Закриване на олимпийските игри: С Иванка Тръмп и без руския флаг /ОБНОВЕНА, ФОТОГАЛЕРИЯ/

Закриване на олимпийските игри: С Иванка Тръмп и без руския флаг /ОБНОВЕНА, ФОТОГАЛЕРИЯ/ | StandartNews.com

Страхотно шоу спретнаха домакините на 23-ите зимни олимпийски игри и на церемонията по закриването. С много съвременни светлинни ефекти и кей-поп музика те накараха състезатели, официални лица и зрители да танцуват и да се забавляват.

Церемонията на петоъгълния стадион в ПьонгЧанг стартира с парад "Мечта за утре", в който спортисти на ролкови ски и кънки дефилираха, а вкрая изписаха олимпийските кръгове на фона на земното кълбо. Президентите на Корея Мун Дже-Ин и на МОК Томас Бах бяха посрещнати с аплодисменти за началото на спектакъла. Сред гостите седнали непосредствено зад тях бе и Иванка Тръмп, дъщеря и съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп.

13-годишният корейски китарист Тае Хуан Янг изпълни вариация на "Зима" от "Годишните времена" на Вивалди. Осветената пагода в центъра на стадиона бе символ на хармонията и солидарността.

След това започна и парада на спортистите с флаговете на техните държави. В него България бе представена от ски бегача Йордан Чучуганов, който бе дебютант на тези игри. Знаменосците бяха последвани и от спортистите на съответните държави като носителите на медали с гордост ги носеха на раменете си.

"Пътуване което трябва да се запомни" бе следващия елемент от церемонията. Той е посветен на спортистите, които вече не са сред нас. По традиция последните призьори от игрите, които сега бяха тези от ски бягането на 30 км класически стил при жените и 50 км при мъжете, получиха медалите си под аплодисментите на над 35 000 зрители и още милиард пред тв екраните по цял свят. Медалите им връчиха лично Томас Бах, президент на МОК и олимпийски шампион на рапира, и шефът на световните ски Джан-Франко Каспер.

Тържествено бе посрещнат и химна на Китай, която е следващата държава домакин на зимни олимпийски игри - Пекин 2022.

Нова доза мултимедийни ефекти на фона на кей поп продължиха церемонията. Шефът на организационния комитет на игрите Хи-Бом Лии благодари на всички за участието им в олимпиадата.

Томас Бах пък получи от кмета на ПьонгЧанг флага на МОК, който предаде символично на кмета на следващия домакин на зимните игри Пекин. "Тези игри ни представиха нови спортове, които са инспирирани от съвременните млади хора. Новите технологии също допринесоха за модернизирането на игрите. Зимните игри в ПьонгЧанг са Игрите на новите хоризонти", каза в речта си Бах. Той благодари лично и на президента на Корея Мун Дже-Ин за пълната подкрепа. Бах отдаде значимото и на 15-ете хиляди доброволци, които работиха независимо от температурите, които в първите 7-8 дни достигаха до -25 градуса. Заедно с някои от големите звезди начело с Линдзи Вон и Мартен Фуркад показаха знака на сърцето, който се прави с палец и показалец. След това Бах обяви игрите в ПьонгЧанг официално за закрити.

Най-известната корейска кей-поп група "Ехо" също се включи в церемонията. Петте деца от шоуто при откриването, които пътуваха през времето, се появиха заедно с огромна корейска кутия за подарък. В нея имаше кълбо със спомени от зимния ПьонгЧанг.

Ефектната церемония завърши с електронна танцова музика под звуците на която всички на стадиона се включиха да се забавляват и да празнуват началото на новите си приятелства. Впечатляваща заря огря най-големия хълм до стадиона.

След четиричасова среща МОК не отмени наказанието на Русия за церемонията. До последно се смяташе, че руските олимпийци, които се състезават под неутрален флаг и под името Олимпийски спортисти от Русия, ще могат да минат под националния флаг на Русия. "След като разгледахме доклада на специализираната група и проведохме задълбочена дискусия в рамките на 132-ата сесия на МОК, Изпълнителният комитет реши да не вдига наказанието на Руския олимпийски комитет (РОК)", съобщиха от МОК. Те се аргументираха с дветеположителни допинг проби на състезателя по кърлинг Александър Крушелницкий и бобслеистката Надежда Сергеева. Руският "Спорт експрес" иронично призова именно те двамата да носят неутралния флаг на руските атлети, но естествено това не се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай