На Острова: "Лудогорец" е умен съперник

На Острова: "Лудогорец" е умен съперник | StandartNews.com

Можеше да свирят дузпа за гостите, признава "Скай спортс"

Българският шампион е можещ и умен съперник, не пести похвалите си към шампиона на България вестник "Гардиън". "Лудогорец" създаде положения, може би дори по-добри от тези на "Ливърпул" до попадението на Балотели, което дойде, малко след като гостите удариха гредата. В последната минута българите успяха да изравнят, но в добавеното време новият им вратар Милан Борян развали приказния резултат с нескопосан фаул срещу Хавиер Манкийо. Стивън Джерард да реши мача от отсъдената дузпа", пише още изданието.

"Дейли Мейл" също отдава заслуженото на "Лудогорец". "Домакините срещнаха много трудности срещу бойкия съперник, който до известна степен нямаше и късмет", коментира ежедневникът.

"Скай спортс" изтъква, че "Ливърпул" се е представил далеч под очакваното при завръщането си в Шампионската лига след 5-годишно отсъствие: "Гол в самия край на Стивън Джерард от дузпа донесе щастлива победа с 2:1 над смелия "Лудогорец". Очакванията за силен старт на мача от "Ливърпул" не се оправдаха. Домакините пропиляха първото полувреме, в което дори имаха късмет да не бъдат наказани с дузпа, след като Марселиньо беше избутан от Деян Ловрен в наказателното поле. В последните секунди само железните нерви на Джерард спасиха "Ливърпул".

"Щастливо измъкване на "Анфийлд", отбелязва "Ливърпул офсайд". "Не беше красиво, не беше лесно и не е играта, която искаме да виждаме отново. След това колебливо представяне единственото хубаво нещо за отбора в първия мач от Шампионската лига след почти пет години са трите точки", коментира изданието.

BBC е изненадан от силната игра на "Лудогорец": "Показаха заслужаващо адмирации спокойствие при владеенето на топката, което е впечатляващо за отбор, дебютиращ в Шампионската лига".

"Лудо... кой?" промени приказката

Роб Хюс
New York Times

Трябва да има гърне със злато за този психолог, който успее да разбере и промени, това което става в главите на футболистите в една от големите вечери на Шампионската лига.

Кой може да обясни защо "Арсенал" (който е играл в този турнир в 17 поредни сезона) е обзет от страх до такава степен, че изглеждаше като аматьорски тим срещу "Борусия" Д във вторник вечер. Резултатът от 2:0 за германците можеше съвсем спокойно да е 8:0.

От друга страна по същото време, в още един голям футболен гранд - "Ливърпул", се нуждаеше от спорна дузпа в третата минута от продължението, за да бие "Лудогорец" (Разград) с 2:1. Лудо... кой? Името, което се превежда като "Лудата гора". Градът Разград, на 128 километра от Черно море в Северна България, има популация много по-малко от 43 307 души, които снощи напълниха "Анфийлд".

Но "Лудогорец", създаден като проект за школа в средата на 2001 г. и трансформиран от местен бизнесмен само преди 4 години, не замръзна в дебюта си в Шампионската лига. Дори нещо повече, тимът накара "Ливърпул" да трепери до последната секунда. Ето за това футболните психолози са толкова богато платени. Но все още никой от тях не е заслужил голямата награда, като разбере защо футболистите на "Лудогорец" бяха по-спокойни от тези на "Арсенал". На "Анфийлд" битката изглеждаше, че ще е между Давид и Голиат. Или поне така е в приказките. Но българите пренаписаха тази история. Те се биха като равен с равен и то до последно.

Техничните българи изпотиха Роджърс

Кристиян Уолш
Liverpoolecho.co.uk

Много неща се промениха, откакто "Ливърпул" участва за последно в Шампионската лига преди 5 години. След първия съдийски сигнал това, което "червените" или поне феновете им очакваха, не се случи.

От както тимът се класира за Шампионската лига (която бе създадена през 1992 г.) за първи път през 2001 г. "Ливърпул" по традиция се мъчи срещу отбори, които трябва да размаже. Австрийският ГАК и българският ЦСКА спечелиха последователно (2004 и 2005 г.) на "Анфийлд", след като "червените" ги бяха победили като гости преди това. "Макаби" Х, "Стандард" Л и "Дебрецен" също изпотиха в следващите години.

Това се случи и във вторник срещу българския шампион "Лудогорец", но този път чувството бе различно. "Зелените" не бяха просто 11 тела зад топката, хвърляйки със зъби и нокти към всичко, което мърда.

"Лудогорец" бе уверен. Те бяха дисциплинирани, но и с възможности. Мениджърът Георги Дерменджиев е превърнал тима си в много модерен отбор, който има технически умения. Те пресираха "червените", а когато топката попадаше в краката им, Брендън Роджърс се изпотяваше. А това идва от един от най-малко талантливите отбори в турнира. Но както излиза - това определение не е честно за "Лудогорец"- Те спечелиха 2 требъла за 3 сезона. Освен това българите стигнаха 1/8 финалите в Лига Европа миналия сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай