Бербатов продава най-добре в Монако

Бербатов продава най-добре в Монако | StandartNews.com

Той е читав, значи и България е добро място, смятат в княжеството

Иван Филчев, наш пратеник

Монако/София. Че спортистите са най-добрите посланици на България не е новина. Със своите постижения те често хвърлят сянка върху усилията на дипломатите да подобрят имиджа на страната ни в чужбина. След трансфера на Димитър Бербатов във футболния отбор на Монако княжеството придоби по-голяма популярност у нас. Добрата новина обаче е, че благодарение на футболиста в миниатюрната държава се заговори за България. При това - с добро. Само за сравнение, във френския град Ница, който се намира на 18 км и 20 минути с влак, българите се свързват основно с просяците по главната улица и ромските орди, атакували френската република миналата година. В Монако обаче кажеш ли, че си българин, те възприемат като сънародник на звездата във футболния им отбор.

"Дали знам кой е Бербатов ли? Ама чувате ли се какво говорите?! Всеки в Монако знае кой е!", отвърна ми леко троснато Никола, който работи в магазин за сувенири в стария град, съвсем близо до двореца на принца. Въпреки популярността на нашия футболист по щандовете не открих дори малка негова снимка. "Вероятно не е искал да се снима, затова нямаме негов образ тук. Бербатов е дискретен човек, не обича да парадира", добави Никола, но вече по-любезно - след като му споделих, че съм българин.

В някоя друга държава търговците на сувенири

щяха да правят луди пари

от нискокачествени фланелки с името на Бербатов. В Монако обаче нещата стоят по различен начин. "Не, нямаме нищо свързано с Бербатов в нашия магазин. Все пак не е личност, която да е оставила трайна следа в княжеството, но пък може и това да стане някой ден", обясни ми търговец на сувенири в друг магазин. "Знаете ли, идете в магазина на футболния ни отбор и там ще намерите екип на Бербо", упъти ме жена, която ме огледа с видимо одобрение от горе до долу, след като й казах, че съм сънародник на футболиста.

В миниатюрното княжество с площ от едва 1,95 кв. км спортът е на особена почит. Заради скъпите имоти в Монако всеки метър е важен и сградите в повечето случаи са построени почти една върху друга. Като погледнеш княжеството от стария град, имаш чувството, че строителите дълбаят дупки в скалите, за да осигурят терени. Въпреки дефицита на място от 1985 г. Монако се фука със своя стадион "Луи II", а отборът "АС Монако" изпълва с гордост местните 36 950 души. "Футболните мачове и "Формула 1" са спортните събития с особено значение за Монако", обобщава Никола. Другите особености, които бият на очи в княжеството, са фактът, че

казиното и операта делят една сграда

но все пак са с отделни входове. Анонимността, както във всички останали данъчни райски кътчета, пък е издигната в култ.

Магазинът на футболния отбор "АС Монако" изглежда като свято място за княжеството. Разположен е на лесно за намиране място, а на самия вход те посрещат манекени с екипи на Димитър Бербатов и Жоао Мутиньо. "Бербатов продава най-добре в момента. Този екип струва 135 евро, но се харчи като топъл хляб. Имаме и негов за мачовете от Шампионска лига, но цената е малко по-висока. 145 евро излиза", уточнява любезно един от продавачите.
"Сега звездата е Бербатов", писаха в началото на септември френските вестници. Не така са стояли нещата обаче с идването на българина в началото на годината. "Когато дойде тук, беше известен, тъй като е популярно име във футбола. Хората обаче не очакваха да се превърне в звездата на отбора или, ако щете, дори в една от звездите", уточни един от феновете, който не пожела да се представи. "След като дойде от "Фулъм", бе възприет като наемник и хората не вярваха, че има нужното ниво. Общото мнение беше, че идва в Монако основно за пари и

да си осигури "златни старини"

и суперпенсия", добави друг мъж в магазина, който също пожела анонимност. "В крайна сметка Бербатов се изправи пред предизвикателството да замени колумбийската звезда Радамел Фалкао и се оказа един много читав играч, който направи чудесен шампионат и много добро впечатление. Хората си промениха мнението, а сега, откакто Фалкао го няма, Бербатов е смятан за звездата на отбора", уточни мъжът. "Той просто вече няма конкуренция. Хамес Родригес е в "Реал". Само Жоао Мутиньо, но той не е постоянен, докато Бербатов винаги прави добри мачове. В момента той наистина е звездата на отбора!", намеси се продавачът.

Монегаските са свикнали с VIP-ове, защото доста знаменитости, сред които Елтън Джон, Новак Джокович и Лепа Брена, имат къщи там. С друго око обаче се гледа на известни личности, които имат принос за имиджа на една от най-малките държави в света

доказала, че размерът няма значение

"Няма спор, че Бербатов е най-известният българин тук. Заради него се заговори и за България, което е нормално, защото това все пак това е родината му. Като го гледаме какъв е, вероятно идва от добро място", каза ми на изпроводяк продавачът в магазина за футболни екипи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай