Палестинки и бомба подлудиха ФИФА (ОБЗОР)

Палестинки и бомба подлудиха ФИФА (ОБЗОР) | StandartNews.com

Плашат Сеп Блатер с вълна от оставки при победа

Пълна лудница! Само така може да се определи случващото се около конгреса на ФИФА. След като онзи ден бяха извършени масови арести на високопоставени чиновници от централа, днес на изборът за нов президент на световния футбол не бе по-малко горещо.

Всичко започна по време на речта на Сеп Блатер преди той да влезе в битка срещу йорданския принц Али бин ал Хюсейн за нов мандат. Гласуването приключи късно снощи, след като заседанието на няколко пъти бе прекъсвано. Първо заради пропалестински протест. Две жени нахлуха в залата в Цюрих и размахаха червени картони. Те скандираха "Израел вън!". Тогава и Блатер се разпищя: "Охрана, охрана!". Сесията бе спряна. По-късно Блатер се извини на делегатите за проблема и след намесата на гардовете конгресът продължи. Група от около 150 палестинци се бе събрала пред зала "Халенщадион" в Цюрих и пробва още веднъж да нахлуе. Арабите протестират срещу рестрикциите, наложени в израелския футбол срещу играчи с палестински корени. Освен това са против участието на пет отбора от еврейските поселища от Западния бряг на река Йордан в първенството.

Но това не бе всичко. Няколко часа след това бомбена заплаха стресна всички в залата, включително и Боби Михайлов. Сигналът е бил подаден по телефон, но пълна евакуация нямаше. Моментално полицията пристигна и започна претърсване. Бяха пуснати над 100 специално обучени кучета, а сапьорите чакаха близо до сградата. В крайна сметка тревогата се оказа фалшива. Така изборите си забавиха доста. Сеп Блатер също спомогна с това с поредната си реч. Тя бе преди вота, а той говори с паузи преди всяка дума.

Недоволството срещу Блатер продължава да се увеличава. Бившият директор на "Манчестър" Юн Дейвид Гил заяви, че ще се откаже от поста си във ФИФА, ако швейцарецът спечели пети мандат като президент на организацията. "Мога да заявя категорично, че никога повече няма да посетя среща на ФИФА, докато Блатер е президент. След всичко, което се случи, като глава на тази организация, си задължен да подадеш оставка", заяви Гил, който получи множество аплодисменти по време на срещата на УЕФА. "Организацията няма да се промени никога, докато той е начело. В лицето на принц Али разполагаме с кандидат, който заслужава доверие", завърши Гил. Той бе подкрепен и от шефът на Германската футболна федерация Волфганг Нирсбах. "Дейвид ми е добър приятел. В тази ситуация можеш или да бойкотираш, или да вземеш участие с надеждата да промениш нещо. В момента настроенията в УЕФА са такива, че искаме промяна във ФИФА", заяви Нирсбах.
Преди избора за нов шеф снощи, бяха направени и нови скандални разкрития за световните първенство през 2002 и 2006 г. Според "Кориере дело спорт" на шампионата в Япония и Южна Корея е имало уредени мачове. Изданието твърди, че зад всичко стои бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър. Споменават се два мача с участието на домакините от Южна Корея, в които съдиите са ги бутали по нареждане отгоре. При това съперници на корейците са две от големите сили в световния футбол - Испания и Италия.

Четири години по-късно - през 2006 г. първенството не е трябвало да бъде в Германия. Според шефът на конгоанската федерация Констант Омари, немците са купили 1 глас, който им е бил достатъчен. Става въпрос за представител на Океания. "Никой обаче не говори за това, защото е Германия", скочи Омари.

Милиардер призова спонсорите да действат

Милиардерът Ричад Брансън, чието състояние се оценява на 5 милиарда долара, призова спонсорите на ФИФА да се оттеглят. "Техните пари играят огромна роля в поддържането на този корумпиран режим в продължение на десетилетия. Не се сещам за нещо по-лошо за една марка от това да бъде свързвана с организирана престъпност", заяви Брансън. Той подкани компаниите да използват своето влияние. "Надявам се спонсорите на ФИФА да не се ограничат само до обичайните изявления за загриженост и да вземат мерки", отсече британецът. Собсвеникът на бизнес империята "Virgin Group" поиска Блатер да си хвърли оставката. "Дори Блатер да не е бил наясно с престъпленията, той трябва да си тръгне. Не мога да се сетя за някой бизнес директор, който да не си е подавал оставката в момент като този", категоричен бе богаташът.

Анимация пророкува арестите

още през 2014 г. Става въпрос за култовия сериал за възрастни "Семейство Симпсън", който навлезе в рекордния си 26-ти сезон. През март миналата година сценаристите се насочиха към предстоящото световно първенство в Бразилия. Един от епизодите бе кръстен: "Вие не трябва да ставате съдия". В него служител на ФИФА предлага работа на Хоумър Симпсън като съдия на Мондиал 2014, ако надува свирката по определен начин. В този момент обаче нахлува полиция и го арестува за далавери. "Не е нужно да си ясновидец, за да схванеш, че има нещо мръсно във футбола", коментират световните медии. "Семейство Симпсън" имаше още няколко "пророчески" епизода в тази насока - за грешките, които ще допуснат реферите, контузията на Неймар, класирането на Германия на финал и отпадането на Испания.

Изземват имоти на задържаните чиновници

Функционерите на ФИФА, които бяха арестувани в Цюрих в сряда, получиха нов тежък удар. Те са обвинени от американски прокурори, че са закупили множество луксозни имоти с пари от подкупи. Голяма част от тези жилища са на територията на САЩ. Над 12 луксозни къщи попадат под мерника на властите. Сред тях е палат на Джефри Уеб, който е бивш президент на CONCACAF. Огромното имение се намира в Логанвил, щата Джорджия и се оценява на почти 1 милион долара. Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър също притежава цяла империя от имоти. Той и неговите синове са собственици поне дузина луксозни жилища, основно в Маями. За негово щастие повечето от тях не са включени в обвинителния акт и няма как да му бъдат отнети.

Уорнър на купон след пробация

Наглостта на бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър мина всички граници. Вчера сутринта той бе пуснат от ареста в Тринидат и Тобаго, тъй като се изкара и твърде болен, за да стои зад решетките. На излизане от пандиза той отказа да говори пред репортери, за да не се ускори сърдечния му ритъм. Джак дори бе откаран с линейка оттам. Уорнър бе пуснат под гаранция - 395 000 долара, но трябва да се появява в полицията два пъти на седмица. Първата му подобно визита се превърна във фарс. Няколко часа след "кризата" Уорнър бе изловен да пее и танцува, както никога до момента. Бившият шеф се появи на митинг на местната независима либерална партия. Там Уорнър носеше хавайски гердан и лека зелена ризка. "Ако аз съм крал от ФИФА пари в продължение на 30 години, то кой ми ги е давал? Как така този човек не е обвинен", попита реторично Уорнър на митинга. "Ако имат доказателства срещу мен, то трябва и Сеп Блатер да бъде обвинен. Ако аз съм корумпиран, то той ми бе президент в продължение на 24 години", добави Уорнър, който бе изгонен от ФИФА през 2011 г. заради скандал с подкуп.

Женкарят Сеп се пъчи с чужда съпруга

Появата на Сеп Блатер на откриването на 65-та конференция на ФИФА в компанията на Линда Барас, която е 30 години по-млада от него, накара пресата в Англия да направи списък на най-известните му любовни завоевания. Дори и Лотар Матеус може да му завиди. 79-годишният швейцарец е пословичен с влечението си спрямо жени, които са два пъти по-млади от него. Роденият в малкото швейцарско градче Висп президент на ФИФА има три брака зад гърба си. Първата му съпруга е местно момиче на име Лилиане Бинер, от която има дъщеря - неговото единствено дете. От този момент жените в живота на Блатер започват да стават все по-млади. След като се издига до технически директор на ФИФА, той се жени за Барбара Касер, която е дъщеря на тогавашният генерален секретар на организацията Хелмут Касер. Последният е бил против тази връзка и даже не присъства на сватбата. Твърди се, че в този ден Хелмут е плакал като малко дете. Няколко години след това Блатер успява да седне на стола на тъста си и става генерален секретар на ФИФА до 1998 г., когато е избран за президент. Към този момент швейцарецът е отново разведен и следват множество бурни връзки. Сред завоеванията на швейцарецът попада и Илона Богушка, която е добра приятелка с дъщеря му. В жена номер три се превръща терапевтката Грациела Бианка, но и този брак не трае дълго. Приятели на Блатер разказват, че той се е развел с нея, защото е "женен за футбола". В момента Сеп се радва на ласките на Линда Барас, нищо че тя все още е женена за известен агент на имоти.

Две британски банки въртели мръсните пари

Две от най-големите банки на Великобритания "Barclays" и HSBC бяха въвлечени в скандала на ФИФА. Имената на трезорите попадат в документите на правосъдното министерство на САЩ. Причината за това е, че милиони долари в съмнителни транзакции свързани с ФИФА, са преминали през тях. Британският офис по измамите следи ситуацията отблизо и е готов да съдейства на американските си колеги. На Острова са започнали проверки на всички британски фирми, които са свързани с ФИФА. При наличие на криминална дейност ще бъде започнато пълно разследване.

 Очаквайте по-късно тази вечер кой ще е новият президент на ФИФА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай