Голямото футболното пазаруване на Китай в размер на $2 млрд.

Голямото футболното пазаруване на Китай в размер на $2 млрд. | StandartNews.com

Клубове в Европа се питат дали новите собственици притежават ангажираността, нужна за търсене на успех в дългосрочен план Никому неизвестен китайски инвеститор купува западащ футболен клуб от Висша лига и обещава да преобърне перспективите му, като го прави голям в Китай, привлече водещи китайски играчи и сключи изгодни сделки за спонсорство, благодарение на своите връзки. Но царуването в „Бирмингам Сити" на Карсън Йънг, бивш собственик на фризьорски салон, през 2009 който стана първият китайски притежател на елитен английски отбор, завърши безславно. Тимът изпадна до втория ешелон на английския футбол, Йънг бе вкаран в затвора в Хонг Конг за пране на пари, а през 2014 клубът остава все така слабо познат в Китай.

Китайските магнати, инвестирали над 2 млрд. щ. д. в европейски футболни клубове от началото на миналата година – както и феновете, подкрепящи тези отбори – се надяват, че този път ще е различно.

Устремени да изпълнят амбициите на президента Си Дзинпин да превърне Китай във футболна сила и подкрепяни от наличното финансиране за придобиване на чуждестранни активи, китайските предприемачи се впуснаха в безпрецедентно по мащаб пазаруване на европейски клубове.

"Китай е най-големият потребителски пазар в света. Те се стремят да се възползват от потенциала на европейските марки и да отнесат у дома съответния експертен опит в управлението на футболни клубове", казва Стив Хоровиц, партньор в Inner Circle Sports, бутикова консултантска фирма, базирана в САЩ и работила по няколко сделки, свързани с европейския футбол.

Китайски групи вече са придобили или инвестирали в прочути отбори, включително италианските „АК Милан" и „Интер", английските „Манчестър Сити" и „Астън Вила", както и още редица от по-малките тимове в цяла Европа. Още много клубове, включително „Ливърпул" и „Хъл Сити", са в процес на разглеждане от страна на китайски инвеститори.

Някои от купувачите са групи с добри политически връзки и финансов потенциал, като Dalian Wanda, Fosun International и China Media Capital.

Други са слабо известни дори в Китай, включително новият собственик на „Астън Вила" Тони Кся, който ръководи губеща производствена компания за хранителни добавки, и Лай Гуочуан (на снимката), който този месец придоби „Уест Бромич Албиън" този месец за сумата от 150-200 милиона паунда, а преди това е изградил компания, която сам описва като "IBM на градинското озеленяване".

Конкуренцията в английската Висша лига и други топ лиги в момента е по-ожесточена отвсякога и фенове и футболни ръководители поставят под въпрос дали тези новопристигнали китайски собственици имат личния и финансова ангажимент, необходим за битката за успех в дългосрочен план, или китайската футболна мечта на г-н Си ще се превърне в кошмар за Европа.

Инвестиционни банкери твърдят, че има голяма разлика между инвеститорите от "първа дивизия" като Wanda и Fosun, които имат дълбоки джобове и по-широка перспектива за развитие на своите спортни и медийни предприятия, и онези от "втора дивизия", които могат да предложат по-малко синергии и чиито финанси са по-трудно проследими.

Китайските инвеститори от най-високо ниво виждат възможност за изграждане на интегрирани спортни бизнеси, способни да засищат глада за развлечения на втората по големина икономика в света, в допълнение към задоволяване на прищевките на г-н Си.

Миналата година Wanda придоби 20% дял в испанския „Атлетико Мадрид" за 52 млн. долара, а също закупи швейцарската агенция за спортни права Infront Media, в допълнение към продължаващите си инвестиции в индустриите на киното и тематичните паркове.

China Media Capital, която миналата година придоби 13% дял в компанията-майка на „Манчестър Сити" за 400 млн. долара след посещение в клуба на самия г-н Си, закупи също правата за излъчване на китайската Супер лига и създаде съвместно филмово предприятие с Warner Brothers, в добавка към другите си медийни бизнеси.

Компанията Everbright пък, която контактува с „Ливърпул" относно евентуална инвестиция, по-рано придоби съвместен контрол над MP & Silva, друга група за спортни права.

Но Александър Джарвис, чиято компания Blackbridge Cross Borders била консултант при няколко футболни сделки с китайски инвеститори казва, че много от по-малките китайски компании изглежда действат импулсивно, макар да "нямат никакъв опит с футбола".

"Във футбола се срещат типове, които биха продали и баба си, за да сключат сделка, така че съществува риск клубовете и китайските инвеститори да останат измамени", добавя той.

Консултант, работил по продажбата на "Уест Бромич Албиън" казва, че около дузина китайски инвеститори са се интересували от клуба, но само четирима от тях са имали финансовите възможности и достатъчно добра обосновка, за да пристъпят към сделка.

"Много е трудно да се оцени качеството на потенциалните купувачи, освен ако нямате преки местни познания за Китай", казва той.

Според Фън Тао, изпълнителен директор на Shankai, китайска компания за спортен маркетинг, някои предприемачи смятат, че могат да реализират бързи печалби като купуват европейски клубове в недотам добро състояние, но с голям брой фенове, изправят ги на крака и в крайна сметка извлекат полза от по-високата им оценка.

Английската Висша лига се разглежда като Светия Граал за инвеститорите. Тя има най-високите приходи от всяко съревнование по клубен футбол в света, като 17 от 20-те отбора генерират оперативна печалба на гърба на бързо растящите цени за телевизионни права.

Но за новите китайски собственици на играещите във второ ниво английски клубове „Астън Вила", „Бирмингам Сити" и „Уулвърхемптън" няма да е никак лесно да ги изкачат до елитната дивизия.

Г-н Джарвис казва, че за целта те ще трябва да инвестират значително в играчи и треньори, като същевременно менажират очакванията на феновете и се опитват да повишат приходите, за да покрият цената на финансирането. Това по неговите думи е упражнение, сходно на „маймуна, танцуваща върху острието на бръснач".

Кийт Уайнес, наскоро назначеният изпълнителен директор на „Астън Вила" признава, че влизането на тима във Висша лига "без съмнение ще е едно от най-тежките футболни предизвикателства".

Той добавя, че собственикът г-н Сиa "напълно разбира това", макар и пред клубния уебсайт да е направил леко донкихотовското изявление, че "неговата дългосрочна цел е да направи Астън Вила най-великия клуб в света".

Подобно на други представители на новата вълна китайски футболни магнати, г-н Уайнес твърди, че благодарение на връзките на г-н Сиa "Астън Вила" може да получи достъп до най-добрите новопоявяващи се китайски играчи, както и да се възползва от търговските възможности на Китай. "Това, че сме вътрешни хора ни дава голямо предимство", казва той.

Но според Марк Дрейър, експерт в индустрията и водещ на блог, наречен China Sports Insider, "идеята, че клубовете ще бъдат големи в Китай, само защото имат китайски собственик, е пълна глупост".

"Всеки клуб в големите първенства се опитва да се хареса на китайската публика чрез телевизия, социални медии и предсезонни турнета. Някои от тези покупки ще приключат със сълзи", добавя той.
Ройтерс

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай