Арестуваха високопоставени чиновници на ФИФА

Арестуваха високопоставени чиновници на ФИФА | StandartNews.com

Шестима високопоставени чиновници от ФИФА, включително вицепрезидентът Джефри Уеб, бяха задържани тази сутрин при драматична полицейска акция по изгрев слънце в петзвезден хотел в Швейцария. Те са арестувани по подозрения за ширеща се корупция, включваща подкупи за над 60 милиона паунда (над 165 милиона лева) през последните 25 години. Сред задържаните не е президентът Сеп Блатер. Според световните медии ще бъдат повдигнати обвинения на поне още осем високопостaвени служители от ФИФА и други организации.

Повече от дузина цивилни полицаи пристигнаха без предупреждение в хотела Baur au Lac в Цюрих около 6 часа тази сутрин, нахлувайки в стаите, където високопоставените чиновници от футболната федерация са отседнали, пише "Дейли Мейл". Членовете на Изпълнителната комисия бяха отведени от полицията през страничен изход на хотела, като самоличността им бе прикривана от органите на реда с чаршафи.

(Снимка: The New York Times)

Според източници на британското издание сред тях е и вицепрезидентите на Изпълнителната комисия Джефри Уеб, който оглавява футболната конфедерация на страните от Северна и Централна Америка и Карибския басейн (КОНКАКАФ) и Еухенио Фигередо, както и Джак Уорнър - бивш член на комисията. Арестите бяха направени само два дни преди Конгреса на ФИФА, на който трябва да бъде избран новия шеф на федерацията. Сегашният президент Сеп Блатер се опитва да бъде преизбран за пети мандат, но сериозен опонент му е принцът от Йордания Али Бин Ал Хюсеин.

Според съобщение на Швейцарското федерално бюро по правосъдието арестите са направени по искане на американските власти. Обвинените най-вероятно ще бъде екстрадирани в Щатите.
Според три анонимни източника от полицията, цитирани от "Ню Йорк Таймс", обвиненията включват измами, рекет и пране на пари. Представители на ФИФА и служители на други, свързани организации, са получавали подкупи от представители на фирми за медийни и маркетингови права. "Смята се, че в замяна те са получавали медийните, маркетинговите и спонсорските права за турнири в Латинска Америка. Според властите в САЩ тези престъпления са договаряни и подготвяни в САЩ, а плащанията са ставали в американски банки", съобщава швейцарската полиция.

Изданието разпространи имената чиновниците от ФИФА и други организации, на които вече са повдигнати обвинения или се очаква това да се случи по-късно днес. Така общият им брой става 14. Става въпрос за Джефри Уеб, Еухенио Фигередо, Джак Уорнър, Едуардо Ли, Хулио Рока, Костас Такас, Рафаел Ескивел, Хосе Мариа Марин, Николас Леоз. Предстои да бъдат обвинени и маркетинговите мениджъри Алехандро Бурзако, Арон Дейвидсън, Хюго Джинкис и Мариано Джинкис. Твърди се, че Хосе Маргулиес също ще бъде обвивнен за незаконни плащания.

В последните месеци федерацията бе засегната от скандалите и обвиненията за корупция. В основата останаха подозренията около избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства през 2018 и 2022 г. Според запознати обаче арестите са заради нарушения в по-маловажни турнири в Щатите и Латинска Америка.

Официално от ФИФА обявиха пред BBC 5LIVE, че за момента няма яснота и отказват коментар на този етап. Мениджърите от федерацията, които не са били задържани, в момента са на заседание в централата, за да обсъдят случващото се.

В 18.30 часа днес (българско време) полицията в Ню Йорк ще даде пресконференция, на която ще бъде обявени повече детайли. По обед пък ще бъде даден брифинг от ФИФА в Цюрих.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай