Путин празнува заедно с Блатер (ОБЗОР)

Путин празнува заедно с Блатер (ОБЗОР) | StandartNews.com

Преизбраният шеф на ФИФА скочи на ФБР и недоволните

Поздравления от Кремъл получи Сеп Блатер, след като запази трона си във ФИФА. Напук на скандалите с арести и обвинения за корупция, швейцарецът взе вота в Цюрих. 133 страни застанаха зад него на първия тур. Втори нямаше. Конкурентът му принц Али бин Ал Хюсеин развя бялото знаме и не се стигна до балотаж. "Ръководителят на Руската федерация изразява увереност, че с опита си, професионализма г-н Блатер в бъдеще ще насърчи географията и популярността на футбола по цял свят", гласи становището на Владимир Путин. Блатер отвърна подобаващо и обяви, че Русия и Катар ще запазят домакинствата си на световните първенства през 2018 и 2022 година.

"Доволни сме, това е справедлива и демократична победа", заяви руският министър на спорта Владимир Мутко, който се срещна днес с победителя.

"Откровената и крещяща провокация на САЩ и Англия се провали", скочи и президентът на Чечения Рамзан Кадиров. Самият Сеп Блатер също показа зъби. Той обяви, че не се страхува от арест от страна на ФБР и заплаши враговете си, че ще помни кой е бил зад него и кой не. Това стана на пресконференция днес.

"Хората ми се довериха и ще намеря решение на проблемите. Това не е торнадо, а малка буря. Интересно защо три американски медии бяха по време на арестите и нито една друга? Ще се справим. Корабът на ФИФА ще влезе в спокойни води. Трябва да затегнем хората от федерациите под нас. Проблемите идват от тях. Оставка? Защо, видяхте решението на хората. Те ми вярват. Не съм сам", заяви доволен швейцарецът.

Световно с 40 отбора обсъждат

във ФИФА. Това е едно от предложенията, което накара доста от критиците на Сеп Блатер да променят вота си в петък. Камъчето изплю немецът Волфганг Ниерсбах. Блатер започна да коли и беси още днес. Индонезия бе изхвърлена от ФИФА. Причината за това е обвинението, че властта се е месила в управлението на футбола. Министерството на спорта в азиатската страна дори забрани футболната федерация.

УЕФА решава как ще действа в Берлин

Бойкот или не, това ще решават Борислав Михайлов и останалите шефове на УЕФА в Берлин. Изпълкомът на европейската централа ще има спешно заседание по въпроса за преизбирането на Сеп Блатер на финала на Шампионската лига, който е на 6 юни в немската столица.

"Аз съм горд, че УЕФА подкрепи и застана зад движението за промяна", написа Мишел Платини в официалната страница на организацията в "Туитър" и поздрави принц Хюсеин за положителната му кампания, нищо че не успя да бутне Блатер.

Франция пък скочи на шефа на федерацията Ноел льо Грайо, който се отметна от директивата, която бе спусната от Платини, и гласува за Сеп Блатер.

САЩ плашат с нови арести

Още няколко от големите риби във ФИФА може да се окажат зад решетките. За това намекна шефът на следствието в САЩ Ричард Уебър. Той обаче не пожела да разкрие за кои хора става въпрос, нито страните, които представляват.

В момента Интерпол извършва акция в Аржентина. Полицията нахлу в офиси на функционери на ФИФА в страната, представители на федерацията, както и на маркетингови компании. Те са обвинени в източване на пари. От началото на 90-те години заподозрените са сложили ръка на над 150 млн. долара.

Атакуваха спонсорите в интернет

заради вялата им позиция. В социалните мрежи се появиха стотици колажи с логата на компании като "Адидас", КИА, "Сони", "Виза", "Будвайзер" и др. Те са обвинени, че подкрепят убийствата на хора, както и робовладелското отношение към работниците, които строят стадионите за световното в Катар. Както е известно, около 400 бачкатори намериха смъртта си в страната от залива, която приема Мондиал 2022. "Горди сме, че подкрепяме нарушаването на човешките права", "Никой не е крал без роби", гласят лозунгите. Както е известно, тези фирми заплашиха, че ще се оттеглят от ФИФА, но нито една не застана зад думите си досега.

Бивш "дявол" хвърли оставка

Англичанинът Дейвид Гил удържа на думата си и депозира оставка веднага след преизбирането на Сеп Блатер. Той се прости с мястото си в Изпълкома на ФИФА, където бе пратен от УЕФА. "Решението не бе леко, но ужасяващите събития в последната седмица ме убедиха, че съм прав. Не мога да остана при това ръководство. Не оспорвам избора на г-н Блатер, той спечели по демократичен начин, но не виждам какво и как ще се промени", заяви Гил, който дълги години бе шеф в "Манчестър Юн". "Нищо не е свършило с този избор. Блатер имаше години да промени нещо, но не го направи. Ще бъда изненадан, ако се задържи и две години на поста", заяви шефът на Футболната асоциация на Англия Грег Дюк. Той заяви, че "трите лъва" ще бойкотират световните първенства само ако и останалите страни, които са членки на УЕФА, го направят.

Реакции

"Ди Цайт" (Германия): "Блатер не се държи като говедо, нито като магаре, но все пак ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ са прекалено силни съперници"

"Билд" (Германия): "ФИФА, не ви ли е срам от този вот?"

"Зюдойче цайтунг" (Германия): "Последиците за футбола ще бъдат големи!"

"Дейли мейл" (Англия): "Блатер - Футбол 1:0"

Би Би Си (Англия): "Този за кой се мисли!"

"Синди морнинг херълд" (Австралия): "Хей, г-н Блатер, върни ни нашите 45 млн. долара!"

"Ролинг стоун" (музикално): "За никой не е тайна, че този човек няма срам!"

Дедспин (Англия): Всички да кажем - хайл за доживотния император!"

"Панорама" (Италия): Има две вечни неща - Сеп Блатер и Бърни Екълстоун"

Луиш Фиго: "Още един срамен ден в Цюрих"

Франц Бекенбауер: "УЕФА само критикува, а защо не намери кой да го събори?"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай