Цяла армия пази Париж

Цяла армия пази Париж | StandartNews.com

800 доброволци и авиация откриват първенството

Опозицията скочи срещу химна на английски, музикално шоу подгрява първия мач

Повече полицаи, отколкото зрители ще има на откриването на Евро 2016, което е тази вечер от 21,00 ч. българско време. По трибуните на "Стад дьо Франс" в парижкото предградие Сен Дени се очакват 81 000 зрители - те ще бъдат свидетели на празничната церемония, която ще бъде последвана от първия мач между Франция и Румъния. По същото време в Париж ще бъдат вдигнати на крак общо 84 000 човека - полицаи, военни и жандармерия, които ще осигуряват охраната на събитието. Задачата им се смята за високорискова заради сериозните заплахи от терористични атаки по време на турнира. Предпазните мерки са затегнати докрай и заради присъствието в ложата на стадиона на френския президент Франсоа Оланд и премиера на Румъния Дачиан Чолош. Преди това Чолош ще се срещне с румънчета, чиито родители са пострадали при парижките атентати на 13 ноември. Беше потвърдено, че бившият президент на УЕФА Мишел Платини няма да участва, за да не предизвиква гневни реакции от публиката.

Взети са и допълнителни мерки - част от фензоната край Айфеловата кула ще бъде затворена, тъй като полицията не може да поеме стопроцентови гаранции за безопасността на тълпата. В кафенетата и баровете се разрешава гледането на мачове единствено вътре в самите заведения - на масите по тротоарите това ще бъде забранено - пак поради липса на достатъчно ресурси за охрана. Който иска да гледа мач на открито, е поканен във фензоната под Айфеловата кула, която ще бъде заключена до вечерта и отваря точно за събитието. Там на разположение на феновете са 9 големи екрана, а охраната се подсигурява от 46 камери за наблюдение, а двойна проверка очаква запалянковците, преди да влязат на Марсово поле.

Министърът на културата Одри Азуле пък беше атакувана от опозицията, че е допуснала химнът на Евро 2016 в изпълнение на Давид Гета на откриването да се пее на английски, вместо на френски. "Става дума за международен турнир, за европейски турнир, който ще се играе във Франция, но ще се гледа от целия свят, защити се тя в интервю за "Франс 2". - Това е избор на УЕФА и на футболните федерации. Давид Гета е голям френски изпълнител и ни представя по прекрасен начин по света и трябва да му благодарим."

Многоцветен зрелищен спектакъл с много музика ще представлява самата церемония на "Стад дьо Франс". На един от секторите вече е монтиран голям макет на Айфеловата кула - един от символите на Франция, а празничната програма логично ще бъде подчинена на една тема -културата и традициите на страната-домакин. Възлова фигура в представлението ще е Давид Гета, определен за "музикален посланик" на първенството. Той ще бъде придружен от Зара Ларшон, а в концертната част ще участват Енрике Иглесиас, Ариана Гранде, Кристоф Мае, Луан, Флоран Пани, рапърът Сопрано и Кенджи Гирак - герой от местен музикален формат. В откриването ще участват общо 150 танцьори и акробати, темата на вечерта, ще е богатата френска култура, фрагменти от която ще бъдат втъкани в церемонията. Включено е и участие на френските военновъздушни сили, а в помощ на организаторите са включени общо 800 доброволци.

Боатенг забрани на жена си

да идва да го гледа на живо. Германският национал го удари шубето от терористичните заплахи и настоя семейството му да не пътува до Франция, за да не се подлага на излишни рискове. 27-годишният футболист наредил на съпругата си Шерин да не мърда от къщи с двете им близначки Солей и Ламиа. Джером си призна, че все още го е страх от атентати, след като на 13 ноември беше на "Стад дьо Франс" на контролата Франция - Германия, когато един от екстремистите се опита да нахлуе на стадиона, но се взриви край него. "Подкрепата на семейството е важна, но предпочитам да не идват на стадиона", поясни той.

Стачката вмириса столицата

Администрацията на транспорта предупреди феновете, които ще присъстват на "Стад дьо Франс" довечера, да тръгнат и да дойдат възможно най-рано. Причината е в стачката на държавната жп компания SNCF срещу новия кодекс на труда, която продължава въпреки опитите на президента Франсоа Оланд и премиера Манюел Валс да я прекратят. Поради това транспортните връзки на възловата Северна гара в столицата ще бъде затворена. На запалянковците се препоръчват други две линии, по които общо 50 влака, с капацитет за деня между 20 000 и 30 000 човека. Вратите на стадиона ще бъдат отворени още в 18 ч. местно време, или 3 часа преди началото на мача с Румъния. Допълнителен проблем създава и стачката на боклукчиите, което доведе до струпването на огромни купища боклуци в контейнерите. Париж започва да мирише, констатираха първите туристи. "Това е заплаха, а не Брекзит!", смееха се в Германия. Същото сториха и в Лондон: "Френските дизайнери представят седмица на модата в боклука!". Все още не е отменена и стачката на "Ер Франс", насрочена за събота и неделя. В тези два дни се очаква приток на фенове на отборите, които започват участието си в следващите дни.

Посланикът връчва купа на деца

Посолството на Франция организира няколко събития, свързани с Евро 2016. Едното от тях е викторина, подготвена и с помощта на Френския институт в България, която ще акцентира върху френската култура, история, традиции и кухня.
Посланикът Ксавие Лапер дьо Кабан ще бъде патрон на минитурнир за деца, родени през 2007-2008 г. Той ще се проведе в София и ще копира схемата на европейското първенство. Победителят ще получи купа лично от първия дипломат на страната домакин.

Ще бъде организиран и фотоконкурс, отворен за всички привърженици на футбола в България. Те могат да изпращат снимки, пресъздаващи атмосферата по стадионите и във фензоните, а най-добрите ще бъдат включени в поредната изложба на оградата на посолството. Тя ще бъде открита на 14 юли, когато е Националния празник на Франция.

"Евробет" треска за 100 000 лева

"Евробет" ще зарадва маниаците с допълнителна игра по време на Евро 2016. В продължение на месец маниаците ще се борят за стимул от 100 000 лв. Печалбата е допълнителна към числовите игри. С талон за поне 3 лв. в "Еврошанс" и "Лотомания" всеки играч получава възможност да си докара отгоре 1 лв., 3 лв. или 5 лв. Специално за запалените фенове активностите ще се проведат в дните на мачовете и ще продължат в периода 10 юни–10 юли, между 15,00 и 19,00 часа. Изживейте Евро 2016 в букмейкърската мрежа на "Евробет", "Еврофутбол" и онлайн.

Пеле прокле Испания и Англия

Пеле, който е известен с лошите си предсказания, които никога не се сбъдват, направи поредните си прогнози - този път за европейското първенство. На въпроса кой ще бъде новият шампион на Стария континент, трикратният носител на световния трофей отговори: "Трудно е да се предскаже, защото силите са изравнени, но според мен това ще бъде Испания или Англия." Запитан за логиката, по която предпочита Англия, той извади "железен" мотив: "Англичаните имат много нови играчи." Ако историята отново се повтори, ще сe случи точно обратното на това, което казва Пеле, и двата отбора ще се провалят.

Своята прогноза даде и бившият германски национал Руди Фьолер, сега треньор. Тя също предизвика усмивки, защото той традиционно прояви патриотизъм, примесен с чувство за хумор: "Франция ще се представя добре до момента, в който не срещне Германия."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай