Крал Ерик - Живата легенда на 50

Крал Ерик - Живата легенда на 50 | StandartNews.com

Не са много „старите" футболисти, които ще бъдат посрещнати като герои, колкото днешните, световноизвестни звезди. Ерик Кантона не е просто герой, той е наричан крал от феновете на Манчестър Юнайтед. Според мнозина 1966 година е историческа за английския футбол – Крал Ерик е роден. Днес бившият френски национал празнува своя 50 годишен юбилей.

Със сигурност Кантона е един от най-обичаните и същевременно най мразени футболисти на Острова. Той беше катализатора на доминацията на „червените дяволи" в английската Висша лига. Изигра ключова роля и за изграждането на невероятния успех на ерата Алекс Фъргюсън. Привържениците на Юнайтед все още скандират името му по-високо от на всеки друг.

Сър Алекс го определя като един от четирите играчи от световна класа, които са играли под ръководството му. Легендарният мениджър с усмивка говори за пристигането на Кантона на „Олд Трафорд" през 1992 година. Тогава французинът застава и казва: „Аз съм Кантона. Колко голям си ти? Достатъчно голям ли си, колкото мен?". Впоследствие той показва какво всъщност има предвид с тези си думи, като в периода до 1997 година е основната движеща сила на клуба. В 143 мача за Юнайтед Крал Ерик отбелязва 64 гола, някои от които ще останат завинаги в историята.

Бившите му съотборници продължават да се изказват ласкаво за него и да си припомнят времето, когато за били заедно на терена. Гари Невил все още твърди, че са малко футболистите, които имат толкова голямо присъствие на терена. За Дейвид Бекъм най-голямото признание е било в моментите, когато Кантона му е казвал: „Браво, чудесен гол!".

След като окачи бутонките, бившият нападател се изявява като актьор, като има повече от 20 филма зад гърба си.

Определено Ерик Кантона е един от онези футболисти, за които можеш да кажеш: „Щастлив съм, че съм живял по негово време!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай