"Реал" дава рамо на 90 сираци

"Реал" дава рамо на 90 сираци | StandartNews.com

Близо 90 деца в неравностойно положение от Видин ще бъдат обучени до края на годината в първото спортно училище за социална интеграция на Фондация "Реал Мадрид" в България. Школата официално стартира своята дейност, след като преди броени дни в испанската столица се осъществи официалната церемония за валидиране на договора за подкрепа на проекта от "Минстрой Холдинг" и д-р Хулио Гонсалес Ронко, изпълнителен директор на благотворителната организация на "Белия балет". Родната компания е официален партньор на община Видин и фондация "Приятели на спорта", която представлява "Реал" у нас.

Испанският гранд избра дунавското пристанище, защото се намира в един от най-изостаналите райони в ЕС. "Меренгес" развиват проекти именно на такива места в цял свят. В тези училища бива прилагана успешно методика, наречена "They play, we teach". България вече е част от 430-те школи, които имат за цел да интегрират деца в неравностойно положение чрез футбол и да им бъдат създадени по-добри условия за развитие в бъдеще. "Започнахме реализацията на тази инициатива още през 2005 г. и за нас е изключително постижение, че успяхме да включим България в социалноотговорната политика на испанския футболен тим. Училището няма за цел да създава футболисти, нито пък цели високо спортно майсторство и участие в първенства. Единственото условие е това да са деца от социално слаби семейства, без родители или с леки увреждания, като чрез спорта, с допълнителни активности и обучение, да бъдат социализирани по-лесно", обясни Николина Ангелкова, основният двигател за реализация на проекта у нас и бивш председател на фондацията "Приятели на спорта".

Почетен патрон на инициативата е премиерът Бойко Борисов. Планира се в спортното училище на Фондация "Реал Мадрид" във Видин да бъдат включени близо 180 деца в неравностойно положение от региона. Заниманията ще се провеждат два пъти седмично на стадион "Георги Бенковски" в града. Треньорите ще са от ОФК "Бдин", които преминаха през обучение от хора на "Реал". "Този проект е част от социалната програма на "Минстрой Холдинг". Ние подпомагаме редица проекти, като училища, детски градини в град Златоград, Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", ансамбъл "Българе" и много други.

Решихме да подкрепим тази инициатива, защото децата в неравностойно положение се нуждаят от внимание и грижа. Футболът развива спортсменски дух, учи децата на отборност и взаимно уважение, а едновременно с това им позволява да се забавляват. Освен това вярвам, че именно чрез различни упражнения и социални активности ще помогнем на тези деца да заемат своето място в обществото ни и да получат своя шанс за социална интеграция", каза проф. д.т.н. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" АД. По време на престоя си в Мадрид министър Ангелкова и Николай Вълканов имаха възможност да се срещнат и лично с президента на "Реал" Флорентино Перес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай