ОБЗОР: Лудогорец доведе "Реал"

ОБЗОР: Лудогорец доведе "Реал" | StandartNews.com

"Лудогорец" стана вторият български тим след "Левски", класирал се за групите на Шампионската лига. Драмата с дузпи срещу "Стяуа" прати нашите в турнира на богатите. Броени часове след подвига Моци и компания узнаха и съперниците.

"Орлите" кръщават трибуна на героя от драмата срещу "Стяуа"

Домусчиев дава по 100 000 евро бонус за влизане в Шампионската лига

Отбори с общо 15 титли на Европа идват в София благодарение на "Лудогорец"! Жребият прати българите в една група на Шампионската лига заедно с "Реал", "Ливърпул" и "Базел". Легендата на "Белия балет" Пако Хенто изтегли "орлите" в дебютния им сезон в най-комерсиалния турнир. Организаторите от УЕФА специално поздравиха "Лудогорец" като дебютант в Шампионската лига. Представителите на жребия в Монако Ангел Петричев и Александър Александров нямаше как да не се чувстват приятно. До тях седнаха десетки от най-големите звезди на футбола.

След триумфа над "Стяуа" в сряда играчите на Кирил Домусчиев масово си пожелаваха Роналдо и компания. И получиха настоящия шампион на Европа. За радост на всички в България, които искат да гледат футбол от галактически измерения. Стивън Джерард и компания от града на Бийтълс също имат хиляди почитатели у нас. Няма съмнения, стадион "Васил Левски" ще бъде препълнен в три вечери тази есен. Швейцарският "Базел" също е корав тим, изхвърли "Лудогорец" по пътя към Шампионската лига миналата година.

"Поредната мечта се сбъдна, да се надяваме, че ще продължим да мечтаем и ще вървим нагоре. Вярвам, че Георги Дерменджиев ще успее да подготви отбора и да играем убедително и срещу по-големи отбори от "Стяуа", заяви веднага след драмата срещу румънците босът на шампионите ни Кирил Домусчиев, "Ще е трудно в големите мачове. В момента не можем да купуваме играчи, защото родният пазар е затворен".

Той призна, че е бил отново изчерпан след невижданата в историята на турнира драма. Румънският защитник Моци стана вратар след изгонването на Владо Стоянов, но показа лъвско сърце при дузпите, като вкара първите, а после спаси два удара на гостите. "Малко се притесних като изгониха Владо, но после пак се върна оптимизмът и знаех, че Моци ще направи чудото. Новата трибуна за феновете на стадиона ни в Разград ще се казва Моци", сподели Домусчиев. И добави за феновете на ЦСКА, които бяха в сектора за гости и подкрепяха "Стяуа": "Това са загубени души и мога само да ги съжалявам. Иначе нашата публика и миналата година вдигаше отбора и заради нея сме тук и за тях момчетата играят". Домусчиев каза, че играчите на "Лудогорец" няма да са по-бедни от колегите си от "Стяуа". Според неофициална информация всеки от героите на "орлите" ще прибере премия от по 100 000 евро за влизането си в групите на Шампионската лига. Първоначално босът обещал по-скромно възнаграждение, но след епохалния мач завишил драстично сумите. Както е известно, УЕФА ще награди разградчани с 8.6 млн. евро за попадането сред най-добрите в Европа. Нашите ще имат солиден стимул да запишат първа точка за България в турнира. Равенство носи 500 000 евро, а победата - един милион. Макар да звучи невероятно в тази група, но ако прескочи напред, "Лудогорец" ще прибере още 3,5 милиона евро. Нагоре сумите нарастват.

Група "А": "Атлетико" М, "Ювентус", "Олимпиакос", "Малмьо"

ГРУПА "B": "РЕАЛ" М, "БАЗЕЛ", "ЛИВЪРПУЛ", "ЛУДОГОРЕЦ"

Група "C": "Бенфика", "Зенит", "Байер" Л, "Монако"

Група "D": "Арсенал", "Борусия" Д, "Галатасарай", "Андерлехт"

Група "E": "Байерн" М, "Манчестър Сити", ЦСКА М, "Рома"

Група "F": "Барселона", ПСЖ, "Аякс", АПОЕЛ(Никозия)

Група "G": "Челси", "Шалке 04", "Спортинг" Л, "Марибор"

Група "H": "Порто", "Шахтьор" Д, "Атлетик" Б, БАТЕ Борисов

Забележка: Мачовете от груповата фаза на Шампионската лига започват на 16 и 17 септември, а последният шести кръг ще бъде изигран на 9 и 10 декември. За осминафиналите на турнира се класират първите два тима от всяка група, а третият продължава към елиминациите на Лига Европа. Последният от всяка една група приключва участието си в евротурнирите. Програмата беше уточнена късно снощи.

Съперниците

"Реал" М

Основан: 1902 г
Стадион: "Стантяго Бернабеу"
Капацитет: 85 454 зрители
Президент: Флорентино Перес
Треньор: Карло Анчелоти
Звезди: Серхио Рамос, Кристиано Роналдо, Гарет Бейл, Хамес Родригес, Икер Касиляс
Успехи: Шампион на Испания - 32 пъти, Купи на краля - 19, Суперкупи на Испания - 9, Шампионска лига - 10, Междуконтинентални Купи - 3, Суперкупа на Европа - 2, Купи на УЕФА - 2

"Базел"

Основан: 1893 г.
Стадион: "Санкт Якоб Парк"
Капацитет: 38 512 зрители
Президент: Гизела Йори
Треньор: Мурат Якин
Звезди: Филип Деген, Александър Фрей, Младен Петрич, Скот Чипърфилд
Успехи: Шампион на Швейцария - 15 пъти, Купи на Швейцария - 11, Купа на лигата - 1

"Ливърпул"
Основан: 1892 г.
Стадион: "Анфийлд"
Капацитет: 45 522 зрители
Президент: Джон Хенри
Треньор: Брендън Роджърс
Звезди: Стивън Джерард, Даниел Стъридж, Рахим Стърлинг
Успехи: Шампион на Англия - 18 пъти, Купи на
Англия - 7 пъти, Купа на лигата - 8 пъти, Шампионска лига - 5 пъти, УЕФА - 3 пъти, Суперкупа на Европа - 3 пъти

Моци прибра щастливите ръкавици

Бях вратар за първи път, но повече не искам, обяви героят на "Лудогорец" Козмин Моци. Нормално, той беше най-търсеният за мнение футболист и от български, и от румънски журналисти. Той се появи пред стадиона с ръкавиците, с които спаси двете дузпи. Моци ги размахваше гордо и обясни, че ги е взел от Владо Стоянов. Иначе по правилник Моци облече екипа на резервния вратар Чворович. "Беше добър опит. Аз исках да пазя, треньорът също. Желая обаче да се върна като защитник, не искам повече да бъда вратар", добави той. "След мача в Букурещ много хора говореха за мен, а не за представянето ми на терена. Именно заради това исках да спечелим тази среща и всичко мина много добре. Другото се осъществи - целех се в Шампионска лига", каза още Моци. "Не съм герой. Всички от "Лудогорец" са герои. Бях мотивиран за този мач. Такъв мач просто не е имало в историята на Шампионската лига. Невероятно! Бяхме уверени, че ще успеем да спечелим. Може би все още не можем да осъзнаем направеното, но от утре може би ще можем", каза още бранителят, "Твърдя, че зарадвах и българите, и румънците. Десетки хиляди българи и също толкова румънци". Запитан дали има предвид феновете на Динамо (Букурещ), той отговори, че със сигурност те се радват на отпадането на "Стяуа". "Посвещавам класирането на тях, на моята любима, на приятелите. Бяхме по-добри от "Стяуа", отсече Козмин.

Разград възпя трилъра в рап

Румънците по морето станаха по-ниски от тревата

Местните фирми и учреждения великодушно пуснаха в отпуска близо 1000-те фенове от Разград, викали на националния стадион в София за "Лудогорец". Докато запалянковците си отспиваха след наситената с емоции нощ, тийнейджъри спретнаха хип-хоп празник на Ларгото в града. Веселата агитка рапираше най-новия футболен хит, който минути след победата стана хит в интернет. В него се разказва как собственикът на "Лудогорец" Домусчиев обяснява на собственика на "Стяуа" Джиди Бекали "Румънецът Ми е много по-добър от румънците Ти". Младите фенове обикаляха града с парчето на Ицо Хазарта, а кибиците от околните заведения им ръкопляскаха френетично, всички в очакване на нови емоции от мачовете в Шампионска лига.

В деня след мача румънските туристи по добруджанското Черноморие са по-тихи от тревата, споделиха пред "Стандарт" сервитьори и собственици на заведения. За разлика от други сутрини, когато на тумби шумно се настанявали за закуска и все търсели кусури.

В съотношение 3:1 между румънци и българи наблюдавали трилъра на терасата на ресторант "Реджина Мария" в едноименния комплекс. Единият от съсобствениците му Виктор Лучиянов пред "Стандарт" разказа, че през първото полувреме масите на комшиите бурно подкрепяли играчите на "Стяуа" с подвиквания. "Превес в емоциите взехме ние, когато започна второто полувреме и се видя, че нашият тим - "Лудогорец", е по-добрият на терена", разказа Лучиянов. "Мощен вик взриви терасата от страна на масите, където бяха седнали румънските гости на комплекса, когато при едно положение имаше греда. В 89-ата мин пък макарче бяхме малцина, ние не отстъпихме по възгласи на румънските викове преди това. Истинско охкане настана по време на дузпите. В момента, в който стана ясно, че "Лудогорец" е крайният победител, гостите много бързо и тихо напуснаха местата си, докато нашата радост продължи с тостове", сподели още бизнесменът.

Треперих до последно! Браво на Моци

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ,
пред "Стандарт"

И аз като всички треперих за "Лудогорец" до последно. Много е важно освен играта и късметът да е с нас. Във футбола рядко се случва това, което Моци направи. Браво! Всички заслужават поздравления и успех за жребия. Слаби отбори няма, но в крайна сметка едно е да ти се падне "Байерн", "Барселона" или "Реал", а друго е по-малък отбор. Има и по-слабички. Макар че всички ще сме благодарни на "Лудогорец" само да докарат отбор като "Барселона" в България на стадиона, да ги видим на живо. Аз очаквам за следващите мачове стадионът да е препълнен. Пак казвам браво на момчетата, допуснаха грешка в продълженията, можеше да е фатална, но Моци ги спаси от тежката ситуация. Успех и късмет!

Героите празнуват до зори

Специално заради "Лудогорец" в Студентски град бе отворен "Котън клуб". Лично босът Кирил Домусчиев даде тон за веселба с призив към Марселиньо: "Чакам те в дискотека да видя самба". До сутринта за шампионите пя Емилия, половинката на Коко Динев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай