Мамчето на Бундестима

Мамчето на Бундестима | StandartNews.com

Меркел е първият канцлер, който свърза футбола с политиката

- Швайни е големият любимец на Ангела
- Рейтингът на партията й скочи след успеха над Португалия
- Титлата може да лъсне и международния имидж на премиера
- Обратният ефект никога не е изключен, вижте Русеф

Ако някой се интересува от футболните страсти на Ангела Меркел, най-доброто, което може да направи, е да разгледа всички нейни снимки с националния отбор по време на деветгодишното й управление. По време на световното първенство през 2006 година Меркел беше навъртяла едва година като канцлер на Германия. Връзката й с Бундестима минаваше за по-скоро формална. Ангела се щракна с футболистите в лобито на хотела, като звездите бяха строени в линии, облечени с анцузи с дълги ръкави.

През 2010 година след квалификационния мач срещу Турция Ангела Меркел доби повече смелост и разреши да бъде фотографирана в съблекалнята на отбора. Говори се, от немската федерация са останали доста раздразнени, тъй като голмайсторът Месут Йозил беше запечатан да се ръкува с Меркел, съблечен гол до кръста.

По време на първенството в Бразилия посещенията на канцлера в съблекалнята след успех станаха нещо напълно обичайно. Необичайното фото след неделния триумф във финала над Аржентина показа Ангела Меркел, обградена от тълпа изпотени, празнуващи футболисти. Волфганг Нирсбах, президент на немския футболен съюз, разкри, че е имало "целувки по бузките". Нападателят Лукас Подолски нарече Ангела "Muttivation" за отбора. Той използва игра на думи между мотивация и прякора й Mutti, което означава Мамче. Мениджърът на Бундестима Оливер Бирхоф пък я нарече талисман на отбора. Любимият й футболист, поне такъв майтап върви в Германия, е Бастиан Швайнщайгер, който седна до нея в ложата и изгледа мач от Евро 2008 (халфът изтърпяваше тогава наказание). В интервю за списание тази година селекционерът Йоким Льов беше попитан на какъв пост би използвал Ангела Меркел. Треньорът моментално посочи мястото на Бастиан. "Тя се чувства отлично редом до него", аргументира се Льов.

Популярен вестник дори пускаше серия от любовни писма между Ангела и Швайни, измислени от сценариста Моритц Ринке. "Някой ден, Басти, ще ни сравняват, така както го правеха с Вили Брандт (б.р. канцлер от 1969 до 1974) и Гюнтер Нетцер", гласеше едно от писмата.

Меркел и Швайнщайгер. Посланието е ясно: Ангела вече е напълно приета, вече е истинска част от Бундестима.
В Германия тази публична симбиоза между спорт и политика е изцяло изобретение на Меркел. Първият канцлер на следвоенна Германия Конрад Аденауер дори не намира за нужно да включи телевизора, когато Маншафта печели първата си титла в Берн през 1954 г. Хелмут Шмидт (канцлер от 1974 до 1982 г.) гледа финала при втория триумиф вътре на стадиона, но не премина разстоянието от ВИП ложата до терена.

Хелмут Кол (канцлер от 1982 до 1998) е пионерът във визитата на съблекалнята след мач. Заснеха го инцидентно през 1990 година при титлата в Италия. Попитан за обстановката, която е създало присъствието на канцлера след триумфа на Евро 1996, халфът Мемет Шол си призна чистосърдечно: "Беше някак стягащо".

Меркел издигна политизирането на футбола до ново висини. Броени дни преди да отпразнува 60-ия си юбилей в Берлин (Меркел е родена на днешната дата), затрупана с поредните нови слухове, че ще слезе от креслото преди края на третия мандат, Бундестимът направи нещо важно. Победата на световното първенство отпразнува политическите ценности, които канцлерът страшно държи да покаже: прагматизъм, амбиция, скромност. Немски вестник отбеляза: "Настоящите играчи са политически правилните. Трудно е да се каже какви политики биха евентуално направили, но това е поредното нещо, което ги свързва с Меркел".

Няма съмнение, че фотогеничната атака в съблекалнята след финала ще работи за нея на домашна почва. Когато Ангела посети отбора след откриващата първенството за Германия победа 4:0 над Португалия, рейтингът на нейната партия скочи моментално с 2 пункта. "Визитата на канцлера при германския отбор по време на Мондиала се възприема от народа, че тя приема сериозно хората и техните проблеми", обясни социологът Манфред Гюлнер. Също така Меркел може да се надява, че асоциацията с немския отбор, който в повечето случаи е харесват извън границите, ще напомпа и международния й имидж. Все пак германският футболен тим е доказал, че може да бъде успешен, да доминира, да е с добро име в чужбина. А последното не винаги може да се каже за канцлера.

Разбира се, свързването на една политическа кариера толкова тясно с футболните емоции може да има и обратен ефект. Достатъчно е да дадем пример с Дилма Русеф, която беше редовно освирквана по време на световното първенство. В неделя вечер твърде малко немци в социалните мрежи свързаха присъствието на Меркел с празненствата за титлата. Или както отбеляза един мъж в берлински бар, докато гледаше кадрите от Рио: "С какво тази жена е заслужила да бъде там!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай