Рийкард пред "Стандарт": В този финал няма фаворит

Рийкард пред "Стандарт": В този финал няма фаворит | StandartNews.com

На път към Вонделпарк в Амстердам покрай нас преминава в лек джокинг около 50-годишен тъмнокож, атлетично сложен холандец. В момента в който се разминаваме, си вдига главата и става ясно, че няма как да бъде сбъркан. Това е легендарният футболист и впоследствие треньор Франк Рийкард. Българската група, която отразява европейското първенство по лека атлетика, успяваме само да извикаме "Франк Рийкард". На което той отговаря, махайки ни с ръка. 20 минути по-късно съдбата ни се усмихва. Разхождайки се през най-големия парк на Амстердам, ни настига, отново тичайки, Рийкард. Този път сме по-настоятелни и той спира за снимка. За краткото време, в което фотографираме и си говорим, той разкрива, че в момента си почива и се наслаждава на живота извън футбола.

"Поддържам форма с джокинг, а и живея тук до парка", коментира Рийкард. Когато разбира, че сме от България, си спомня за мача на "Милан" с "Левски" в София през 1988 г, а също така и световното в САЩ 1994, когато Христо Стоичков извежда България до бронзовите медали. Мондиалът е последния за Рийкард, който тогава слага край на кариерата си в националния на "лалетата", след 73 мача и 10 гола. В професионалния си път на футболист той играе последователно за "Аякс", "Спортинг", "Реал Сарагоса", "Милан" и пак в "Аякс". Общо 414 мача и 75 гола. Носител е на КЕШ през 1989, 90 г.

Като треньор извежда "Барса" до триумф в Шампионската лига през 2006 г. с "Барселона", където е треньор от 2003 до 2008 г. Начело на каталунците става шампион на Испания 2 пъти и печели толкова Суперкупи. За последно води от 2011 до 2013 Саудитска Арабия.

На раздяла го питаме и за предстоящия в неделя финал на Евро 2016 по футбол. "След като Холандия не участва, аз нямам фаворит за този мач", казва с усмивка Франк, след което продължава отново със сутрешната си тренировка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай