беше лесен и за гледане, по цял ден риташе топка", разкрива майката на идола на футболните фенове. Притесненията й си имат почва. На шест години тя губи майка си, а баща й я праща в сиропиталище. По-късно се прибира у дома, но не се разбира с мащехата. "Майка ми е страдала много. Умря на 37. Имала е още двама съпрузи преди баща ми. Били рибари.

И двамата загинали в морето

Имаше 5 деца и бе невероятно силна", разказва Долорес. Самата тя знае какво е да си самотна майка. Съпругът й Жозе Диниз умира на 52 години. Не му прощава чашката. По-големият й син Уго пък има проблеми с наркотиците. Долорес обаче трябва да е силна заради всички. Дори и за Кристиано, който уж няма проблеми. Като млада често изоставя децата. Пътува до Франция, където работи, за да може да ги изхранва. "Моята сила е в него! Винаги ми се обажда преди мач. Казвам му за късмет: "Светата майка от Фатима ще ти освети пътя!". При загуба ме търси също незабавно. Съветвам го да бъде спокоен, въпреки че приема тези моменти много трудно, но не може винаги да се печели", продължава г-ж Авейро. Първоначално тя не вярва, че от Кристиано ще излезе нещо. Нещата обаче се променят, когато той е поканен да започне тренировки със "Спортинг" (Лисабон). "Тогава разбрах, че ще стане професионален футболист, но не и такава звезда. Затова продължих да работя (б.р. Долорес е готвач). Напуснах едва когато той се обади, че има договор и му трябвам в Лисабон. Тогава около него започнаха да се навъртат и чужденци. Усетих, че нещата може да се променят за добро за нашето семейство. Когато започна да рита в Манчестър, вече можеше да си позволи собствена къща и да помогне на толкова много хора около себе си", продължава майката на Роналдо. В Лисабон са приютени от Уго Виана. "За нас пристигането там бе равносилно на преместване във Венецуела. Един напълно нов свят", отсича Долорес. Оттогава насам тя следва неотлъчно Кристиано. Прикрива гърба му в Манчестър, а после и в Мадрид. "В Испания най-после пожела да остане сам за 1 година, но скоро бях привикана, защото се оказа, че ще имам внук. Пак изкарах година в дома му. Днес обаче сме разделени, макар и на 5 минути път. Все пак и аз имам нужда от свобода!", смее се Долорес. Двамата с Кристиано имат още един тежък момент.

Откриват й бучка на гърдата

Тя е отстранена, но Долорес трябва да минава през лъчева терапия и да пие хапчета против рак. Затова днес щателно оглежда всеки един от семейството, за да е спокойна. Долорес е и една от причините да рита в "Реал". "Преди да умра, искам да го видя с белия екип", отсича тя и той постъпва като добър син. "Написах книгата, за да знаят хората какъв път сме изминали всички от семейството ни. Кристиано разказа своята гледна точка. Като майка аз бях длъжна да го направя, за да помогна на други", завършва Долорес, истинската жена зад краля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай