Светът: Моци е легенда (ОБЗОР)

Светът: Моци е легенда (ОБЗОР) | StandartNews.com

Защитник, вкарва, спасява дузпи и не струва 50 милиона, дивят се в Англия

Козмин Моци беше обявен за легенда на Шампионската лига, а мачът на "Лудогорец" за драмата на вечерта от всички световни медии. Английските медии отделиха огромни материали за трилъра в София, който беше предаван пряко по един от каналите на "Скай спортс".

"ЛудоВЕЛИКИ" е заглавието на "Дейли Мейл". Коментарите на феновете отдолу също сипят суперлативи за българския тим. "Този Моци е по-добър вратар от половината във Висшата лига", твърди фен от Лондон. "Защитник, вкарва, спасява дузпи и не струва 50 милиона", допълва ултрас от Канада, явно отвратен от големите пари, които се пръскат в топпървенствата.

"Този пич има топки от стомана. Абсолютно епично", кефи се друг читател. "Моменти като този ни припомнят защо обичаме футбола и той е най-великата игра", допълва фен от Нюкасъл.

Самият автор на статията пък се шегува: "След подобно представяне на Моци титулярът Стоянов трябва да покаже много, за да си върне мястото".

В Русия също отбелязаха драмата. "Невероятни еМОЦИи!", написа един от най-големите спортни ежедневници в Европа - "Спорт Експрес", играейки си с името на румънския герой.

Немският "Билд" пък написа: "Суперсензация с Шампионската лига, футболист стана убиец при дузпите". По-нататък реномираният ежедневник преразказва невижданата драма, в която герой е Козмин Моци.

Траурът в Румъния е пълен. "Шок в София! Шампионите отпаднаха от българите след две спасени дузпи от Моци!", е заглавието на материала за мача на "Gazeta Sporturilor".

"Prosport" излиза със заглавие "Трилър в София. Румънец разби мечтата на румънците. Моци - национален герой в България".

"Историческа драма за "Стяуа"! Катастрофа в София", пише "Sport.ro". "Dolce-Sport" стига по-далеч: "Халюцинация! Моци спаси две дузпи и изхвърли "Стяуа" от Шампионската лига". В този дух са заглавията и на останалите водещи медии в северната ни съседка. Те сравняват движенията на Моци с тези на Йежи Дудек от драмата на "Ливърпул" с "Милан" в Истанбул.

Журналисти от Гърция подпалиха телефоните на "Стандарт" заради Моци. Козмин е повикан в националния тим на Румъния за квалификацията с "елините". "Легенда", написа един от водещите гръцки сайтове, пускайки и колаж на бранителя на "Лудогорец". В Атина правят аналогия между подвига при дузпите на Моци и този на Дукадам при европейската титла за "Стяуа" през 1986 г.

Коментаторът също стана хит

Родният коментатор Алекси Сокачев се доближи максимално до своите колеги от Латинска Америка. По bTV Action той изпадна в делириум при гола за "Лудогорец" в 90-ата минута и в екшъна при дузпите. Емоционалните му реакции станаха хит по целия свят, като обиколиха социалните мрежи и десетки сайтове.

Точно 479 090 нашенци са стискали палци на "орлите" от първата до последната секунда на двубоя. Близо 1 милион нашенци пък са щракали дистанционното и са гледали различни части от срещата.

Владо: Станахме доста вратарите

Станахме доста вратарите, обяви с усмивка изгоненият Владислав Стоянов. "Не се знаеше дали аз щях да хвана дузпите. Когато футболист е на вратата, а не вратар, противниковите играчи се отпускат", добави той. "Нямах колебания какво да направя, техният футболист беше по-бърз. Изчаках, преди да вляза в краката му. Видях, че Моци беше на три метра зад него, опитваше се да го повали, но не можеше да го стигне. Единственото ми решение беше да го фаулирам", обясни ситуацията при червения картон националът на България.

"Бихме и с доза късмет. Трябваше обаче много по-рано топката да се оплете във вратата на "Стяуа". Не заслужавахме това мъчение до последната минута, защото надиграхме съперника във всички елементи", допълни Безяк.
"Стяуа" пропусна за реши мача в Букурещ, но ние държахме реванша", отсъди пък резервата Хамза.

Дяков: Заклех се да не бия дузпи

Капитанът на "Лудогорец" Съни Дяков бе най-уравновесен след драмата, която класира разградчани в ШЛ. Той разкри, че се е бил заклел да не бие дузпи поне една година. Причината - пропускът му от бялата точка на "Олимпико" срещу "Лацио". "В отбора има 25-30 героя, не е само Моци. Всички до един допринесохме за успеха. Сега трябва да мислим как да подобряваме играта си", сподели Дяков. И жегна румънците за надменността им: "В "Стяуа" бяха доста самоуверени в изказванията си преди мача и ги наказахме. Доказахме, че сме по-добрият отбор. Сега ни чакат големи отбори. Надявам се и в групите на Шампионска лига да спечелим точки. Аз лично съм много щастлив, че ще мерим сили с най-добрите", кефеше се националът.

"Развитието на мача бе такова, че адреналинът ми скочи до небесата. За другите не знам, но аз не знаех къде съм от радост дълго време", допълни бранителят Георги Терзиев.

Оставиха по боксерки грешник от румънците

Феновете на "Стяуа", които подкрепяха тима в София, изляха гнева си върху двама играчи. Защитникът Ръпа, който изпусна решителната дузпа, бе насилствено съблечен пред сектора за гости. Фланелката му пък бе захвърлена на земята. По-тежко си изпати Латовлевич. Той бе оставен гол, само по боксерки. Засрамен - левият бек се прибра ядосан в тунела. Повечето играчи на румънския шампион се уплашиха и не се доближиха до оградата, където ги чакаха лютите ултраси. Големият виновник за загубата според феновете обаче е собственикът на "Стяуа" Джиджи Бекали. Сайтът "Спорт.ро" посочва, че босът, който лежи в затвора, е бил направен на пух и прах. Политиката на продажба на най-добрите играчи е критикувана бурно. "Отборът няма как да се класира за ШЛ, след като си тръгнаха Татарушану, Гардос, Пинтилий и Пиовакари, а на тяхно място бяха доведени много по-слаби футболисти", нареждаха комшиите. Войната между агитката и Бекали датира от няколко години. Медиите на север от Дунав също критикуват безмилостно "стелистите". Поражението от "Лудогорец" е описано като "катастрофа". Предвижда се уволнението на треньора Гълка плюс продажбата на трима титуляри за закърпване на бюджета.

Юношите на "орлите" също в ШЛ

означава класирането на разградчани в най-комерсиалния турнир. Сезон 2014/2015 в Юношеската Шампионска лига (до 19 години) ще бъде втори. Дебютната надпревара се проведе през миналия сезон, когато на върха стъпиха младоците на "Барселона". В Юношеската Шампионска лига участват същите 32 отбора, разделени в същите 8 групи, както и при мъжете. Така надеждите на "орлите" ще могат да мерят сили с най-добрите свои връстници на Стария континент.

Шампионска лига, плейоф

"Лудогорец" - "Стяуа" 1:0
(6:5 след дузпи; 0:1 в първия мач)

София, ст. "Васил Левски" - 20 000 зрители

"ЛУДОГОРЕЦ": 21. Стоянов, 80. Кайсара, 55. Терзиев, 27. Моци, 25. Минев, 18. Дяков, 8. Ешпиньо, 93. Мисиджан (85 - 88. Вандерсон), 7. Александров (78 - 17. Абало), 84. Марселиньо, 9. Роман Безяк (78 - 99. Хамза); треньор Герги Дерменджиев

"СТЯУА": 24. Арлаускис, 14. Латовлевич (68 -22. Първулеску), 33. Варела, 4. Жукала, 2. Ръпа, 18. Сънмартян (84 - 8. Филип), 21. Бреевелд, 10. Танасе (9 - 12. Станчу), 11. Препелица, 77. Попа, 28. Кешеру

Голмайстор: Вандерсон 90
Жълти картони: Стоянов, Терзиев, Дяков, Безяк; Латовлевич, Варела, Бреевелд, Препелица,
Червен картон: Стоянов (Л) 119
Съдия: Ундиано Майенко (Испания)

При дузпите: 1:0 Моци, 1:1 Кешеру, 1:1 Вандерсон (изпуска), 1:1 Първулеску (изпуска), 2:1 Хамза, 2:2 Жукала, 3:2 Кайсара, 3:3 Попа, 4:3 Марселиньо, 4:4 Варела, 5:4 Дяков, 5:5 Препелица, 6:5 Ешпиньо, 6:5 Ръпа (изпуска)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай