Ракети и ножове по Русия в Подгорица (ОБЗОР)

Ракети и ножове по Русия в Подгорица (ОБЗОР) | StandartNews.com

УЕФА решава в понеделник наказанията за скандалната среща

Нова срамна страница записа футболът в Европа. Ексцесии провалиха двубоя между Черна гора и Русия от група G. Скандалите започнаха още в първите секунди. Тогава вратарят на "сборная" Игор Акинфеев бе ударен с факла в главата. Немският рефер Дениз Айтекън нареди на играчите да се приберат в съблекалнята. След около 33 минути по нареждане на Мишел Платини срещата се поднови, но в 67-ата минута всички приключи. Тогава от трибуните бе ударен втори руски играч - Дмитрий Комбаров. Според гостуващата агитка това е станало с нож, а не запалка, както е официалната версия. Минути преди Айтекън да даде край на срещата, Широков изпусна дузпа, след като бе заслепен с лазер от трибуните. На почивката пък полицията спря бой между двете агитки на трибуните. Това е втората провалена среща в региона от началото на квалификациите след Сърбия - Албания.

УЕФА се събира в понеделник, за да бистри наказанията, които ще наложи заради ексцесиите в Подгорица. "Това е край на футбола в нашата страна", написаха медиите в Черна гора. Според тях федерацията ще бъде наказана жестоко. Днес те публикуваха видео, на което ясно се вижда лицето на запалянкото, който удари Акинфеев. Той е бил задържан, но все още самоличността му не бе разкрита.

Палиха знамена на НАТО и САЩ

Руската агитка, която бе подкрепена от 200 сърби, също даде тон за ексцесиите. Два часа преди началото на срещата руски фен пробва да изгори флаг на САЩ на един от централните площади. Гостите скачаха на бой и на всеки срещат. По време на мача се появи и плакат: "Сърбия, Черна гора и Русия са едно семейство". Чуваха се и възгласи: "Косово е Сърбия!". В началото на втората част бе запалено знаме на НАТО. "Те трябваше да ни предупредят, че са продали билети на 200 сърби", скочиха черногорците.

Защо подновиха мача, скочиха от Москва

Руската федерация изпрати протестно писмо до УЕФА днес. Братушките искат жестоко наказание за Черна гора. Те скочиха на Мишел Платини още след края на срещата. Според министъра на спорта Виталий Мутков той и Джани Инфантино са виновни за част от скандалите с решението срещата да се поднови. "Нормално е да се изчакат 10 минути и да се даде служебна победа за нас. А какво стана? Отборът ни понесе жертва, а бяхме накарани да излезем отново в пълен хаос по трибуните", заяви Мутко. "Мачът трябваше да се спре още в първата минути. Делегатите се чудеха какво да правят", допълни го шефът на федерацията Николай Толстийх. Фабио Капело също бе категоричен, че двата тима не е трябвало да се появяват за втори път на игрището. Селекционерът на Черна гора Бърнович се извини на руснаците, но Стеван Йоветич не бе на подобно мнение. "Те само чакаха нещо да се случи от трибуните, за да започнат цирковете", беснееше нападателят на "Ман Сити".

Добре съм, увери Акинфеев

днес, след като Русия се прибра. Той веднага бе откаран в болница. "За съжаление такива неща се случват във футбола, но се надявам, че повече няма да сме свидетели на подобни инциденти", продължи вратарят. От ЦСКА обявиха, че все още не могат да кажат колко време ще отсъства той. "Трябва да изчакаме следващите прегледи, които ще му бъдат направени", заявиха от лекарския щаб на тима.

Оплюха терен в Швейцария

при победата на националите с 3:0 над Естония. Според футболистите федерацията никога повече не трябва да организира мач в Люцерн. "На игрището имаше повече кафяво отколкото зелено", скочи Фабиан Шер, който вкара за 1:0. Той бе подкрепен от Гранит Джака. "Това е срам. Удивен съм как може да има такъв терен в Швейцария и още повече - националният отбор да играе на него. Позор", заяви футболистът с албански корени.

Домакините два дни поред се бореха да направят нещо преди мача, но не успяха. Игрището бе прекръстено от медиите на "Пясъчника". "Грозна гледка", коментираха и феновете.

Мачовете в понеделник:

Група D от 19,00 ч: Грузия - Германия; Шотландия - Гибралтар; 21,45 Ирландия - Полша

Група F от 19,00 ч: Северна Ирландия - Финландия; Румъния - Фарьорски о-ви; 21,45 Унгария - Гърция

Група I от 19,00 ч: Албания - Армения; 21,45 Португалия - Сърбия

Приятелски срещи: 17,00 Бразилия - Чили; 21,45 Франция - Дания

Група C - Македония - Беларус 1:2; Словакия - Люксембург 3:0; Испания - Украйна 1:0; 1. Словакия 15 т., 2.Испания 12 т., 3. Украйна 9 т., 4. Беларус 4 т., 5. Македония 3 т., 6. Люксембург 1т.

Група Е - Англия - Литва 4:0; Словения - Сан Марино 6:0; Швейцария - Естония 3:0; 1. Англия 15 т., 2. Словения 9 т., 3. Швейцария 9 т., 4. Литва 6 т., 5. Естония 4 т., 6. Сан Марино 1 т.

Група G - Лихтенщайн - Австрия 0:5; Молдова - Швеция 0:2; Черна Гора - Русия 0:0 (прекъснат); 1. Австрия 13 т., 2. Швеция 9 т., 3. Русия 5 т., 4 Черна Гора 5 т., 5. Лихтенщайн 4 т., 6. Молдова 1 т.

Приятелски мачове:

Коста Рика - Парагвай 0:0; Япония - Тунис 2:0; Южна Корея - Узбекистан 1:1; Китай - Хаити 2:2; Канада - Гватемала 1-0; Тринидад и Тобаго - Панама 0:1

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай