"Лестър" заработи 2 пъти теглото си в злато

"Лестър" заработи 2 пъти теглото си в злато | StandartNews.com

"Лестър" ще получи два пъти теглото си в злато заради шампионското звание в Английската висша лига. "Лисиците", чиято пазарна оценка според Трансфермаркт е 127 млн. евро, ще инкасират приходи от 218 милиона от първото си място и то според най-консервативни оценки.

Лъвският пай е от наградния фонд за този сезон - като шампиони на Англия те ще получат около 120 млн. евро, или около 12 милиона по-малко от парите, които получи "Челси" преди година. Отделно догодина "Лестър" ще гушне съгласно договора за тв правата минимум 51,3 млн. евро - сума, която му се полага, дори и да не спечели нито една точка. Други 12 млн. евро ще им бъдат изплатени от участието в груповия етап на Шампионската лига, отделно са премиите за спечелените точки. И т.н., и т.н. Част от тези приходи ще отидат за нарасналите разходи за заплати. През последната година парите за тях скочиха от 46,6 млн. евро на 73 милиона, а преподписаните договори на някои играчи ще увеличат сумата. Въпреки това, възнагражденията на "Кинг Пауър" остават скромни на фона на първенството. Най-скъпоплатеният е Джейми Варди със 102 000 евро седмично. За сметка на това се разгоря война между издателите за правата върху автобиографията му, като цената надмина 640 000 евро. Мениджърът Клаудио Раниери ще получи бонус от 6,4 млн. евро съгласно клауза от договора си, според която му се полагат по 128 000 евро за всяко място в класирането над зоната на изпадащите.

Айават Шривадханапрабха, син на собственика на "Лестър", предупреди другите клубове да не точат лиги по неговите играчи. Джуниър изгледа на живо мача "Челси" - "Тотнъм" на "Стамфорд Бридж" и след него обеща, че съставът ще бъде запазен за следващия сезон. "Няма да продадем никого, отсече той. - Ние не сме отбор, който произвежда играчи, за да бъдат използвани след това от други. Всички футболисти искат да останат и да продължат да играят заедно, за да видят докъде могат да стигнат. Така че продажбите на играчи не са на дневен ред." Изявлението на Айават беше в отговор на интереса, който "Манчестър Юнайтед", "Арсенал" и "Челси" имат към някои от новите шампиони. А в центъра на вниманието са голмайсторът Джейми Варди и вратарят Каспер Шмайхел.

Стандарт Нюз припомня, че чудото, което се очакваше почти цял сезон в Англия, се превърна в реалност с последния съдийски сигнал на мача "Челси" - "Тотнъм" (2:2). Снощи досегашните шампиони препънаха "шпорите" и предадоха на тепсия трофея на "Лестър".

Пепеляшката на Висшата лига, която в началото на сезона беше определен за потенциален изпадащ със залог от 5000:1, постигна най-големия си триумф и спечели първата си титла. Успехът им е нова страница в историята на Висшата лига. Най-богатото първенство в света досега познава само един неочакван шампион - "Блекбърн" през 1995 г.

Босът на шампионите пратил самолет

да прибере мениджъра на клуба Клаудио Раниери. Спецът бил в Рим, за да заведе 96-годишната си майка Рената на обяд. Раниери планувал да нощува в италианската столица и едва след това да се върне в Лестър. Симпатичният италианец даже се пошегува, че последен ще разбере, ако "сините" станат шампиони. Собственикът на "лисиците" Вичай Шривадханапрабха обаче взел нещата в свои ръце и уредил Раниери да се върне с личния му самолет, който купил за 55 млн. евро от сегашната съпруга на Бърни Екълстън. "Обядвах с майка ми в Рим, а в 19,00 ч. се прибрах. В 20,00 вече гледах "Тотнъм" - "Челси", разкри мениджърът на "Лестър".

Камерън и Моуриньо поздравиха "лисиците"

"Лестър" се оказа с отбрана агитка от ВИП фенове и почитатели. Буквално от първата минута, в която титлата стана факт, социалните мрежи се взривиха от поздрави. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, чийто отбор "Астън Вила" изпадна от Премиършип, заяви: "Огромни поздрави на "Лестър"! Това е невероятна и напълно заслужена титла във Висшата лига." Поп звездата Аделе, която е от квартала на "Тотнъм" и негов фен, прояви спортсменство: "Какво вдъхновение, това е най-красивата шибана приказка за всички времена. Поздрави за "Лестър"!". Включи се и Жозе Моуриньо: "Искам да поздравя всички в "Лестър" - играчи, треньори, собственици и фенове. Моята титла отиде при Клаудио Раниери и изживявам този вълшебен момент в неговата кариера с невероятно вълнение.

Градът изживя двоен триумф покрай световната титла по снукър на Мат Селби. Веселяка от Лестър, чийто двубой съвпадна с мача на "Стамфорд Бридж", призна: "Опитвах се да се дистанцирам от мача "Челси" - "Тотнъм", но преди последния фрейм някой от публиката ми каза, че отборът е шампион. Не знам кое е по-шокиращо - че спечелих 2 пъти световното или че "Лестър" стигна до титлата. Поздравявам целия отбор и Клаудио Раниери."

Триумфът на "лисиците" беше почетен от всички спортни издания в Европа, които единодушно го обявиха за "чудо".

Нерви и картони сринаха "Тотнъм"

"Тотнъм" не само пропиля шансовете си за титлата с 2:2 с "Челси", но рискува наказание за баталните сцени на "Стамфорд Бридж". "Белите", които пропиляха аванс от 2 гола, са първият тим в историята на Висшата лига, завършил мач с 9 жълти картона, а при 6 и повече се налага глоба от минимум 32 000 евро. Още 3 бяха показани на играчи на "Челси", а на 2 пъти имаше масови мелета. Халфът на "Тотнъм" Муса Дембеле рискува отделна санкция, задето бръкна в окото на Диего Коща. Същото се отнася за съотборника му Дани Роуз, който в пристъп на нерви събори мениджъра на "сините" Гуус Хидинк на земята. На терена крайният изход беше решен с невероятно красиво попадение на Еден Азар - след негов пробив и техничен въртящ удар в горния далечен ъгъл.

Това е "Лестър"

Клубът е основан през 1884 г. До този момент скромният тим никога не бе ставал шампион на Англия. Най-доброто предишно постижение е второто място през сезон 1928-29. В 132-годишната си история "лисиците" са печелили единствено купата на Лигата. "Лестър" прави това през 1964, 1997 и 2000 г. Тимът никога не се е задържал в елита повече от 12 години. Възпитаниците на Клаудио Раниери играят мачовете си на "Кинг Пауър Стейдиъм", който е с капацитет от 32 500 места. Най-големият враг на новите шампиони е "Нотингам". Освен с "форест" "Лестър" има вражда с "Дарби" и "Ковънтри". Собственикът на клуба, Вичай Шривадханапрабха, купува "лисиците" през 2010 г. Тайландският богаташ е със състояние от 2,9 млрд. долара.

Звездни поздравления

Някои от най-големите футболни звезди на Острова не пропуснаха да честият титлата на "Лестър".

Гари Линекер - "Най-големият спортен шок в живота ми и става дума за моя тим. Да! Ние сме шампиони"

Рио Фърдинанд - "Поздравления. Какво постижение за тим, който е зад "големите" по пари, дълбочина на състава и опит"

Майкъл Оуен - "Най-невероятното спортно постижение в историята? Никога преди не съм виждал такова нещо. Кадрите от празненствата на играчите са безценни"

Гари Невил - "Браво на мениджъра, играчите и всички служители в "Лестър" за спечелената титла. Невероятно!"

Робин ван Перси - "Честито за успеха! Неверояно постижение"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай