10 расисти на съд заради "Милан"

"Про Патрия" измива срама със свободен вход за цветнокожи

10 расисти на съд заради "Милан" | StandartNews.com

Милано. Десет фенове на "Про Патрия" ще попаднат под лапите на закона заради изцепката си, която потресе цял свят.

Те лепнаха петно на любимия си клуб, чието име се превежда като "За отечеството", с раститките обиди. Заради нападките беше провалена контролата с "Милан" в четвъртък следобед.

Ганайският национал Кевин-Принс Боатенг не издържа на маймунските звуци по негов адрес и този на съотборниците му Нианг, Емануелсон, Мунтари и Шаарави. В 27-ата мин той изрита топката към душманите си, свали фланелката си и напусна терена. По-късно капитанът на "росонерите" Амброзини обяви, че мачът няма да се доиграе от солидарност с Боатенг.

"Това е позор!", ревна цяла Италия. В знак на извинение управата на Бусто Арсицио, където стана печалната случка, ще направи Боатенг почетен гражданин. Прокурорът на градчето Мирко Монти пък обеща да се разправи с расистите. Той отвори дело за "подбуди към расова омраза".

Първи през ръцете му ще мине младеж на 20 години, който си е признал, че е викал към Боатенг и компания. Той има криминално минало и в момента е безработен. Задържаният хвърли камък в градината на фенклуба на "Про Патрия", чийто шеф Даниело Кастильони обяви, че атаката е дело на шайка, която рядко стъпва по стадионите. Оказа се, че арестуваният бандюга е сред притежателите на членски карти за агитката.

Президентът на "Про Патрия" Пиетро Вавасори се извини на "Милан" и цяла Италия. Той обеща безплатен вход на стадиона за мачовете на тима, който се подвизава в бившата Серия С2, за цветнокожи. "Трябва да се вземат мерки, защото това може да се повтори и на мач от първенството", скочи шефката на "росонерите" Барбара Берлускони.

Според кмета на Бусто Арсицио вина за скандала имат не само феновете. "Съдиите също можеше да направят нещо. Защо не спряха мача и да приканят публиката да спре? Аз лично не чух нищо. Ние сме нормален град. Досега никога не сме имали подобни скандали. А при нас се играе и сериозен волейбойл", заяви Джанлуиджи Фариоли.

Днес Боатенг благодари на всички, които го подкрепиха. Сред тях обаче не бе Кларънс Зеедорф. Бившият играч на "Милан" обяви, че постъпката му е била глупава. "Расистите трябва да се спрат, но не и по този начин. Така падаме на тяхното ниво", отсече тъмнокожият холандец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай