ЧЕЗ съветват как да намалим сметките си за ток

С 84% се увеличава средната консумация на електроенергия в едно домакинство през зимните месеци спрямо септември

ЧЕЗ съветват как да намалим сметките си за ток | StandartNews.com

С 84% се увеличава средната консумация на електроенергия в едно домакинство през зимните месеци спрямо септември. Това посочва статистика на ЧЕЗ Електро България.

С понижаване на температурите през зимния сезон потреблението на електроенергия се повишава. Средната консумация на електроенергия от битов клиент през декември, януари и февруари в периода 2014-2018 г. е 329 киловатчаса. Това е с близо 84% повече отколкото през септември за същия период. Нарастването се дължи на сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България - около 40% от общата консумация.Това е значително над средното ниво за Европейския съюз - 24%.

Това се отразява и върху размера на месечните фактури. Изследвания сочат, че над 70% от сметката за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември-февруари е за отопление и затопляне на вода, a останалите близо 30% се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, ЧЕЗ Електро България призовава към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Това включва не само саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, но и промяна на навиците и начина на мислене. Някои от мерките не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата, без да нарушават комфорта в дома.

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10%. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10%, ако температурата на нагревателя се понижи от 60°C на 55°C.

Сред мерките, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток, без да изискват инвестиции, са използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30°C или изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват.

Повече полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и приблизителна консумация на най-често използваните електроуреди в домакинствата са публикувани в подсекция "Енергийна ефективност" на www.cez.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай