Чили покори Южна Америка (ОБЗОР)

Чили покори Южна Америка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сълзи за Аржентина, набиха брата на Меси

В Южна Америка има нов най-добър отбор. И за пръв път от 14 години насам, това не е Бразилия, Уругвай или другият обичаен заподозрян на континента - Аржентина. След 99 години чакане Чили триумфира в най-стария континентален турнир в света. "Ла Роха" се нареди до Колумбия и Боливия, които също са вдигали по веднъж сребърната купа. На финала чилийците, които бяха и домакини на турнира, ликуваха след изпълнение на дузпи срещу големия фаворит Аржентина. Редовното време завърши 0:0. При наказателните удари обаче нервите на "гаучосите" не издържаха и те паднаха 1:4. Пропуски направиха Гонзало Игуаин и Евер Банега. Горещата подкрепа от трибуните на препълнения стадион "Насионал" в Сантяго също даде кураж на чилийците срещу Лео Меси и компания. Така "червените" прекъснаха черната серия от четири загуби в досегашните участия на финал. От всички страни на континента, само Еквадор и Венецуела са капо. Техният най-голям успех е 1/4 финал.


А в Чили започнаха луди празненства. В Сантяго не се спа цяла нощ. Хиляди фенове обикаляха улиците, пееха песни. Традиционните бомби и пиратки събудиха и малкото, които си бяха легнали. Факлите пък допълнително осветяваха градове и паланки.


След победата целият чилийски отбор отиде в двореца "Ла Монеда". Там ги посрещна президентът на страната Мишел Бачелет. Тя си направи много снимки с Артуро Видал, Алексис Санчес и останалите шампиони. Преди това Бачелет стиска палци за сънародниците си от трибуните облечена с фланелка и закичена с шал. Шефът на футболната федерация Серхио Хадуе й подари една от топките от финала. Последваха танци, а накрая някои от играчите направиха салто пред президента. Най-активен в партито в двореца бе Клаудио Браво. Оказа се, че вратарят спечели всичко възможно този сезон. Преди да вземе Копа Америка, с клубния си "Барса" той записа требъл. Нищо, че УЕФА го накара да върне медала от Шампионската лига. "Посвещаваме трофея на всички граждани на Чили. Преди дузпите казах на съотборниците си, че аржентинците няма да вкарат два пъти и ние ще спечелим", заяви Браво.

"Бяхме по-добрият отбор и заслужено спечелихме. Основната ни задача беше да не позволим на Меси и останалите аржентински звезди да контролират топката. Надявам се всички хора в Чили да отбележат подобаващо този огромен успех", добави пък селекционерът на новите шампиони Хорхе Сампаоли.


На другия полюс бяха аржентинците след като по-малко от година след загубения финал на световното първенство от Германия, сега отново останаха с калъфка и сълзи. Медиите в Аржентина очаквано разпънаха на кръст отбора и най-вече звездата Лео Меси. "Какво направи той? Нищо. За пореден път", пише "Оле". "Меси играе като опорен халф, това е безумие", негодуваше още медията. И феновете на "гаучосите" го изпратиха с бурни освирквания.
За капак и семейството му пострада. По време на финала чилийски фенове са изгонили родителите, братята и сестрата на Лео от местата им в ложите на ст. "Насионал". Полицаите все пак ги настаниха в затворена кабина на съоръжението. За съжаление има твърдения, че един от братята на Лео - Родриго е бил ударен с юмрук от пиян привърженик. Феновете са обиждали и семейството на друг аржентински национал Серхио Агуеро.
"Разочаровани сме, разбира се. Всички момчета плачат. Но, както казах и преди финала, продължавам да вярвам в момчетата. С този състав ще се борим за класиране на световното първенство", коментира селекционерът Тата Мартино.

Защитникът Хавиер Масчерано пък обяви, че върху него тегне прокоба. Той игра през 2004 и 2007 г., когато Аржентина два пъти падна от Бразилия във финала. "Три финала и три загуби. Не намирам логично обяснение. Определено не ми върви, може би това е някаква карма или прокоба", обяви Масчерано през сълзи. Неволите за него и съотборниците му продължиха и след срещата. Аржентинците висяха 2 часа на летището, след като чартъра им от Буенос Айрес закъсня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай