Крал Анри слезе от трона

Изживях необикновено пътешествие, призна Тиери

Крал Анри слезе от трона | StandartNews.com

Френската звезда става коментатор в "Скай Спортс"

Една легенда каза "сбогом" на футбола. Крал Тиери Анри обяви официално, че прекратява кариерата си. "След 20 години взех решение да напусна професионалния футбол. Изживях едно необикновено пътешествие и искам да благодаря на всички запалянковци, на съотборниците ми в тимовете и всички хора, свързани с "Монако", "Ювентус", "Арсенал", "Ню Йорк Ред Булс" и разбира се Франция", написа великият Анри във Фейсбук. "Може да се каже, че никога не съм си тръгвал от "Арсенал". Колко завръщания да направя? В един момент това може да се окаже лош ход. Всички обичаме първия "Роки", но за последния не съм твърде убеден. Имам невероятни спомени (повечето добри) и прекрасни преживявания. Надявам се, че докато сте гледали, вие сте изпитвали същата наслада, която изпитвах аз, докато играех. Ще се видим от другата страна", добави французинът.

Тиери е печелил всичко на национално и клубно ниво. Той стартира кариерата си в "Монако". После отива в "Арсенал", където прави най-запомнящите моменти в кариерата си. За "топчиите" той вкара 228 гола в 377 мача и се превърна в голмайстор номер 1 на лондончани за всички времена. Той беше част от тима на "непобедимите" през сезон 2003/2004. Тогава "Арсенал" стана първият и единствен засега отбор, който завършва сезона във Висшата лита без поражение. След това с "Барселона" успява да вземе и единствения му липсващ голям трофей - Шампионската лига. След това се мести зад океана в "Ню Йорк Ред Булс". На национално ниво Анри също има всичко. Нападателят е част от големия отбор на Франция, който през 1998 г. печели световната титла. Две години по-късно той вдига и европейската купа с "петлите".

Тиери Анри ще се завърне в Лондон и ще стане коментатор за "Скай Спортс".

Масажи от босненка спасяват кариерата му

Тиери Анри рядко попада в жълтите вестници. За момента той е имал 2 връзки, но и двете - с много красиви момичета. Първата му голяма любов е англичанката Никол Мери. Двамата се женят през 2003 г., а 2 години по-късно се ражда и първата му дъщеря Теа. След трансфера на Анри в "Барселона" обаче двамата се развеждат. Малко по-късно Анри получава контузия в гърба в мач на "каталунците". След двубоя новото гадже на нападателя - босненката Андреа Раячич, му прави масаж и облекчава болката. "Сигурно щях да спра с футбола, ако не беше тя", разкрива Анри. Двамата често се появяват на тенис турнири от Големия Шлем или двубои от НБА.

Франция никога няма да го обича

Всеки помни недоразумението между Тиери Анри и френската футболна федерация. В крайна сметка скандалът утихна, но проблемът остава - Франция винаги има грижи със своите легенди.

Анри имаше нещастието да играе по едно и също време със Зинедин Зидан. Тиери можеше да се превърне в Бог ако го нямаше Зизу. След като халфът се отказа, Анри трябваше да бъде Краля, който всички в Париж очакваха. Той имаше идеална възможност да надмине Мишел Платини в голмайсторската листа. Анри успя да вкара попаденията, но нещо не бе както трябва. Нападателят така и не успя истински да заличи Платини и да отнеме титлата на Зидан.

Трудно е да се каже къде точно се намира Анри в листата на легендарните френски футболисти. Сутринта след като той обяви, че спира с футбола всички малко се зачудиха, но не се изненадаха, че го направи през английска медия.

Има една френска песен, написана от Серж Генсбур, озаглавена "Обичам те... а аз също те мразя". Случаят с Анри е подобен. Разбира се, не става въпрос за качествата му на терена. Те са безспорни. Във Франция го мислят за малко арогантен. Има английски Анри и френски Анри. Той е човек, който обича футбола, разбира го, знае историята му. За това може би е логично англичаните да го обожават повече от французите, тъй като Франция не е спортна държава.

Той е

Име: Тиери Даниел Анри
Роден на 17 август 1977 г. в Лезюли (Франция)
Първи отбор: "Лезюли" (1983-1989)
Професионалната кариера:
- 1994-99 "Монако" 105 мача/20 гола
- 1999 "Ювентус" 16 мача/3 гола
- 1999-2007 "Арсенал" 254 мача/174гола
- 2007-10 "Барселона" 80 мача/35 гола
- 2010-14 "Ню Йорк Ред Булс" 122 мача/51 мача
- 2012 "Арсенал" (под наем) 4 мача/1 гол

Национален отбор:
*1997 Франция, мл 5 мача/3 гола
*1997-2010 Франция 123 мача/51 гола

Отборни отличия:
- "Монако": Шампион, Суперкупа на Франция
- "Арсенал": Шампион (2), ФА Къп (3), Къмюнити шийлд (2)
- "Барселона": Шампион (2), Купа на Краля, Суперкупа на Испания, Шампионска лига, Суперкупа на Европа, Световна клубна купа
- "Ню Йорк Ред Булс": Шампион в редовния сезон, Шампион в Източната конференция (2)
- Франция: Световен шампион 2008 г., Сребърен медалист от Мондиала в Германия'06, Европейски шампион, Купа на конфедерациите

Индивидуални награди:
- Златна обувка (2), Гол на сезона (02/03), Златен Онз (2), Част от идеалния отбор на Мондиала през 2006, Част от Футболната зала на славата, Орден на Почетния легион

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай