Тайните на "Желязното лале" Ван Гаал

Първата му съпруга умира от рак, фенове се гаврят с трагедията

Тайните на "Желязното лале" Ван Гаал | StandartNews.com

Новата жена иска тайна сватба, той вдига пищна сватба в Португалия

В "Манчестър Юнайтед" тепърва трябва да привикват с навиците и порядките на Луис ван Гаал. "Дейли Мейл" пусна откъси от книгата "Желязното лале", написана за холандския треньор от сънародника му Маартен Мейер. Тя повдига завесата около изключително интересната личност на новия силен човек на "Олд Трафорд". Има неща, които дори Луис Ван Гаал не може да контролира. Животът му, винаги подчинен на къртовска работа, дисциплина и ред, се обръща наопаки през 1994 г.. Тогава ракът погубва първата му съпруга.

Луис среща Фернанда Обес, когато той е едва на 18, а тя две години по-малка. Приятели разказват, че любовта им пламва от пръв поглед. Кръстосват погледи на среща в Католическо младежко общество близо до дома му. Сключват брак, когато Ван Гаал е на 21. Семейството е благословено с щастие до 1994 година. На върха на славата си, вече начело на "Аякс", научава за болестта на съпругата. Докторите откриват рак на белия дроб и на панкреаса. Като треньор на най-големия клуб в Холандия Луис няма проблеми да се консултира със светилата в медицината. Уви, нищо не може да бъде направено. Нещо повече, Ван Гаал се сблъсква с допълнителна жестокост. Докато се опитва да запази от публиката личната трагедия и демонстрира желязна дисциплина в работата, доста холандски фенове взимат на подбив болестта на Фернанда. В страната има две думи за жена. "Vrouw" показва респект към обичан партньор. "Wijf" е обида, може да бъде преведена като "кучка". По време на мачовете на "Аякс" от противниковите агитки вдигат плакати, които напомнят на треньора за рака на съпругата му. Текстът е ужасяващ: "Ван Гаал има кучка с рак". Сигурно го е боляло жестоко, но той нито веднъж не показва гняв. Не отвръща на безумието. 11 години по-късно в едно от редките си интервюта за личния живот спецът разкрива опустошителния факт на този епизод върху живота му. "Когато за последно плакахте?", гласи един от въпросите. "Когато жена ми почина", гласи отговорът. В къщата, която дели с настоящата си съпруга Труус, има снимка и на Фернанда. От първия си брак Ван Гаал има две дъщери.
С новата си любима се срещат скоро след смъртта на Фернанда. Двамата са двойка дълги години, но Луис й предлага брак едва през 2007-а. Дори не може да коленичи с годежния пръстен, тъй като по същото време е със счупен крак. Сватбата е на неговия рожден ден - 8 август 2008 г. На поканата е изписано 08-08-08.

Ван Гаал пази ревностно личния си живот, а Труус иска тайна церемония в Лас Вегас. В крайна сметка треньорът наема чартър за 80 приятели до Португалия. Семейството притежава вила близо до Албуферия, която приема сватбеното тържество. "Празненството беше великолепно", разкрива Труус. "Беше важно за мен, не толкова за него. Той винаги ме е смятал за своя съпруга. Медиите обаче ме пишеха като приятелката на Ван Гаал. Това ме дразнеше. Исках да идем в Лас Вегас само двамата, но Луис настоя за голяма церемония. Каза ми: "Ако имаш нещо за празнуване, просто го отпразнувай". И беше прав. Секретна сватба щеше да бъде грешка. На празненството присъстваха и дъщерите му от първия брак".

Домът им в Португалия е тяхното свещено място. Точно там отидоха емисарите на "Манчестър Юнайтед" няколко дни след уволнението на Дейвид Мойс. Труус обаче огледа вече нова къща близо до Манчестър, за да последва Ван Гаал заради работата му. Въпреки че според признанията й, предпочита да се установи на някое по-слънчево местенце. "Луис не може да се откаже. Той вярва твърдо в себе си, в своите методи. Аз ще съм безкрайно благодарна на Господ, ако един ден съпругът ми зареже футбола", разкрива още Труус. У дома Ван Гаал явно е същият господар, който познаваме край футболното игрище. "В къщи той не пипа нищо. Дори не знае как да си пусне кафе на машината", продължава втората съпруга, "Той просто иска да се грижа за него и на мен ми харесва да върша точно това".

Но Ван Гаал има и сантиментална страна. Говорейки за снимката на Фернанда в тяхната къща, Труус разсъждава: "Защо не! Тя също е баба. Купих на двамата внуци фланелки на "АЗ Алкмаар", когато той тренираше тима. Трябваше да видите лицето на Луис. Горд и емоционален. Луис е топло, човешко същество. Тъжно е, че не много хора го знаят".

 

Глобява наред, мрази звездите в съблекалнята

Тренировките за Луис ван Гаал са не само физическо и тактическо усъвършенстване. А и умствено. Той е шефът, той винаги е прав. Това е неговото верую и никой не може да го промени.

Първата сериозна работа като треньор получава през 1991 г. "Аякс" го кани шокиращо на мястото на Лео Беенхакер, който отива в "Реал". Ръководството не се притеснява от кампанията по връщането на легендарния Йохан Кройф.

"Седях си в колата и изведнъж си помислих: "Леле, аз съм треньор на "Аякс". Изпотих се. Всичко приключи за минута и повече не се повтори", разкрива Ван Гаал в интервю за "Плейбой". Бързо играчите научават, че никой не може да нарушава правилата. Минута закъснение се наказва с глоба. Сумата скача двойно при повторно нарушение. После четворно и т.н. Ван Гаал полудява, когато някой от играчите хвърли използвана хавлия извън коша за пране. Просто същият е длъжен да я вземе и изпере у дома. Има и друго правило - носенето на големите сандъци с екипировка не е задължение само на домакина и резервите. Дори най-големите звезди са длъжни да се включат. Дисциплината е всичко. На пресконференции футболистите са с костюми на "Аякс". Вратовръзките и обувките трябва да пасват, а сакото да е закопчано.

Началото не е лесно. Изпокарва се с 33-годишната звезда Ян Вутерс, привлечен още при Йохан Кройф през 1986 г. После и с Брайън Рой, когото унижава по време на тренировки. Мести на дясното крило друга звезда Джони ван'т Шип, част от съблекалнята в продължение на 10 години, докато последният не се отказва. Да, но в първите 16 мача взима едва 20 точки и ропотът за връщането на Кройф се засилва. "Няма да променя нищо", инат е Ван Гаал. Самоувереността му се оказва правилна. В края на сезона "Аякс" печели Купата на УЕФА. Създаден е отбор от блестящи, млади играчи, излезли от академията благодарение на своя треньор при юношите. Това е поколението на Патрик Клуиверт, Марк Овермарс, Едгар Давидс, Едвин ван дер Сар, което печели Шампионската лига през 1995 г., а на следващия финал губи от "Ювентус" след дузпи.

При Ван Гаал няма полумерки. Хората около него трябва да са от едната страна на чертата - или са негови приятели, или са негови врагове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай